Jak zrobić ciasto babie lato?

Ciasto babie lato to pyszna propozycja na lekki deser do popołudniowej kawy. Ten smakowity wypiek z pewnością posmakuje wszystkim łasuchom. Jak upiec ciasto babie lato? Sprawdźcie przepis i do dzieła!

Smakowite ciasto babie lato to rewelacyjny pomysł na deser dla wszystkich, którzy szukają ciekawych przepisów do wypróbowania. Jest proste w przygotowaniu i bez wątpienia poradzą sobie z nim nawet początkujący. Ciasto babie lato to prawdziwy przysmak, który w pełni zasługuje na swoją nazwę. Aromatyczny cynamonowy biszkopt doskonale łączy się z lekkim kremem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone. A jak dodacie do tego ulubiony dżem lub powidła… Mmm, palce lizać! Jak zrobić ciasto babie lato? Podpowiadamy!

Ciasto babie lato – przepis

Składniki:

Na biszkopt cynamonowy: 

  • 6 dużych jajek,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

 Na krem mascarpone:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 400 g serka mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • opakowanie śmietan-fiksu

Do nasączenia:

  • szklanka mocnej herbaty z cukrem i sokiem z cytryny

Przygotuj także:

  • ok. 300 g powideł śliwkowych, dżemu z wiśni lub z czarnej porzeczki,
  • 200 g płatków migdałów

Jak zrobić ciasto babie lato?

Przygotowujemy biszkopt cynamonowy: białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, używając miksera kuchennego. Gdy piana będzie sztywna, porcjami dodajemy cukier (cały czas mieszamy, zmniejszamy tylko obroty miksera) oraz – pojedynczo - żółtka. Potem dosypujemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz cynamon, dodajemy także olej. Wszystkie składniki mieszamy. Następnie surowe ciasto wylewamy na blachę o wielkości 25x35cm wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Biszkopt pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu studzimy ciasto i przekrawamy na dwa blaty.

Przygotowujemy krem mascarpone: śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem śmietan-fiksu oraz z cukrem pudrem. Następnie, na mniejszych obrotach miksera, dodajemy także krem mascarpone.

Przygotowujemy ciasto babie lato: Pierwszy blat upieczonego biszkoptu cynamonowego nasączamy połową mocnej herbaty. Następnie rozsmarowujemy na cieście połowę słoika dżemu bądź powideł. Na to wykładamy połowę kremu mascarpone, a na wierzch kładziemy drugi blat ciasta. Również nasączamy go herbatą, smarujemy pozostałym dżemem i wykładamy krem. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni i posypujemy ciasto z wierzchu. Ciasto babie lato wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, a najlepiej zostawiamy je tam na całą noc, aby stało się zwarte. Podajemy je schłodzone.

Wskazówka: ciasto babie lato możecie przygotować również w wersji z kakaowym biszkoptem. Zamiast cynamonu dodajcie 3 łyżki kakao. Do płatków migdałów możecie też dodać wiórki kokosowe lub startą białą czekoladę (użyjcie jej tylko wtedy, gdy dżem, z którego korzystacie jest raczej kwaskowy, aby ciasto jako całość nie było zbyt słodkie).

Zobacz wideo