Zupa na piątek i nie tylko? Jeśli nie próbowaliście krupniku z ryby, pora to zmienić [PRZEPIS]

Krupnik to zupa dobrze znana w każdym domu. Ale czy jedliście kiedyś krupnik z ryby? Jeśli nie, koniecznie sprawdźcie nasz przepis. To doskonała propozycja nie tylko na piątkowy obiad.

Krupnik gotowany na mięsnym wywarze bardzo często ląduje na naszych stołach. To pożywna, smaczna i prosta w przygotowaniu zupa. Dzisiaj zachęcamy was do przygotowania innej jej wersji - wypróbujcie aromatyczny i sycący krupnik z ryby. To danie doskonałe na obiad nie tylko na piątek, gdy najczęściej serwuje się dania z ryb. Jak przygotować krupnik rybny? Zapraszamy po przepis.

Ale najpierw krupnik tradycyjny. Sprawdźcie nasz przepis i porady:

Krupnik będzie miał ładniejszy kolor, jeśli dodacie do niego na przykład nieco kurkumyJak zrobić krupnik, żeby miał najwięcej smaku i najlepszą konsystencję? Mamy przepis i garść sprawdzonych porad

Krupnik z ryby - przepis

Składniki: 

  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • 1/2 selera,
  • 1/2 pora (biała część),
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1,5 l wody,
  • 2 średnie ziemniaki,
  • 300 g filetu z dorsza lub łososia (można wykorzystać również inne ryby o dość zwartym mięsie i niewielkiej ilości ości),
  • 100 g nieugotowanej kaszy jęczmiennej (lub gryczanej niepalonej),
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • do podania: śmietana, posiekany koperek

Jak zrobić krupnik z ryby?

Warzywa myjemy, obieramy ze skórki. Do garnka wrzucamy marchewkę, seler i por w całości, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i obrany z łupin ząbek czosnku. Dodajemy także filet rybny w całości. Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem przez około 40 minut, aż powstanie aromatyczny bulion. 

Wszystkie składniki bulionu wyjmujemy z garnka (jeśli chcemy, by wywar był klarowny, przelewamy go przez sitko). Do wywaru wrzucamy kaszę jęczmienną lub gryczana niepaloną oraz obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy przez około 15 minut, aż będą miękkie. W tym czasie marchewkę kroimy w półplasterki, a rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Po ugotowaniu ziemniaków i kaszy, składniki dodajemy do zupy. Wszystko dobrze mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotujemy jeszcze około 5 minut. Krupnik można podawać z kleksem z kwaśnej śmietany i z posiekanym koperkiem. 

Lubicie proste zupy? Koniecznie sprawdźcie nasze propozycje.

Zobacz wideo