Jajko po benedyktyńsku, czyli jakie?
Jajka po benedyktyńsku to forma jajek w koszulkach. Są one dodatkowo podawane na grzance i z plasterkiem podsmażonej szynki lub boczku. Wszystko oblane sosem holenderskim i podawane często ze świeżą, posiekaną zieleniną - szczypiorem lub natką pietruszki.
Historia powstania tego przepisu nie jest jasna. To kolejna tajemnica w annałach historii kulinarnej. Jedna z wersji mówi, że danie powstało w Nowym Jorku, a jego nazwa pochodzi od nazwiska twórcy - Lemuela Benedicta. Uważa się, że danie to - współcześnie uważane za wykwintny przysmak - początkowo podawano w barach. Świadczyć może o tym na przykład obecność boczku lub szynki.
Jajka po benedyktyńsku - składniki:
- sos holenderski (przepis znajdziecie poniżej)
- 4 jajka (w temperaturze pokojowej)
- pieczywo (chleb tostowy, świeże bułki lub chleb)
- ok. 100 – 150 gram szynki (może być również boczek lub bekon)
- szczypiorek lub pietruszka, jeśli ją wolicie
- sól, pieprz
Jak zrobić jajka po benedyktyńsku - krok po kroku:
Przepis na sos holenderski:
- Do garnuszka wlewamy ok. 50 ml białego wytrawnego wina. Czekamy, aż część odparuje, a pozostały płyn zacznie przypominać syrop.
- Rondelek z winem ściągamy z ognia. Do wina dodajemy żółtka. Całość mieszamy aż do otrzymania rzadkiego sosu.
- Naczynie z winem i jajkami kładziemy na garnek z gotującą się wodą (gotujemy na parze). Całość podgrzewamy i mieszamy. Cały czas mieszając, powoli dodajemy sklarowane masło.
- Po paru minutach możemy doprawić nasz sos holenderski solą i pieprzem. Dla utrwalenia konsystencji można dodać do niego również łyżeczkę śmietanki 30-procentowej.
Przepis na jajko po benedyktyńsku:
- Przygotowujemy sobie kromki chleba. Jeśli wybrałeś bułkę lub bagietkę, pokrój ją w plastry.
- Pieczywo delikatnie obsmażamy na patelni (na której roztopiliśmy masło), aż do zrumienienia.
- Nastawiamy garnek z wodą do gotowania jajek. Wodę solimy, możemy dodać do niej również łyżeczkę octu (dzięki niemu łatwiej nam będzie uzyskać idealne jajka w koszulkach).
- Jajka wbijamy pojedynczo do miseczek. Następnie w garnku robimy wir (mieszając w nim np. za pomocą łyżki) i do niego, delikatnie . Każde z jajek gotujemy ok. 3-4 minuty (te w rozmiarze XL powinniśmy gotować ok. 4 minut, średnim powinny wystarczyć 3 minuty). Podczas gotowania całość delikatnie mieszamy uważając na jajka. Uwaga - w prostszej wersji możemy wbić jajka do kubków wyłożonych folią spożywczą (jedno jajko do jednego kubka). Następnie każde jajko w folii szczelnie zawiązujemy, tworząc sakiewkę, którą wrzucamy następnie do gorącej wody.
- Do wyjęcia jajek z wody przyda nam się łyżka cedzakowa. Zanim przełożymy je na grzanki i i zmienią się w jajka po benedyktyńsku, jajka w koszulkach możemy odłożyć na wyłożoną ręcznikiem papierowym deskę do krojenia i delikatnie osuszyć.
- W międzyczasie porcjujemy szynkę na plastry. Rozkładamy je na patelni z roztopionym masłem i delikatnie rumienimy. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Następnie wykładamy przygotowane wcześniej grzanki na talerze.
- Na grzankach rozkładamy kawałki szynki.
- Na szynce kładziemy jajko w koszulce i polewamy wcześniej przygotowanym sosem holenderskim.
- Całość posypujemy świeżym szczypiorkiem. Dla smaku możemy dodać szczyptę soli i pieprzu.
Jajka benedyktyńskie na śniadanie
Prosty przepis na śniadanie, a pierwszoplanową rolę odgrywają tu jajka. Trudno wymyślić sobie lepszy scenariusz na rozpoczęcie dnia. Zamiast standardowej jajecznicy lub jajka sadzonego zachęcamy was to zmierzenia się z jajkami po benedyktyńsku. Nasz przepis rozwiewa wszelkie wątpliwości. To sprawdzone wskazówki, które pomogą wam przygotować wyjątkowe śniadanie.