Jak zrobić flammkuchen - "niemiecką pizzę"?

Flammkuchen, tarta flambee to specjał z pogranicza francusko-niemieckiego. Jeśli jeszcze nie znacie tego przepysznego wypieku, bez wątpienia zakochacie się w jego delikatnym smaku. Sprawdźcie, jak zrobić flammkuchen i czym dokładnie jest ta potrawa. Wszystko wyjaśniamy!

Flammkuchen, tarta flambee, tarta alzacka – tę potrawę możecie spotkać pod wieloma nazwami. Danie to pochodzi z pogranicza francusko-niemieckiego. Za swoje tradycyjne danie uznają je zarówno mieszkańcy francuskiej Alzacji, jak i niemieckiej Badenii-Wirtembergii i Nadrenii.

Zobacz wideo Polecamy też pizzę na spodzie z tortilli

Czym jest flammkuchen?

To cienki placek z cieniutkiego ciasta chlebowego (przypominającego podpłomyk lub macę) tradycyjnie podawany z kwaśną śmietaną, cebulą i cienko posiekanym boczkiem. Jego nazwa znaczy "pieczona w ogniu" – tarta była wypiekana w piecach i ogień delikatnie osmalał jej brzegi. Tarta flambee to danie, które było przygotowywane na wsiach. Przed pieczeniem domowego chleba przygotowywano cienki placek z dodatkami i pieczono, by sprawdzić, czy temperatura pieca jest już wystarczająca.

Dziś tartę alzacką można zjeść w wielu restauracjach. Najczęściej podaje się ją w wersji tradycyjnej, ale w rzeczywistości można ją przygotować na wiele różnych sposobów – wszystko zależy od waszej wyobraźni i ulubionych smaków. Spotyka się na przykład flammkuchen ze ślimakami, białym serem czy emmentalerem. Jak zrobić tartę flambee?

Flammkuchen – przepis

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej + mąka do podsypania,
  • ¾ szklanki ciepłej wody,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • łyżeczka soli,
  • szklanka śmietany 18-proc.,
  • 1 spora cebula (najlepiej użyć czerwonej),
  • 150-200 g wędzonego boczku,
  • pieprz do smaku

Jak zrobić flammkuchen? Sposób przygotowania tarty alzackiej

Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce, mieszamy i wyrabiamy dłonią przez kilka-kilkanaście minut. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk. Gdy będzie ładnie wyrobione, przykrywamy je bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny, aby wyrosło.

Przygotowujemy składniki: cebulę kroimy w półplasterki, a boczek w słupki.

Przygotowujemy tartę: piekarnik rozgrzewamy do maksymalnej temperatury. Wyrośnięte ciasto posypujemy mąką i jeszcze raz szybko zagniatamy. Dzielimy na połowy i rozwałkowujemy (bądź rozciągamy ciasto) na dwa cienkie placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tuż przed włożeniem tart do piekarnika, smarujemy placki kwaśną śmietaną i rozsypujemy na nich cebulę oraz boczek. Pieczemy przez kilkanaście minut (w zależności od maksymalnej temperatury piekarnika), aż całość będzie ładnie przypieczona. Brzegi powinny być wręcz delikatnie przypalone. Podajemy natychmiast po wyjęciu z piekarnika.

Wskazówka: Jeżeli macie kamień do pieczenia pizzy, śmiało możecie wykorzystać go do zrobienia flammkuchen. Należy nagrzewać go w piekarniku na środkowej półce przez około 40 minut (w temperaturze 250 stopni Celsjusza). Po nałożeniu składników na placek chlebowy zsuwamy go na rozgrzany kamień i pieczemy przez około 8-10 minut. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA