Jak zrobić ciasto babie lato?
Smakowite ciasto babie lato to rewelacyjny pomysł na deser dla wszystkich, którzy szukają ciekawych przepisów do wypróbowania. Jest proste w przygotowaniu i bez wątpienia poradzą sobie z nim nawet początkujący. Ciasto babie lato to prawdziwy przysmak, który w pełni zasługuje na swoją nazwę. Aromatyczny cynamonowy biszkopt doskonale łączy się z lekkim kremem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone. A jak dodacie do tego ulubiony dżem lub powidła… Mmm, palce lizać! Jak zrobić ciasto babie lato? Podpowiadamy!
Ciasto babie lato – przepis
Składniki:
Na biszkopt cynamonowy:
- 6 dużych jajek,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka cynamonu,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Na krem mascarpone:
- 600 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
- 400 g serka mascarpone,
- 3 łyżki cukru pudru,
- opakowanie śmietan-fiksu
Do nasączenia:
- szklanka mocnej herbaty z cukrem i sokiem z cytryny
Przygotuj także:
- ok. 300 g powideł śliwkowych, dżemu z wiśni lub z czarnej porzeczki,
- 200 g płatków migdałów
Jak zrobić ciasto babie lato?
Przygotowujemy biszkopt cynamonowy: białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, używając miksera kuchennego. Gdy piana będzie sztywna, porcjami dodajemy cukier (cały czas mieszamy, zmniejszamy tylko obroty miksera) oraz – pojedynczo - żółtka. Potem dosypujemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz cynamon, dodajemy także olej. Wszystkie składniki mieszamy. Następnie surowe ciasto wylewamy na blachę o wielkości 25x35cm wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Biszkopt pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu studzimy ciasto i przekrawamy na dwa blaty.
Przygotowujemy krem mascarpone: śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem śmietan-fiksu oraz z cukrem pudrem. Następnie, na mniejszych obrotach miksera, dodajemy także krem mascarpone.
Przygotowujemy ciasto babie lato: Pierwszy blat upieczonego biszkoptu cynamonowego nasączamy połową mocnej herbaty. Następnie rozsmarowujemy na cieście połowę słoika dżemu bądź powideł. Na to wykładamy połowę kremu mascarpone, a na wierzch kładziemy drugi blat ciasta. Również nasączamy go herbatą, smarujemy pozostałym dżemem i wykładamy krem. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni i posypujemy ciasto z wierzchu. Ciasto babie lato wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, a najlepiej zostawiamy je tam na całą noc, aby stało się zwarte. Podajemy je schłodzone.
Wskazówka: ciasto babie lato możecie przygotować również w wersji z kakaowym biszkoptem. Zamiast cynamonu dodajcie 3 łyżki kakao. Do płatków migdałów możecie też dodać wiórki kokosowe lub startą białą czekoladę (użyjcie jej tylko wtedy, gdy dżem, z którego korzystacie jest raczej kwaskowy, aby ciasto jako całość nie było zbyt słodkie).
-
Toruńska knajpa nie obsługuje policjantów. Komentujący podzieleni. Właściciele: Plakat nie zniknie, zdania nie zmienimy
-
Sposób Makłowicza na wykorzystanie czerstwego chleba? Zapomnijcie o bułce tartej
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku
- Rusza wiosenny konkurs Salatino. Część nagród zaprojektowali fani marki
- Myjesz jajka przed włożeniem do lodówki? Mogą się szybciej zepsuć