Kurze jajka mają bardzo wiele zalet. Są przede wszystkim niskokaloryczne - w 100 gramach jajkach znajduje się około 150 kcal. Stanowią źródło witamin, między innymi A, D, E, K, B6 i B12. Dostarczają naszemu organizmowi również dużo minerałów - wapnia, żelaza, magnezu i cynku. Po zjedzeniu zapewniają uczucie sytości przez dłuższy czas, co jest pożądane szczególnie przy kuracjach odchudzających. Ze względu na swoje właściwości jajka są polecane przez dietetyków i lekarzy. Światowa Organizacja Zdrowia uznała białko występujące w jajkach jako modelowe - jest wykorzystywane jako wzór przy pomiarach zawartości aminokwasów w innych produktach.
Nic więc dziwnego, że ktoś wpadł na to, by oprzeć na nich dietę odchudzającą. Taką właśnie stworzyli dietetycy z Mayo Clinic.
Jak wyglądają dzienne posiłki? Jajka należy spożywać trzy razy dziennie - rano, w południe i wieczorem. Gotujemy je na twardo przez około 8 minut. Dietę uzupełniamy warzywami i owocami, by zadbać o odpowiednią dawkę kalorii, ale nie doprowadzać do nadwyżki kalorycznej. Warto pamiętać, że nie powinniśmy zjadać więcej niż sześciu jajek dziennie.
Dieta jajeczna nie jest przeznaczona do długiego stosowania, możemy na nią przejść na przykład na trzy tygodnie. Nie powinna jednak trwać krócej niż czternaście dni, jeśli chcemy uzyskać widoczne efekty. Ważne jest również dbanie o odpowiednie nawodnienie organizmu, należy pić co najmniej półtora litra wody dziennie.
Stosowanie diety jajecznej ma także swoje wady. Niektóre osoby, które były na tej diecie, zaobserwowały u siebie częściej występujące bóle głowy, omdlenia bądź rozregulowanie metabolizmu. Ma to związek ze zmniejszoną liczbą kalorii, dostarczaną organizmowi. Warto także pamiętać, że jajka mogą wywoływać poważne reakcje alergiczne, takie jak wysypka, nudności, bóle brzucha czy nawet wstrząs anafilaktyczny. Należy więc przeanalizować, czy opieranie diety na jajkach będzie dobre dla naszego organizmu. Najlepiej przed jej rozpoczęciem skonsultować ten zamiar z lekarzem.