Kurczak po seczuańsku - przepis na danie inspirowane kuchnią chińską

Kurczak po seczuańsku - co to? Jest potrawą kuchni chińskiej, którą bez problemu przygotujemy samodzielnie w domu. Bez wątpienia ta propozycja zasmakuje miłośnikom ostrzejszych smaków. Jak zrobić kurczaka po seczuańsku? Zapraszamy po przepis.

Kurczak po seczuańsku - co to?

Kurczak po seczuańsku jest doskonałą propozycją na obiad dla osób, którym znudziły się już tradycyjne kotlety z piersi czy potrawka z kurczaka. Danie to pochodzi z prowincji Syczuan, mieszczącej się w południowo-zachodnich Chinach. Warto pamiętać, że kuchnia syczuańska jest jedną najostrzejszych kuchni na świecie! Co ciekawe, prawidłową nazwą potrawy jest więc „kurczak po syczuańsku”, jednak w użyciu przyjęła się pisownia i wymowa przez "e". Jak przyrządzić kurczaka po seczuańsku? Sprawdźcie.

Kurczak po seczuańsku – przepis

Składniki:

  • 400 g filetów z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 duża marchewka,
  • 150 g pędów bambusa,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1-2 dymki razem ze szczypiorkiem,
  • 4 łyżki pikantnego keczupu,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej,
  • szczypta pieprzu Cayenne,
  • szczypta imbiru,
  • 100 ml wody,
  • 2-3 łyżki sezamu do posypania,
  • olej do smażenia,
  • sól do smaku

Kurczak po seczuańsku – sposób przygotowania

Kurczaka kroimy na 3-4 centymetrowe kawałki. Dodajemy do niego sos sojowy, mieloną paprykę, imbir, pieprz Cayenne oraz mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą. Mieszamy, aby każdy kawałek był dobrze obtoczony w marynacie, i odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki, obie papryki w paseczki, a cebulę w drobną kostkę. Czosnek wyciskamy w wyciskarce.

Na patelni rozgrzewamy olej roślinny i smażymy na nim mięso po obu stronach przez kilka minut, aż się przyrumieni. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, rozdrobniony czosnek i podsmażamy. Gdy cebula się zeszkli, wrzucamy paprykę, marchewkę, pędy bambusa, wlewamy wodę, dodajemy pikantny keczup i miód. Wszystko mieszamy i dusimy przez około 10 minut pod przykryciem, aż warzywa nieco zmiękną. Nie powinny być jednak rozgotowane – najlepiej, aby wciąż były lekko chrupiące. Danie podajemy z białym bądź brązowym ryżem lub z makaronem ryżowym. Na koniec posypujemy posiekaną dymką, szczypiorem i nasionami sezamu.

Zobacz wideo Lubisz dania kuchni chińskiej? Przygotuj apetycznego kurczaka w ananasie!

Dania po seczuańsku – co jeszcze można przygotować?

Kurczak nie jest jedynym mięsem, które można przygotować po seczuańsku. Jeśli nie lubisz tego mięsa lub akurat masz pod ręką inne, wykorzystaj je śmiało! Najczęściej robiona jest wieprzowina lub wołowina po seczuańsku. W ten sposób można również upiec kaczkę – najpierw należy ją obsmażyć w przyprawach, a potem upiec i podawać pokrojoną z dodatkiem ostrego sosu. W wersji wegetariańskiej można wykorzystać tofu. Do przygotowania potraw po seczuańsku można także wykorzystać grzyby mun. Kupimy je w formie suszonej w sklepach z produktami z różnych stron świata. Należy pamiętać, że grzyby mun trzeba przed podaniem namoczyć, a dopiero potem pokroić w paski i dodawać do sosu. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA