Czosnek to podstawowy składnik, który zawsze powinien znajdować się w kuchni. Można go dodawać do sosów na zimno i ciepło, do zup, zapiekanek, makaronów, używać do marynaty... Choć po krojeniu potrzeba natychmiast umyć dłonie, to trudno wyobrazić sobie wiele potraw bez jego dodatku. Dziś mamy dla was wskazówki, jak wybrać świeży czosnek najlepszej jakości.
Po czosnek najlepiej udać się do warzywniaka lub na bazarek. Tam najłatwiej kupić ten uprawiany lokalnie lub przynajmniej niesprowadzany z zagranicy. W większych sklepach warto sprawdzić kraj pochodzenia czosnku na etykiecie z ceną lub na pudełku. Przyjęło się, że uprawiany w Polsce czosnek ma kolor fioletowawy lub różowawy, a śnieżnobiały to czosnek z Chin, gorszej jakości. Rzeczywiście w naszym kraju kolorowe odmiany dominują, ale białe też można dostać. Najlepiej więc zapytać sprzedawcę, skąd pochodzi produkt.
Przed zakupem główkę czosnku dobrze jest powąchać. Zapach nieuszkodzonego, zdrowego czosnku nie powinien być wyczuwalny bez obierania i rozgniatania ząbków. Jeśli główka zaczęła się psuć, na pewno poczujecie przykry zapach - również wąchając ją, mając założoną maseczkę. Wtedy lepiej ten czosnek odłożyć.
Główkę czosnku najlepiej wziąć do ręki i lekko ścisnąć. Nie powinna być miękka, gumowata, ale twarda i jędrna. Jeśli tak nie jest, można podejrzewać, że czosnek jest już nieświeży. Ząbki nie powinny być także zanadto wyschnięte.