Jak zrobić kotlety jarskie z pieczarkami?

Kotlety jarskie z pieczarkami to doskonały pomysł na bezmięsny obiad. Można je podawać właściwie tak samo jak tradycyjne mielone czy schabowe. Jak zrobić kotlety jarskie z pieczarkami? Zapraszamy po przepisy!

Kotlety jarskie z pieczarkami to danie, które posmakuje zarówno miłośnikom tradycyjnej kuchni, jak i wegetarianom. To także świetna potrawa dla osób szukających prostych przepisów jarskich niewymagających uzupełniania lodówki w specjalne produkty jak tofu czy seitan. Jak się robi kotlety jarskie z pieczarkami? Sprawdźcie!

Kotlety jarskie z pieczarkami i jajkiem – przepis

Składniki:

  • 250 g pieczarek,
  • 6 jajek,
  • 1 średnia cebula,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia

Kotlety jarskie z pieczarkami i jajkiem – sposób przygotowania

5 jajek gotujemy na twardo, jedno zostawiamy surowe. Jajka po ugotowaniu studzimy, obieramy ze skorupek i drobno kroimy. W kostkę kroimy również pieczarki oraz cebulę, natkę pietruszki siekamy. Do dużej miski przesypujemy wszystkie składniki, wbijamy pozostawione jajko i mieszamy. Dodajemy bułkę tartą – tyle, aby masę dało się łatwo formować. Robimy z niej owalne kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż się przyrumienią.

Kotlety jarskie z pieczarkami i soczewicą – przepis

Składniki:

  • 250 g pieczarek,
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta chilli,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia

Kotlety jarskie z pieczarkami i soczewicą – sposób przygotowania

Czerwoną soczewicę płuczemy, zalewamy świeżą wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odsączamy z nadmiaru wody i studzimy. Pieczarki oraz cebulę kroimy w drobną kostkę, a ząbek czosnku wyciskamy w wyciskarce. Do dużej miski przekładamy ugotowaną soczewicę, pieczarki i cebulę. Wbijamy jajko, dodajemy kurkumę, paprykę i chilli, a także bułkę tartą (powinno być jej tyle, aby lekko zagęścić masę i formować kotleciki). Wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Z masy formujemy owalne kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy je na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.

Wskazówki:

Jak podawać kotlety jarskie z pieczarkami?

Kotlety jarskie z pieczarkami można podawać tak samo, jak tradycyjne mielone – z ugotowanymi ziemniakami, kaszą gryczaną lub jaglaną, ryżem itd. Doskonale smakują także z frytkami, pieczonymi ziemniaczkami i puree. Można je także podawać z sosem koperkowym na ciepło lub czosnkowym na zimno.

Jak mrozić kotlety jarskie z pieczarkami?

Jeżeli chcecie przygotować większą porcję kotletów i zamrozić je na później, wybierzcie raczej te z pieczarek i soczewicy. Przed zamrożeniem należy je usmażyć. Kotleciki z soczewicą lepiej zniosą zmiany temperatury niż te z jajkiem na twardo i nadal będą smaczne, gdy je rozmrozicie i odgrzejecie.

Kotlety jarskie z pieczarkami fit – jak zrobić?

Jeśli chcecie ograniczyć ilość tłuszczu i kalorii w takich kotletach, możecie je upiec lub usmażyć na patelni bez tłuszczu. Kotlety z jajkiem na twardo najlepiej dodatkowo obtoczyć w rozkłóconym jajku i bułce tartej, te z soczewicą można upiec bez panierki.

Zobacz wideo