Popularne w shot-barach kamikaze to drink o cytrusowym smaku i intensywnie niebieskim kolorze. Chociaż najczęściej występuje w formie shotów, bywa również podawane jako long drink w szklance. Jego nazwa prawdopodobnie wzięła się od ilości wódki, z której jest przyrządzany – w końcu zwykle podaje się go jako 4-6 shotów do wypicia jeden po drugim. Z czego składa się kamikaze drink? Sprawdźcie, jakie składniki przygotować do jego przyrządzenia!
Do przygotowania drinka kamikaze potrzebne są zaledwie trzy składniki: wódka, likier blue curacao oraz sok z cytryny. Niekiedy zamiast likieru używa się niebieskiego syropu o aromacie blue curacao – wtedy drink jest zdecydowanie bardziej słodki i mniej alkoholowy. A jaką wersję Ty wybierzesz? Podajemy przepis na szalenie niebieskie kamikaze!
Składniki:
Aby przygotować kamikaze drink, nie musisz mieć umiejętności barmańskich. Przyda ci się jednak shaker do drinków lub coś, czym możesz go zastąpić. W roli shakera doskonale sprawdza się butelka (należy się tylko upewnić, czy szczelnie się zamyka). Teoretycznie kamikaze drink należy przygotować, używając takiej samej ilości każdego ze składników, w zależności od tego, ile shotów potrzebujemy. Zwykle wystarczy ok. 50 ml każdego z nich – z takiej porcji przygotujemy 4 shoty. Jeżeli chcesz zrobić ich więcej, zwiększ równomiernie ilość każdego ze składników. Wódkę, likier (bądź syrop) oraz sok z cytryny wlej do shakera i wszystko wymieszaj, potrząsając przez kilkadziesiąt sekund. Następnie rozlej mieszaninę do kieliszków.
Jeśli aromat soku cytrynowego jest za bardzo intensywny, zmniejsz trochę jego ilość – nie powinien zdominować on smaku drinka kamikaze.
Uwaga! Wszystkie składniki na kamikaze drink powinny być bardzo dobrze schłodzone. Jeśli nie są, shaker (lub butelkę) z mieszaniną włóż na kilka godzin do lodówki. Nie dodawaj lodu, by nie rozwodnić substancji – będzie wtedy mało wyrazista w smaku i mniej smaczna.
Tak samo, jak inne drinki podawane w formie shotów, kamikaze należy wypić od razu, jeden po drugim. Jeśli chcesz, by shoty ładniej wyglądały, przygotuj cukrowy crust na kieliszkach. Brzegi każdego z nich zamocz w soku wyciśniętym z cytryny, a następnie zanurz je w cukrze.
Ciekawym urozmaiceniem będzie podanie shotów kamikaze w różnych kolorach. Zamiast likieru blue curacao, możesz dodać inny alkohol w innym kolorze. Zielone kamikaze zrobisz na przykład z likieru miętowego, czerwone – ze smakowej wódki, np. wiśniowej czy truskawkowej, żółte – tej brzoskwiniowej lub o smaku marakuja. Jeśli w takim wydaniu kolorowe shoty kamikaze są za mocne, użyj kolorowych syropów smakowych.