Dieta śródziemnomorska może spowolnić proces starzenia. Co warto jeść, by być młodszym?

Dieta śródziemnomorska uznawana jest za jeden z najlepszych sposobów żywienia. Mnogość świeżych owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych sprawia, że jest nie tylko zdrowa, lecz także bardzo satysfakcjonująca dla kubków smakowych. Okazuje się, że to nie koniec plusów.

Na czym polega dieta śródziemnomorska?

Podstawą diety śródziemnomorskiej są warzywa, owoce, zioła, orzechy, warzywa strączkowe i produkty pełnoziarniste. Posiłki przygotowuje się właśnie na bazie tych produktów. W umiarkowanych ilościach do menu włącza się także nabiał, drób i jaja, a także owoce morza. Natomiast czerwone mięso je się tylko okazjonalnie.

Dieta śródziemnomorska może przedłużyć nam życie?

Te zasady sprawiły, że dieta śródziemnomorska od kilku lat z rzędu figuruje w czołówce najlepszych sposobów żywienia, które wspierają zarówno bezpieczną utratę wagi, jak pracę mózgu. Jak wynika z nowego badania opublikowanego przez Gut Journal (czasopismo pod patronatem Brytyjskiego Towarzystwa Gastroenterologicznego), dieta śródziemnomorska może także dodać nam kilka lat życia. 

W ramach projektu, przebadano 612 osób w wieku 65-79 lat, z kilku krajów (Francja, Holandia, Polska, Wielka Brytania i Włochy). 303 osoby przez rok żywiły się zgodnie z założeniami diety śródziemnomorskiej, reszta nie zmieniła sposobu odżywiania. Głównym przedmiotem zainteresowania naukowców była flora bakteryjna w jelitach. Poza dietą to wiek stanowi największe zagrożenie dla zdrowej mikroflory jelitowej. Im jesteśmy starsi, tym staje się ona mniej różnorodna. Zaś im mniej różnorodne są nasze bakterie jelitowe, tym szybciej ulegamy procesowi starzenia.

Może was również zainteresować: Czy ostatni posiłek trzeba jeść o 18? Wyjaśniamy w poniższym materiale.

Zobacz wideo

Dieta śródziemnomorska zakłada spożywanie jedzenia, które wspiera pracę zdrowych bakterii. Te przyczyniają się do zmniejszenia ilości zapalnych substancji chemicznych wytwarzanych przez organizm, które przyspieszają proces starzenia. Zbyt duża aktywność takich substancji sprawia, że w ciele nasilają się i przedłużają stany zapalne - powoduje to pogorszenie pracy mózgu i zwiększa ryzyko rozwoju chorób metabolicznych, m.in. nowotworów.

Efekty badania? Po 12 miesiącach ponownie przeprowadzono testy. Okazało się, że - w przeciwieństwie do próby kontrolnej - u tych osób, które zmieniły dietę, spadek różnorodności drobnoustrojów został skutecznie spowolniony. Ponadto zaobserwowano poprawę pamięci, większy rozwój pożytecznych bakterii jelitowych, większą siłę uścisku dłoni, a nawet szybkość chodzenia. Te wyniki zaobserwowano niezależnie od wagi, wieku i narodowości. Jak napisali naukowcy w podsumowaniu badania:

Początki osłabiania się organizmu są związane z wiekiem, a także ze zmianami w mikroflory jelitowej, a te z kolei są wynikiem stosowania diety o ograniczonej różnorodności. Dieta śródziemnomorska (MedDiet) jest bezpośrednio związana z ogólną poprawą zdrowia.