Zupa na piątek i nie tylko? Jeśli nie próbowaliście krupniku z ryby, pora to zmienić [PRZEPIS]
Krupnik gotowany na mięsnym wywarze bardzo często ląduje na naszych stołach. To pożywna, smaczna i prosta w przygotowaniu zupa. Dzisiaj zachęcamy was do przygotowania innej jej wersji - wypróbujcie aromatyczny i sycący krupnik z ryby. To danie doskonałe na obiad nie tylko na piątek, gdy najczęściej serwuje się dania z ryb. Jak przygotować krupnik rybny? Zapraszamy po przepis.
Ale najpierw krupnik tradycyjny. Sprawdźcie nasz przepis i porady:
Krupnik z ryby - przepis
Składniki:
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- 1/2 selera,
- 1/2 pora (biała część),
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 1,5 l wody,
- 2 średnie ziemniaki,
- 300 g filetu z dorsza lub łososia (można wykorzystać również inne ryby o dość zwartym mięsie i niewielkiej ilości ości),
- 100 g nieugotowanej kaszy jęczmiennej (lub gryczanej niepalonej),
- ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- do podania: śmietana, posiekany koperek
Jak zrobić krupnik z ryby?
Warzywa myjemy, obieramy ze skórki. Do garnka wrzucamy marchewkę, seler i por w całości, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i obrany z łupin ząbek czosnku. Dodajemy także filet rybny w całości. Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem przez około 40 minut, aż powstanie aromatyczny bulion.
Wszystkie składniki bulionu wyjmujemy z garnka (jeśli chcemy, by wywar był klarowny, przelewamy go przez sitko). Do wywaru wrzucamy kaszę jęczmienną lub gryczana niepaloną oraz obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy przez około 15 minut, aż będą miękkie. W tym czasie marchewkę kroimy w półplasterki, a rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Po ugotowaniu ziemniaków i kaszy, składniki dodajemy do zupy. Wszystko dobrze mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotujemy jeszcze około 5 minut. Krupnik można podawać z kleksem z kwaśnej śmietany i z posiekanym koperkiem.
Lubicie proste zupy? Koniecznie sprawdźcie nasze propozycje.
-
Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie
-
Opakowanie po lodach za kilka tysięcy złotych? Produkt reklamowany przez youtuberów hitem sprzedaży
-
Robert Makłowicz: "Nie gotuje się w ogóle parówek". Ale pękanie to tylko połowa problemu
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Lekki obiad po świętach. Co przygotować, gdy mamy dość tłustych potraw? [PRZEPISY]
- Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Świętuj Dzień Czekolady z Terravitą!
- Makaron Barilla jako "miłość w gestach"
- 12 kwietnia to ważna data dla łasuchów. Jak godnie świętować Dzień Czekolady? Mamy kilka kuszących przepisów
- Najważniejsze z nowalijkami jest to, by ich nie zmaltretować i przez to nie schrzanić