Pączki na tłusty czwartek to przekąska obowiązkowa. W tym dniu nie ma co sięgać po takie, w których nadzienia jest na jeden gryz lub przygotowane ze zbędnymi dodatkami wyczuwalnymi w smaku. Pączki domowej roboty to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich, lubiących kontrolować to, co jedzą lub po prostu pragnących poćwiczyć tradycyjne wypieki. Jak zrobić pączki? Sprawdźcie nasz przepis.
Składniki (na około 12 sztuk):
Potrzebna będzie również szpryca cukiernicza, aby każdy pączek napełnić dżemem.
Do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy dwie łyżki mąki oraz łyżeczkę cukru. Mleko podgrzewamy, a gdy będzie dość ciepłe, ale nie gorące, wlewamy i mieszamy drożdżami. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, aby zaczął pracować.
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia. Żółtka z pozostałą ilością cukru ucieramy, aż staną się jasne. Następnie do miski z mąką dodajemy wyrośnięty zaczyn, utarte żółtka i wlewamy przestudzone masło. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy dłońmi ciasto. Kiedy zacznie łatwo odchodzić od rąk, misę z ciastek nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto szybko zagniatamy, a potem odrywamy od niego kawałki i formujemy z nich kulki. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę mąki. Układamy je na blacie lub desce i pozostawiamy na kolejne pół godziny, aby wyrosły.
W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz. Kiedy będzie bardzo gorący, smażymy pączki po obu stronach, aż ładnie zbrązowieją. Należy smażyć nie więcej niż 2-3 sztuki na raz, aby nie obniżać zbytnio temperatury tłuszczu - wtedy pączki nie będą dobrze się smażyć i jedynie mocno nim nasiąkną.
Usmażone pączki odkładamy na papierowy ręcznik do odsączenia. Gdy trochę przestygną, używając szprycy, napełniamy każdy pączek ulubionym dżemem. Po wierzchu obsypujemy je cukrem pudrem.
Domowe pączki można także przygotować w wersji wegańskiej. Nie smażymy ich wówczas na smalcu, ale wybieramy olej rzepakowy. Do ciasta, zamiast masła również można dodać olej. Żółtka należy pominąć lub zastąpić je dwoma łyżkami mielonego siemienia lnianego wymieszanego w wodzie, ewentualnie dodać zamiast nich zblendowany dojrzały banan. Mleko krowie bez problemu można zastąpić dowolnym napojem roślinnym.
Komentarze (0)
Domowe pączki na tłusty czwartek i nie tylko
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!