Krupnik gotowany na mięsnym wywarze bardzo często ląduje na naszych stołach. To pożywna, smaczna i prosta w przygotowaniu zupa. Dzisiaj zachęcamy was do przygotowania innej jej wersji - wypróbujcie aromatyczny i sycący krupnik z ryby. To danie doskonałe na obiad nie tylko na piątek, gdy najczęściej serwuje się dania z ryb. Jak przygotować krupnik rybny? Zapraszamy po przepis.
Ale najpierw krupnik tradycyjny. Sprawdźcie nasz przepis i porady:
Składniki:
Warzywa myjemy, obieramy ze skórki. Do garnka wrzucamy marchewkę, seler i por w całości, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i obrany z łupin ząbek czosnku. Dodajemy także filet rybny w całości. Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem przez około 40 minut, aż powstanie aromatyczny bulion.
Wszystkie składniki bulionu wyjmujemy z garnka (jeśli chcemy, by wywar był klarowny, przelewamy go przez sitko). Do wywaru wrzucamy kaszę jęczmienną lub gryczana niepaloną oraz obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy przez około 15 minut, aż będą miękkie. W tym czasie marchewkę kroimy w półplasterki, a rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Po ugotowaniu ziemniaków i kaszy, składniki dodajemy do zupy. Wszystko dobrze mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotujemy jeszcze około 5 minut. Krupnik można podawać z kleksem z kwaśnej śmietany i z posiekanym koperkiem.
Lubicie proste zupy? Koniecznie sprawdźcie nasze propozycje.