Sałatka z ananasem i selerem. Przepis na klasyczną przystawkę
Jak zrobić sałatkę z ananasem i selerem?
Sałatka z ananasem i selerem to jedno z ulubionych dań każdej pani i pana domu. Przyrządza się ją niemal błyskawicznie z produktów, które często mamy w spiżarce. Do tego świetnie smakuje. Jej składniki można dowolnie zamieniać, dodawać i odejmować. Dobrze będzie smakowała bez kukurydzy lub z dodatkiem pora. Możemy pominąć jajka, a dosypać nieco ryżu. Tarty żółty ser także ciekawie wpływa na smak i strukturę sałatki.
My proponujemy przepis na sałatkę z ananasem, selerem, kukurydzą i jajkiem. Jesteśmy pewni, że ta wersja przypadnie do gustu wam i waszym najbliższym. Zresztą sprawdźcie sami!
Sałatka z ananasem i selerem - składniki:
- 200 g piersi z kurczaka
- 1/2 słoika selera konserwowego
- 4 plastry ananasa z puszki
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 jajka
- 2 łyżki domowego majonezu
- sól, pieprz
- olej
- rozmaryn do dekoracji
Sałatka z ananasem i selerem - krok po kroku:
- Kurczaka oczyszczamy z wszelkich błonek, kostek i chrząstek. Następnie kroimy go w kostkę 1 x 1 cm. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, po czym dodajemy mięso. Smażymy na średnim ogniu do momentu, aż zacznie się przyrumieniać. Wyłączamy palnik i pozostawiamy kurczaka do wystudzenia.
- Jajka gotujemy na twardo. Jak to zrobić, by uniknąć powstania zielonej obwódki wokół żółtka? Podpowiadamy w przepisie: Jak ugotować jajko na twardo. Następnie obieramy je i kroimy w kostkę.
- Ananasa kroimy w drobną kostkę, kukurydzę i selera odsączamy.
- W misce umieszczamy kurczaka, kukurydzę, selera i ananasa. Dodajemy majonez, sól i pieprz, po czym całość mieszamy.
- Na koniec wrzucamy jajka i raz jeszcze delikatnie mieszamy. Jajka zostały dodane po wstępnym połączeniu sałatki, ponieważ intensywne mieszanie sprawia, że łatwo się rozpadają i wyglądają nieestetycznie.
- Gotową sałatkę przekładamy do salaterek lub ozdobnej miski i posypujemy listkami rozmarynu. Voila!
Sałatka z selera i ananasa
Taka sałatka stanowi znakomitą przekąskę między posiłkami. Wystarczy złapać za widelec i zajadać prosto z miski. Jeśli jednak chcecie podać ją waszym gościom, na przykład podczas imprezy w ogródku, postawcie całą miskę na stole, wbijcie w nią drewnianą łyżkę i patrzcie, jak wasza potrawa szybko znika. Ciekawym pomysłem na bardziej eleganckie przyjęcia jest podanie pojedynczych porcji na talerzach gości. Aby przystawka prezentowała się wyjątkowo, na talerzykach ustawcie specjalne obręcze o średnicy ok. 10 cm, a do ich środka włóżcie sałatkę. Dociśnijcie ją delikatnie i ostrożnie zdejmijcie obręcz. Na wierzchu powstałej babki rozsypcie świeże zioła i połóżcie plasterek cytryny. Taka forma sałatki na pewno zachwyci waszych najbliższych nie tylko wyglądem.
Zobacz również:
Sałatka z jajkiem - przepisy na pyszną przekąskę w sam raz na śniadanie lub imprezę
Jak zrobić sałatkę z wędzonym kurczakiem? Top 3 przepisy
Sałatka z kurczakiem i ananasem - obowiązkowa przystawka na imprezę
-
Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
-
Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
-
"Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy
-
Sernik z mlekiem w proszku - delikatny i puszysty. Jak go zrobić? Mamy przepis
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
- Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci