Smakowite ciasto babie lato to rewelacyjny pomysł na deser dla wszystkich, którzy szukają ciekawych przepisów do wypróbowania. Jest proste w przygotowaniu i bez wątpienia poradzą sobie z nim nawet początkujący. Ciasto babie lato to prawdziwy przysmak, który w pełni zasługuje na swoją nazwę. Aromatyczny cynamonowy biszkopt doskonale łączy się z lekkim kremem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone. A jak dodacie do tego ulubiony dżem lub powidła… Mmm, palce lizać! Jak zrobić ciasto babie lato? Podpowiadamy!
Ciasto babie lato – przepis
Składniki:
Na biszkopt cynamonowy:
Na krem mascarpone:
Do nasączenia:
Przygotuj także:
Jak zrobić ciasto babie lato?
Przygotowujemy biszkopt cynamonowy: białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, używając miksera kuchennego. Gdy piana będzie sztywna, porcjami dodajemy cukier (cały czas mieszamy, zmniejszamy tylko obroty miksera) oraz – pojedynczo - żółtka. Potem dosypujemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz cynamon, dodajemy także olej. Wszystkie składniki mieszamy. Następnie surowe ciasto wylewamy na blachę o wielkości 25x35cm wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Biszkopt pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu studzimy ciasto i przekrawamy na dwa blaty.
Przygotowujemy krem mascarpone: śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem śmietan-fiksu oraz z cukrem pudrem. Następnie, na mniejszych obrotach miksera, dodajemy także krem mascarpone.
Przygotowujemy ciasto babie lato: Pierwszy blat upieczonego biszkoptu cynamonowego nasączamy połową mocnej herbaty. Następnie rozsmarowujemy na cieście połowę słoika dżemu bądź powideł. Na to wykładamy połowę kremu mascarpone, a na wierzch kładziemy drugi blat ciasta. Również nasączamy go herbatą, smarujemy pozostałym dżemem i wykładamy krem. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni i posypujemy ciasto z wierzchu. Ciasto babie lato wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, a najlepiej zostawiamy je tam na całą noc, aby stało się zwarte. Podajemy je schłodzone.
Wskazówka: ciasto babie lato możecie przygotować również w wersji z kakaowym biszkoptem. Zamiast cynamonu dodajcie 3 łyżki kakao. Do płatków migdałów możecie też dodać wiórki kokosowe lub startą białą czekoladę (użyjcie jej tylko wtedy, gdy dżem, z którego korzystacie jest raczej kwaskowy, aby ciasto jako całość nie było zbyt słodkie).