Domowe pączki na tłusty czwartek i nie tylko

Tłusty czwartek to dzień, w którym możemy sobie pozwolić na łakomstwo. Chcecie przygotować pyszne pączki samodzielnie? Sprawdźcie nasz przepis na pączki i do dzieła.

Pączki na tłusty czwartek to przekąska obowiązkowa. W tym dniu nie ma co sięgać po takie, w których nadzienia jest na jeden gryz lub przygotowane ze zbędnymi dodatkami wyczuwalnymi w smaku. Pączki domowej roboty to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich, lubiących kontrolować to, co jedzą lub po prostu pragnących poćwiczyć tradycyjne wypieki. Jak zrobić pączki? Sprawdźcie nasz przepis.

Cronut - pączek z dziurką z ciasta francuskiegoEkspresowe pączki z dziurką. Potrzebujesz tylko 3 składników i 30 minut

Przepis na pączki 

Składniki (na około 12 sztuk):

  • 500 g mąki pszennej,
  • szklanka mleka,
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g masła,
  • 3-4 żółtka,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • smalec lub olej rzepakowy (około 1 l) do smażenia,
  • cukier puder do posypania,
  • ulubiony dżem do wypełnienia

Potrzebna będzie również szpryca cukiernicza, aby każdy pączek napełnić dżemem.

Pączki - przepis. Przygotowanie

Do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy dwie łyżki mąki oraz łyżeczkę cukru. Mleko podgrzewamy, a gdy będzie dość ciepłe, ale nie gorące, wlewamy i mieszamy drożdżami. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, aby zaczął pracować.

Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia. Żółtka z pozostałą ilością cukru ucieramy, aż staną się jasne. Następnie do miski z mąką dodajemy wyrośnięty zaczyn, utarte żółtka i wlewamy przestudzone masło. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy dłońmi ciasto. Kiedy zacznie łatwo odchodzić od rąk, misę z ciastek nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. 

Wyrośnięte ciasto szybko zagniatamy, a potem odrywamy od niego kawałki i formujemy z nich kulki. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę mąki. Układamy je na blacie lub desce i pozostawiamy na kolejne pół godziny, aby wyrosły.

W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz. Kiedy będzie bardzo gorący, smażymy pączki po obu stronach, aż ładnie zbrązowieją. Należy smażyć nie więcej niż 2-3 sztuki na raz, aby nie obniżać zbytnio temperatury tłuszczu - wtedy pączki nie będą dobrze się smażyć i jedynie mocno nim nasiąkną. 

Usmażone pączki odkładamy na papierowy ręcznik do odsączenia. Gdy trochę przestygną, używając szprycy, napełniamy każdy pączek ulubionym dżemem. Po wierzchu obsypujemy je cukrem pudrem. 

Przepis na domowe paczki w wersji wegańskiej

Domowe pączki można także przygotować w wersji wegańskiej. Nie smażymy ich wówczas na smalcu, ale wybieramy olej rzepakowy. Do ciasta, zamiast masła również można dodać olej. Żółtka należy pominąć lub zastąpić je dwoma łyżkami mielonego siemienia lnianego wymieszanego w wodzie, ewentualnie dodać zamiast nich zblendowany dojrzały banan. Mleko krowie bez problemu można zastąpić dowolnym napojem roślinnym. 

Zobacz wideo Piwne pączki - comfort food w nieco innej odsłonie

Jak zrobić pączki? Kilka wskazówek

  • zamiast dżemu można dodać do pączków krem czekoladowy, sos toffi czy o smaku słonego karmelu - wybierzcie taki składnik, który najlepiej trafi w wasz gust,
  • po wierzchu również można polać je wybranym sosem lub domowym lukrem,
  • aby pączki nie nasiąkały tak bardzo tłuszczem, do surowego ciasta dodajemy łyżkę spirytusu lub wódki,
  • ciekawy aromat ciasta uzyskamy, jeśli dodamy do niego np. 40-50 ml soku malinowego lub soku wyciśniętego z cytryny. Można także dodać po prostu kieliszek nalewki owocowej - w ten sposób również ograniczymy nasiąkanie tłuszczem,
  • olej do smażenia musi być bardzo gorący - najlepiej sprawdzić jego temperaturę, wrzucając np. kawałek ziemniaka. Jeśli szybko usmaży się rumiana frytka, temperatura jest właściwa. Gdy ziemniak nie smaży się, trzeba jeszcze poczekać, a gdy zbyt szybko się spala - zmniejszyć ogień. 
Więcej o: