Pieczecie własne chleby? Mamy genialny przepis na pięcioskładnikową wersję na piwie

Czy piekliście już domowy chleb na piwie? Jeżeli nie, to czas najwyższy. Taki wypiek doskonale sprawdzi się nie tylko do kanapek, ale także do rozgrzewających zup czy gulaszów. Sprawdźcie, jak zrobić chleb na piwie.

Zimą przychodzi czas na gęste, aromatyczne zupy i rozgrzewające sosy czy gulasze. Doskonałym dodatkiem do nich jest domowy chleb. Taki wypiek możecie również przygotować samodzielnie. Dziś mamy dla was przepis na pięcioskładnikowy chleb na piwie. Zrobicie go bez problemu, nawet jeśli jesteście początkującymi piekarzami. To także doskonały wypiek dla niecierpliwych - zdajemy się na proszek do pieczenia i piwo, nie używamy drożdży piekarskich. Dzięki temu chleba nie trzeba odstawiać do długiego wyrastania.

Przygotowanie zakwasu jest czasochłonne, ale są szybsze alternatywy. Czym są biga i poolish? Jak zrobić na nich prosty chleb?Przygotowanie zakwasu jest czasochłonne. W zamian zrób bigę lub poolish

Jakie piwo wybrać do upieczenia chleba?

Do wypieku chleba można użyć każdego rodzaju piwa. Wszystko zależy od tego, jaki smak chcecie osiągnąć. Jasne piwo sprawi, że chlebek będzie miał delikatny drożdżowy posmak. Dzięki dodatkowi ciemnego piwa aromat wypieku będzie mocniejszy, wpadający nawet w gorzkawą nutę. Najważniejsze, aby przed pieczeniem chleba wyjąć piwo z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej. 

Pięcioskładnikowy chleb na piwie - przepis

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki płynnego miodu,
  • 1 i 1/2 szklanki piwa,
  • 6 łyżek masła + masło do wysmarowania foremki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

opcjonalnie: sól do smaku

Jak zrobić chleb na piwie?

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C, a foremkę do wypieku chleba smarujemy masłem. 

W garnuszku lub w mikrofali rozpuszczamy 6 łyżek masła. Przelewamy do dużej miski, wlewamy piwo oraz miód i, używając miksera lub trzepaczki, dokładnie łączymy. Następnie wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia, ewentualnie doprawiamy solą. Masę mieszamy, korzystając z drewnianej łyżki lub szpatułki. 

Ciasto przelewamy do foremki i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 45-55 minut, aż skórka chleba będzie ładnie zrumieniona. Po upieczeniu wyjmujemy wypiek z piekarnika i odstawiamy na 10 minut do wystudzenia. 

Chlebek na piwie najlepiej zjeść w tym samym dniu, w którym został upieczony, ale powinien być dobry jeszcze przez 2-3 dni. Po wystudzeniu można go również zamrozić na później. 

Zostało ci trochę chleba i dokarmiasz nim ptaki? Możesz im tylko zaszkodzićZostało ci trochę chleba i dokarmiasz nim ptaki? Możesz im tylko zaszkodzić

Pieczecie własne chleby? A może mimo wszystko wolicie te kupne?

Zobacz wideo