• Link został skopiowany

Jak zrobić domową kukurydzę konserwową? Sezon trwa!

Gdy przychodzi jesień i zima, a mamy ochotę na smaczne warzywa, ratujemy się przetworami, które przygotowaliśmy latem. Ogórki kiszone, przeciery z pomidorów, mrożone owoce... Dziś pokażemy wam, jak do domowych przetworów dołączyć pyszną domową kukurydzę konserwową. To proste - sprawdźcie przepis i przyrządźcie ją, póki trwa sezon!
Jak zrobić domową kukurydzę konserwową? Sezon trwa!
fot. New Africa / shutterstock.com

Kolby kukurydzy smakują rewelacyjnie po podpieczeniu na grillu lub ugotowaniu w osolonej wodzie. Smak pysznej, świeżej kukurydzy warto zamknąć w słoikach i przygotować przetwory na zimę, kiedy będziemy mogli wybierać tylko między producentami przetworów w puszkach. Domowa kukurydza konserwowa to zdrowsza alternatywa dla produktów ze sklepu. Jak zrobić domową kukurydzę konserwową? Wszystko wyjaśniamy.

Domowa kukurydza konserwowa to rewelacyjny pomysł dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie i lubią wiedzieć, co jedzą. Sami kontrolujemy ilość cukru i soli, a także jakość produktu, z którego robimy przetwory. Jak zrobić domową kukurydzę konserwową? Sprawdźcie przepis.

Domowa kukurydza konserwowa – przepis

Składniki:

  • kilka kolb kukurydzy,
  • 4 szklanki wody,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 5 łyżeczek soli

Domowa kukurydza konserwowa – sposób przygotowania

Kukurydzę obieramy z liści. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy do niej kukurydzę i odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy kolby kukurydzy i ostrym nożem ścinamy jej ziarna.

Do wody wsypujemy sól oraz cukier i ponownie wszystko zagotowujemy. Kukurydzę umieszczamy w dobrze umytych i wyparzonych słoikach, a następnie zalewamy przygotowaną gorącą zalewą. Słoiki dokładnie zakręcamy.

Zobacz wideo American dream - kukurydza z bekonem.

Jak przechowywać domową kukurydzę konserwową?

Słoiki z kukurydzą należy po przygotowaniu należy zapasteryzować. W tym celu do dużego garnka nalewamy wodę, a na dnie kładziemy bawełnianą ściereczkę lub kilka warstw ręcznika papierowego. Wstawiamy słoiki w taki sposób, aby nie stykały się brzegami i zagotowujemy. Gotujemy przez około pół godziny i wyłączamy. Słoiki powinny stać w wodzie aż do całkowitego wystudzenia. Wtedy sprawdzamy, czy zakrętki dobrze się zassały. Jeśli tak, domową kukurydzę konserwową możemy przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu.

Domowa kukurydza konserwowa po otwarciu powinna stać w lodówce i należy ją spożyć w ciągu kilku dni.

Wskazówka: Przed przygotowaniem słoików do przechowywania kukurydzy, zastanówcie się, ile jej spożywacie. Jeżeli dania z kukurydzą robicie okazjonalnie i używacie jej w małych ilościach, wybierzcie mniejsze słoiki – zmniejszycie ryzyko, że pozostała kukurydza się zepsuje i zmarnuje. Dobrym pomysłem jest przygotowanie domowej kukurydzy w słoikach różnej wielkości.

Domowa kukurydza konserwowa – co z niej przyrządzić?

Zastosowanie domowej kukurydzy konserwowej jest dokładnie takie, jak dobrze znanej kukurydzy w puszkach. Jest rewelacyjnym dodatkiem do pizzy, można z niej zrobić pyszną chińską zupę, chilli con carne (lub chilli sin carne) tradycyjną sałatkę z ryżem i tuńczykiem oraz wiele, wiele innych smacznych dań.

Więcej o: