Składniki na sos cezar znajdą się bez wątpienia w każdej kuchni. Jedynym wyjątkiem może być sos worcestershire – choć ostatecznie w przepisie możemy go pominąć, warto go jednak kupić (znajdziemy go w hipermarketach, w dobrze wyposażonych mniejszych sklepach lub w internecie), ponieważ można go wykorzystać nie tylko do sosu, ale także jako wyjątkowo pyszny dodatek do wielu pieczonych mięs.
Składniki:
* idealnym rozwiązaniem będzie domowy majonez, jeśli jednak nie masz dostępu do takiego, zwróć uwagę, by w jego składzie był tylko olej, żółtko, musztarda i przyprawy.
Uwaga! Do przygotowania sosu cezar często wykorzystuje się także fileciki z anchois, czyli sardeli. Sos cezar możesz nimi uzupełnić – dodaj dwa lub trzy (małe) fileciki do podanych składników – zblenduj je z nimi na gładką masę. Pamiętaj, że anchois jest słone, więc prawdopodobnie nie będzie konieczności doprawiania sosu solą.
Zobacz również nasz przepis na sałatkę gyros:
Najprostsza wersja sałatki cezar to po świeża sałatka rzymska, tarty parmezan i chrupiące grzanki. Te składniki polewa się przygotowanym sosem i można podawać jako prostą przystawkę przed daniem głównym. Wiele osób decyduje się na dodanie większej liczby składników, dzięki którym sałatka cezar staje się pełnowartościowym posiłkiem. Najpopularniejsza jest sałatka cezar z kurczakiem, można do niej dodać także pomidorki koktajlowe. Należy jednak pamiętać o umiarze – prawdziwa sałatka cezar zachwyca kompozycją smaków pochodzącą z małej liczby składników. Jeśli dodamy jajka, pieczarki, ser żółty, oliwki, cebulę itp., na pewno będzie to pyszne danie, jednak odstające od oryginału (zobacz również: Jak zrobić sałatkę cezar? Przepis na jedną z najpopularniejszych sałatek na świecie).
Składniki:
Sałatka cezar - sposób przygotowania: