Białe szparagi z piekarnika to danie, które można serwować jako osobny posiłek na obiad czy kolację. W najprostszej wersji będą też bardzo smaczne jako dodatek do innych potraw – na przykład do pieczonej ryby, piersi z kurczaka czy warzywnych kotletów. Jak zrobić białe szparagi z piekarnika? Mamy kilka propozycji.
Jak przygotować białe szparagi do pieczenia?
Białe szparagi są grubsze niż zielone, należy je także trochę inaczej przygotować do obróbki termicznej. Na początek należy je przede wszystkim umyć. Konieczne jest również ich obranie. Obieramy całe szparagi oprócz główki. Jeśli nie obierzemy białych szparagów, będą łykowate i niesmaczne. Najbardziej zdrewniałe końcówki należy obciąć lub odłamać. Jak je przyrządzić, gdy będą już przygotowane do dalszej pracy?
Białe szparagi z piekarnika w najprostszej wersji – przepis
Składniki:
Białe szparagi z piekarnika – sposób przygotowania
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, używając pędzelka. Następnie układamy w nim białe szparagi i doprawiamy solą, pieprzem oraz wybranym przyprawami. Skrapiamy je oliwą, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180*C. Do obiadu podajemy gorące.
Białe szparagi z piekarnika zapiekane w boczku – przepis
Składniki:
Białe szparagi z piekarnika zapiekane w boczku – sposób przygotowania
Każdy szparag owijamy w co najmniej jeden plaster boczku. Układamy je obok siebie w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obficie posypujemy tartym parmezanem. Tak przygotowane szparagi wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 10-15 minut. W tym czasie szparagi powinny zmięknąć, boczek się przyrumienić, a ser utworzyć chrupiącą skorupkę.
Wskazówka: Białe szparagi można także zapiekać w szynce parmeńskiej. Będą doskonale smakować zapieczone z odrobiną oliwy, pomidorkami koktajlowymi i dodatkiem bazylii.
Białe szparagi z piekarnika zapiekane pod beszamelem – przepis
Składniki:
Białe szparagi z piekarnika zapiekane pod beszamelem – sposób przygotowania
Przygotuj zasmażkę: w garnuszku rozpuść masło, dodaj mąkę i smaż przez chwilę, cały czas mieszając – pilnuj, żeby zasmażka się nie przypaliła. Po około 1-2 minutach zacznij dolewać mleko. Cały czas mieszaj, aby pobyć się grudek. Gdy sos będzie gładki, dodaj odrobinę soli oraz łyżeczkę gałki muszkatołowej. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż sos beszamelowy zgęstnieje.
W naczyniu żaroodpornym poukładaj szparagi i zalej je sosem beszamelowym. Po wierzchu posyp je tartym serem i wstaw do piekarnika. Piecz przez 10-15 minut, aż na wierzchu utworzy się apetyczna, rumiana skorupka.