Sos cezar - nieodzowny do pysznej sałatki

Sos cezar, znany także jako sos cezara albo sos cesarski, to podstawowy składnik sałatki cezar - jednej z najprostszych, a zarazem charakteryzującej się jedną z najlepszych kompozycji smakowych. Jak przygotować idealny sos cezar? Sprawdźcie!

Z czego zrobić sos cezar?

Składniki na sos cezar znajdą się bez wątpienia w każdej kuchni. Jedynym wyjątkiem może być sos worcestershire – choć ostatecznie w przepisie możemy go pominąć, warto go jednak kupić (znajdziemy go w hipermarketach, w dobrze wyposażonych mniejszych sklepach lub w internecie), ponieważ można go wykorzystać nie tylko do sosu, ale także jako wyjątkowo pyszny dodatek do wielu pieczonych mięs.

Cezar sos do sałatki - przepis:

Składniki:

  • 1/4 szklanki dobrej jakości majonezu*,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżka dobrej jakości oliwy,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 3 łyżki tartego parmezanu

* idealnym rozwiązaniem będzie domowy majonez, jeśli jednak nie masz dostępu do takiego, zwróć uwagę, by w jego składzie był tylko olej, żółtko, musztarda i przyprawy.

Sos cezar – jak zrobić?

  1. Do miseczki przełóż majonez, dodaj oliwę, musztardę, sok z cytryny, sos worcestershire.
  2. Czosnek wyciśnij w wyciskarce i również dodaj.
  3. Wsyp tarty parmezan i wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Sos powinien mieć podobną konsystencję do majonezu. Dopraw go solą i pieprzem do smaku.

Uwaga! Do przygotowania sosu cezar często wykorzystuje się także fileciki z anchois, czyli sardeli. Sos cezar możesz nimi uzupełnić – dodaj dwa lub trzy (małe) fileciki do podanych składników – zblenduj je z nimi na gładką masę. Pamiętaj, że anchois jest słone, więc prawdopodobnie nie będzie konieczności doprawiania sosu solą.

Zobacz również nasz przepis na sałatkę gyros:

Zobacz wideo

Sałatka cezar – sos i pyszne dodatki

Najprostsza wersja sałatki cezar to po świeża sałatka rzymska, tarty parmezan i chrupiące grzanki. Te składniki polewa się przygotowanym sosem i można podawać jako prostą przystawkę przed daniem głównym. Wiele osób decyduje się na dodanie większej liczby składników, dzięki którym sałatka cezar staje się pełnowartościowym posiłkiem. Najpopularniejsza jest sałatka cezar z kurczakiem, można do niej dodać także pomidorki koktajlowe. Należy jednak pamiętać o umiarze – prawdziwa sałatka cezar zachwyca kompozycją smaków pochodzącą z małej liczby składników. Jeśli dodamy jajka, pieczarki, ser żółty, oliwki, cebulę itp., na pewno będzie to pyszne danie, jednak odstające od oryginału (zobacz również: Jak zrobić sałatkę cezar? Przepis na jedną z najpopularniejszych sałatek na świecie).

Sałatka cezar – przepis

Składniki:

  • 1/2 główki sałaty rzymskiej,
  • 250 g filetu z kurczaka,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • oliwa,
  • sól i pieprz,
  • sos cezara z powyższego przepisu,
  • kawałek bagietki lub grzanki sałatkowe

Sałatka cezar - sposób przygotowania:

  1. Bagietkę pokrój w kosteczkę i podsmaż na odrobinie oliwy, by powstały chrupiące, rumiane grzanki. Odłóż je na papierowy ręcznik, by odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.
  2. Filet z kurczaka oczyść, skrop oliwą i oprósz są i pieprzem. Podsmaż go na patelni grillowej z obu stron, by mięso było dobrze ścięte i delikatnie rumiane.
  3. Pomidorki koktajlowe poprzekrawaj na połowy. Sałatę rzymską pokrój lub porwij, rozłóż na półmisku, dodaj pomidorki i wymieszaj z 2/3 ilości przygotowanego sosu.
  4. Posyp grzankami, a na wierzchu połóż pokrojonego w plastry kurczaka i polej pozostałą ilością sosu.
Więcej o: