Amaretto - drink z mlekiem i nie tylko. Z czym pić i jak przygotować drinki z amaretto?
Amaretto - drink, ale i w wersji solo
Amaretto to włoski likier o migdałowym posmaku. Może być spożywany samodzielnie, częściej jest jednak składnikiem drinków. Można go także dodawać do kawy.
Może być spożywany jako samodzielny napój, znacznie częściej jednak jest składnikiem drinków. Można dodawać go również do kawy.
Drinki z amaretto - przepisy
Amaretto z mlekiem
Składniki na cztery porcje:
- 175 ml amaretto
- 175 ml mleka
- dwie łyżki lodów waniliowych
- blender
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
French Connection
Składniki:
- 35 ml koniaku
- 35 ml amaretto
- lód w kostkach
- szklanka typu old fashioned
Do szklanki wrzucamy lód, wlewamy koniak i amaretto, delikatnie mieszamy.
Godfather
Składniki:
- 35 ml whisky szkockiej
- 35 ml amaretto
- lód w kostkach
- szklanka typu old fashioned
Do szklanki wrzucamy lód, dolewamy szkocką oraz amaretto, delikatnie mieszamy.
Godmother
Składniki:
- 35 ml wódki
- 35 ml amaretto
- lód w kostkach
- szklanka typu old fashioned
Przepis równie prosty, jak poprzednie: do szklanki wrzucamy lód, następnie wlewamy wódkę i likier, delikatnie mieszamy.
Amaretto Sour
Składniki:
- 60 ml amaretto
- 30 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- białko z jednego jajka
- kropla angostury
- lód w kostkach
- szklanka typu old fashioned
- shaker
Do shakera wlewamy amaretto, sok z cytryny, angosturę oraz białko i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy lód i ponownie mieszamy. Przez sitko przelewamy do wypełnionej lodem szklanki. Możemy ozdobić plasterkiem cytryny i wisienką koktajlową.
Jockey Club
Składniki:
- 60 ml ginu
- 15 ml amaretto
- 15 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- kropla angostury
- lód w kostkach
- shaker
- kieliszek do martini
Do shakera wrzucamy lód, dolewamy kolejno gin, sok z cytryny oraz angosturę, następnie energicznie mieszamy. Przez sitko przelewamy do schłodzonego kieliszka.
Orange Brulee
Składniki:
- 45 ml amaretto
- 45 ml likieru Grand Marnier
- 20 ml koniaku
- 10 ml śmietanki
- kakao
- lód
- shaker
- kieliszek koktajlowy
Do shakera wrzucamy lód, dodajemy likiery i koniak, następnie energicznie mieszamy. Przez sitko przelewamy do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Ozdabiamy warstwą śmietanki i posypujemy kakaem.
Don's Delight
Składniki:
- 60 ml tequili
- 15 ml burbonu
- 5 ml amaretto
- 30 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 15 ml syropu cukrowego
- białko z dwóch jajek
- lód
- shaker
- kieliszek koktajlowy
Do shakera wrzucamy lód, wlewamy wszystkie składniki, następnie energicznie mieszamy. Przelewamy do schłodzonego kieliszka koktajlowego, ozdabiamy plasterkiem limonki.
Bella Donna Daiquiri
- 45 ml rumu
- 45 ml amaretto
- 15 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 10 ml syropu cukrowego
- lód
- shaker
- kieliszek koktajlowy
Do shakera wrzucamy lód i dolewamy rum, amaretto, sok z cytryny oraz syrop cukrowy. Energicznie mieszamy i przelewamy przez sitko do schłodzonego kieliszka. Możemy ozdobić cynamonem.
Homely Smoke
Składniki:
- 45 ml koniaku
- 15 ml amaretto
- 10 ml whisky
- łyżka miodu płynnego
- kropla angostury
- lód
- kieliszek koktajlowy
Do szklanki wrzucamy lód, dolewamy koniak, amaretto, whisky, miód i kroplę angostury. Dokładnie mieszamy, przelewamy przez sitko do kieliszka koktajlowego.
Amaretto - z czym pić?
Niewielu jest wielbicieli tego likieru samego w sobie, amaretto ma dość wyrazisty smak. Stanowi jednak doskonałą bazę do drinków, ale nie tylko - dodaje się go do kawy i deserów (, sprawdza się się do "podbicia" smaku wypieków.
Można go łączyć z różnymi alkoholami, ale też z sokami - jabłkowym czy pomarańczowym. Często dodawany jest także... do mleka (zwykłego, skondensowanego lub mleczka kokosowego).
Kawa affogato
Zaparz kawę. Do małej filiżanki włóż kulkę lodów, powoli wlewaj świeżo zaparzone espresso. Możesz dodać amaretto i ozdobić płatkami migdałów.
Amaretto - cena
Cena likieru zależy głównie od firmy i wielkości butelki. Przeważnie za 700 ml amaretto będziemy musieli zapłacić około 30-40 zł.
Podryw barmana czyli klasyczny Flaming B-52, który rozpali każdą imprezę:
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej, a tym bardziej o wyrzucaniu. Zrób pizzę zero waste
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
- Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa
- Zacznij zdrowo Nowy Rok z pomysłami od Vegeta Natur
- Marchewki pokryły się białym nalotem lub czarnymi plamami? Wyjaśniamy, co to znaczy i czy można je jeść