Dieta okienkowa - na czym polega? Czy jest bezpieczna? Wyjaśniamy

Dieta okienkowa zdobywa coraz więcej zwolenników, którzy przekonują, że dzięki niej łatwo zgubić zbędne kilogramy. Czy rzeczywiście tak jest? Czy dieta okienkowa jest bezpieczna? Sprawdźcie, na czym polega ten sposób odżywiania.

Dieta okienkowa - co to jest?

Dieta okienkowa, znana także jako dieta ośmiogodzinna, należy do diet polegających na okresowych głodówkach (z ang. intermittent fasting). W tym wypadku dozwolone jest spożywanie posiłków tylko podczas "okna żywieniowego" trwającego właśnie 8 godzin. Przez pozostałe 16 godzin organizm pości - ma wówczas trawić pokarm, regenerować się oraz wydalać toksyny.

Dieta okienkowa została opracowana przez Davida Zinczenkę oraz Petera Moore'a, w Polsce spopularyzowała ją Justyna Mizera. Doszli do wniosku, że tyciu sprzyja zaburzenie naturalnego rytmu trawienia i spożywanie posiłków o dowolnych porach. Jako głównego winowajcę wskazują sztuczne oświetlenie, przy którym spożywane są posiłki. Odwołują się do tego, iż niegdyś to właśnie obecność naturalnego światła słonecznego wyznaczała pory jedzenia. 

Zobacz wideo Fit śniadania, z którymi dobrze zaczniesz swój dzień [PRZEPISY]

Jakie zasady obowiązują w diecie okienkowej? 

Główną zasadą diety okienkowej jest spożywanie pokarmów tylko przez osiem godzin dziennie. Nie oznacza to oczywiście, że przez tyle czasu należy siedzieć przy stole i przeżuwać! Po prostu zjedzenie pierwszego posiłku w ciągu dnia otwiera "okno żywieniowe" - kolejne należy spożyć w ciągu ośmiu godzin. Jeśli zjemy śniadanie o 8 rano, to kolejne posiłki musimy spożyć do godziny 16. Później jest czas na trawienie i regenerację. Ze względu na to zaleca się niekiedy, by opóźnić zjedzenie śniadania - dzięki temu "okno żywieniowe" nie zamknie się tak wcześnie. Z drugiej strony jednak ważne, by nie jeść ostatniego posiłku zbyt późnym wieczorem.

O czym jeszcze należy pamiętać? W diecie okienkowej można spożywać niemal wszystkie produkty. Ważne jest jednak, aby nie przejadać się i nie jeść zbyt dużych porcji na raz. Nie trzeba trzymać się systemu trzech do pięciu posiłków dziennie, ale jeść wtedy, kiedy odczuwa się głód. Należy unikać kalorycznych napojów gazowanych, słodyczy i produktów wysoko przetworzonych, a także pamiętać o piciu dużych ilości wody - zwłaszcza w okresie postu. Nie wolno też oczywiście wydłużać "okna żywieniowego".

Czy dieta okienkowa jest bezpieczna? Jakie są jej wady i zalety? 

Dieta okienkowa, podobnie jak wiele innych, budzi kontrowersje. Do jej zalet należy przede wszystkim to, że jest ona bardzo prosta - obowiązują jasne zasady i nie trzeba sięgać po specjalne składniki czy przygotowywać skomplikowanych potraw. Wśród plusów tej diety wymienia się także możliwość pozwolenia żołądkowi na spokojne trawienie - bez "dorzucania" kolejnych porcji jedzenia. Może to poprawić przemianę materii, zwiększyć produkcję hormonu wzrostu i zmniejszyć odporność organizmu na insulinę. Niektórzy badacze są przekonani, że stosowanie tej diety zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia choroby Alzheimera i Parkinsona. Ponadto dieta ma sprzyjać napływowi sił witalnych, wzmacniać układ odpornościowy i hamować namnażanie się wolnych rodników.

Jakie są wady diety okienkowej? Narzucony rygor ograniczonego w czasie spożywania posiłków może być trudny do wdrożenia dla osób, które np. nie potrafią wyjść z domu bez śniadania, a do tego intensywnie pracują w miejscu, gdzie nie mogą pozwolić sobie na kilka przerw na jedzenie. Okres postu może również sprzyjać podjadaniu, zwłaszcza na początku lub po dłuższym okresie stosowania. Powrót do dawnych nawyków po diecie, np. do spożywania przekąsek podczas wieczornego relaksu, wręcz gwarantuje wystąpienie efektu jo-jo.

A kto nie powinien korzystać diety okienkowej? Nie wolno jej stosować u dzieci i osób starszych. Może zaszkodzić także kobietom w ciąży oraz w okresie karmienia piersią, a także osobom mającym silne wahania glukozy we krwi. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA