Kurczak po seczuańsku - przepis na danie inspirowane kuchnią chińską
Kurczak po seczuańsku - co to?
Kurczak po seczuańsku jest doskonałą propozycją na obiad dla osób, którym znudziły się już tradycyjne kotlety z piersi czy potrawka z kurczaka. Danie to pochodzi z prowincji Syczuan, mieszczącej się w południowo-zachodnich Chinach. Warto pamiętać, że kuchnia syczuańska jest jedną najostrzejszych kuchni na świecie! Co ciekawe, prawidłową nazwą potrawy jest więc „kurczak po syczuańsku”, jednak w użyciu przyjęła się pisownia i wymowa przez "e". Jak przyrządzić kurczaka po seczuańsku? Sprawdźcie.
Kurczak po seczuańsku – przepis
Składniki:
- 400 g filetów z kurczaka,
- 1 cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 1 zielona papryka,
- 1 duża marchewka,
- 150 g pędów bambusa,
- 2 ząbki czosnku,
- 1-2 dymki razem ze szczypiorkiem,
- 4 łyżki pikantnego keczupu,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki mąki kukurydzianej,
- szczypta pieprzu Cayenne,
- szczypta imbiru,
- 100 ml wody,
- 2-3 łyżki sezamu do posypania,
- olej do smażenia,
- sól do smaku
Kurczak po seczuańsku – sposób przygotowania
Kurczaka kroimy na 3-4 centymetrowe kawałki. Dodajemy do niego sos sojowy, mieloną paprykę, imbir, pieprz Cayenne oraz mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą. Mieszamy, aby każdy kawałek był dobrze obtoczony w marynacie, i odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki, obie papryki w paseczki, a cebulę w drobną kostkę. Czosnek wyciskamy w wyciskarce.
Na patelni rozgrzewamy olej roślinny i smażymy na nim mięso po obu stronach przez kilka minut, aż się przyrumieni. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, rozdrobniony czosnek i podsmażamy. Gdy cebula się zeszkli, wrzucamy paprykę, marchewkę, pędy bambusa, wlewamy wodę, dodajemy pikantny keczup i miód. Wszystko mieszamy i dusimy przez około 10 minut pod przykryciem, aż warzywa nieco zmiękną. Nie powinny być jednak rozgotowane – najlepiej, aby wciąż były lekko chrupiące. Danie podajemy z białym bądź brązowym ryżem lub z makaronem ryżowym. Na koniec posypujemy posiekaną dymką, szczypiorem i nasionami sezamu.
Dania po seczuańsku – co jeszcze można przygotować?
Kurczak nie jest jedynym mięsem, które można przygotować po seczuańsku. Jeśli nie lubisz tego mięsa lub akurat masz pod ręką inne, wykorzystaj je śmiało! Najczęściej robiona jest wieprzowina lub wołowina po seczuańsku. W ten sposób można również upiec kaczkę – najpierw należy ją obsmażyć w przyprawach, a potem upiec i podawać pokrojoną z dodatkiem ostrego sosu. W wersji wegetariańskiej można wykorzystać tofu. Do przygotowania potraw po seczuańsku można także wykorzystać grzyby mun. Kupimy je w formie suszonej w sklepach z produktami z różnych stron świata. Należy pamiętać, że grzyby mun trzeba przed podaniem namoczyć, a dopiero potem pokroić w paski i dodawać do sosu.
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Myjesz jajka przed włożeniem do lodówki? Mogą się szybciej zepsuć
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica