Kiełbasa słoikowa to doskonała alternatywa dla tych, którzy przepadają za kupnymi konserwami i innymi przetworami mięsnymi o długim terminie ważności. W domowy sposób można przygotować kiełbasę i przechowywać ją przez dłuższy czas, by zjeść ją w dogodnym momencie. Jak zrobić kiełbasę do słoika? Wszystko wyjaśniamy!
Składniki:
Łopatkę wieprzową oraz boczek pokrój w kostkę. Następnie zmiel je w maszynce do mielenia mięsa na grubych oczkach. Dodaj wyciśnięty w wyciskarce czosnek, majeranek, sól i pieprz. Wszystko zamieszaj ręką i wyrabiaj, aż mięso zrobi się kleiste. Wtedy przełóż masę do przygotowanych słoików. Napełnij je do 3/4 wysokości i zakręć.
Przygotuj duży garnek, wlej do niego zimną wodę, a na dnie połóż bawełnianą ściereczkę. Wstaw słoiki – pamiętaj, że nie mogą dotykać ani siebie, ani brzegów garnka. Dolej tyle wody, by słoiki wystawały ponad powierzchnię. Następnie zagotuj je i od tego momentu gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. Potem wystudź słoiki i wyjmij z wody.
Jeżeli chcesz zjeść kiełbasę słoikową w ciągu kilku dni, po przestudzeniu wstaw je do lodówki. Po kilku godzinach domowa mielonka będzie gotowa do jedzenia. Jeżeli zamierzasz przechowywać słoiki z mięsem dłużej, musisz je dodatkowo zabezpieczyć. Po zapasteryzowaniu odstaw je do lodówki, ale cały proces powtórz kolejnego dnia – gotuj je jednak krócej, tylko 40 minut. Następnie wystudź je i znów schowaj do lodówki. Następnego dnia ponownie w ten sam sposób zagotuj słoiki z mięsem – tym razem wystarczy im pół godziny. Po przestudzeniu przechowuj je w chłodnym, zacienionym miejscu.