Brokuły - właściwości i pomysły na podanie. Przepisy na tartę i zapiekankę z brokułami

Brokuły to przepyszne warzywo, które znajdzie wiele zastosowań w kuchni. To także prawdziwa bomba witaminowa, po którą mogą sięgać już najmłodsi smakosze. Jakich składników odżywczych dostarczają brokuły? Jakie dania z nich przygotować?

Brokuły - właściwości

Brokuły można wykorzystać zarówno jako główny składnik dań, jak i dodatek do różnych potraw. Smakują dobrze na ciepło i na zimno, więc sprawdzą się nie tylko jako obiad, ale także jako element sałatki. Należą do najzdrowszych warzyw na świecie!

Brokuły mają dużą zawartość błonnika, przez co wspomagają trawienie i sprawiają, że dłużej czujemy się nasyceni. Zawierają duże ilości potasu, wapnia, kwasu foliowego, a także witaminy A i C. Powinny po nie sięgać zatem osoby z nadciśnieniem tętniczym, osłabioną odpornością oraz kobiety w ciąży.

Brokuł - gotowanie

Jak gotować brokuły? Jeśli tylko są one odpowiednio przygotowane, mają działanie antynowotworowe ze względu na obecność silnego przeciwutleniacza, sulforafanu. By zachowały te właściwości, najlepiej gotować je na parze w temperaturze około 75*C.

Ponadto brokuły można także blanszować – należy zalać gotować je przez 2-3 minuty w gorącej wodzie, a następnie wyjąć na durszlak i przelać zimną wodą. Zachowają wtedy intensywny zielony kolor i będą chrupkie.

Ile gotować brokuły, jeśli decydujemy się na tradycyjne ich przygotowanie? Brokułom wystarczy około 10-12 minut. Po tym czasie powinny być miękkie.

Pomysły na dania z brokułem

Zapiekanka z brokułami

  • 1 brokuł
  • około 200 g ugotowanego makaronu razowego
  • około 200 g pieczarek
  • dwa ząbki czosnku
  • jajko
  • dwie łyżki jogurtu naturalnego
  • trzy łyżki mleka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Brokuła umyj, obierz z liści, odkrój twarde łodygi. Podziel go na różyczki.
  2. Czosnek wyciśnij w wyciskarce, pieczarki pokrój na ćwiartki. W misce wymieszaj wszystkie składniki z makaronem i wysyp do naczynia żaroodpornego.
  3. Do kubeczka wbij jajko, dodaj mleko i jogurt, a także przyprawy i rozmieszaj. Taką mieszanką zalej makaron z dodatkami.
  4. Piecz pod przykryciem przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Tarta z brokułami, tuńczykiem i serem pleśniowym

Na ciasto:

  • 200 g mąki krupczatki + mąka do podsypania
  • 125 gramów zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnego gęstego jogurtu
  • łyżeczka soli

Nadzienie:

  • połowa brokuła
  • trójkąt sera pleśniowego
  • tuńczyk z puszki lub słoiczka
  • pomidor
  • czosnek w proszku, zioła prowansalskie
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto: mąkę przesiej przez sitko i posiekaj z zimnym masłem. Wbij jajko, dodaj jogurt i sól, szybko zagnieć. Zawiń w czystą bawełnianą ściereczkę i włóż do lodówki na 30 minut.
  2. Po tym czasie wyjmij je i rozwałkuj, a następnie wyłóż nim formę na tartę.
  3. Całą powierzchnię ponakłuwaj, by się nie podnosiło w trakcie pieczenia. Możesz także położyć na nim papier do pieczenia i wysypać suchą ciecierzycę lub groch.
  4. Piecz przez 15 minut w 180 stopni Celsjusza.
  5. Przygotuj nadzienie: Brokuł umyj, obierz z liści, odetnij twarde łodygi i podziel na różyczki. Pomidora pokrój w kostkę.
  6. Na zapieczonym cieście wyłóż tuńczyka (jeśli był w sosie własnym, możesz wymieszaj go z dwiema łyżkami oliwy), pomidory, brokuła i ser. Dopraw przyprawami do smaku.
  7. Piecz przez około 15 minut w 180 stopni Celsjusza, aż ciasto będzie rumiane.
Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA