Kurczak na piwie to jeden z najciekawszych pomysłów na upieczenie tego mięsa. Piwo dodaje lekkiego chmielowego aromatu i sprawia, że skórka kurczaka jest bardzo chrupka, przy czym wcale nie zagłusza smaku mięsa i innych dodatków. Tak upieczone mięso mogą jeść również dzieci i osoby niespożywające alkoholu – podczas pieczenia cały alkohol odparowuje, zostawiając jedynie piwny posmak. Jak upiec kurczaka na butelce od piwa?
Do upieczenia takiego kurczaka wybieramy piwo w butelce o pojemności 500 ml. Powinno to być jasne piwo, ponieważ ciemne mogłoby za bardzo zdominować smak mięsa i innych przypraw. Polecamy też nie wybierać słodzonych, smakowych piw typu radler, by nie zniszczyć smaku dania źle skomponowanymi aromatami i dużą ilością cukru. Szklanej butelki oczywiście nie może zastąpić puszka ani plastikowa butelka. Jeśli tak się zdarzyło, że mamy tylko piwo w puszce, możemy nadziać kurczaka na dość wysoki, wąski słoik, ale trzeba wtedy również zadbać, by otwór był dobrze odsłonięty w trakcie pieczenia potrawy.
Przed rozpoczęciem przyrządzania kurczaka należy odpowiednio przygotować butelkę, by oczyścić ją zarówno z brudu, jak i papieru, folii i kleju. Otwieramy jej i przelewamy piwo do innego naczynia. Myjemy butelkę, zrywamy etykietkę i dokładnie zmywamy klej. Następnie całą butelkę wyparzamy wrzątkiem.
Składniki:
Kurczak w piwie będzie doskonale smakował z dodatkiem frytek, pieczonych ziemniaków (można je również upiec w trakcie pieczenia kurczaka – poprzekrawane na ćwiartki i przyprawione dodajemy na około 40 minut przed zakończeniem pieczenia. Możemy też do niego podać lekką sałatkę z dodatkiem pomidorów, oliwek i awokado bądź surówkę colesław.