Lubicie "cinnamon rolls"? Musicie spróbować wersji wytrawnej z czosnkiem [PRZEPIS]

Słodkie cynamonowe bułeczki są pyszne, ale czasem trzeba sobie zrobić przerwę od wypieków na słodko. Dziś mamy dla was przepis na drożdżowe zawijasy na słono. W wersji z czosnkiem i ziołami na pewno wam posmakują.

Aromatyczne cinnamon rollsy, czyli bułeczki z cynamonem, są wspaniałe, ale mogą się w końcu znudzić. Wtedy warto zmienić co nieco smaki i przygotować zawijasy w wersji na słono. Dzięki dodatkowi masła czosnkowego doprawionego ziołami będą smakować naprawdę wybornie! Sprawdźcie, jak zrobić "garlic rollsy" - drożdżowe zawijasy z czosnkiem. 

Sprawdźcie też przepis na cinnamon rolls. Mamy ekspresową wersję:

Drożdżowe zawijasy z czosnkiem - przepis

Składniki:

Na ciasto drożdżowe:

  • 4 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania,
  • opakowanie suszonych drożdży (lub 20 g świeżych),
  • 2 jajka + 1 jedno żółtko,
  • szklanka ciepłej wody,
  • 1/4 szklanki oliwy,
  • łyżka cukru,
  • łyżka soli

Na nadzienie czosnkowe:

  • pół kostki masła,
  • 8 ząbków czosnku,
  • pół pęczka koperku lub pietruszki,
  • pół szklanki startego twardego sera (np. parmezanu lub grana padano),
  • pół łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Jak zrobić drożdżowe zawijasy z czosnkiem?

Przygotowujemy rozczyn: Do miseczki wkruszamy lub wsypujemy drożdże. Dodajemy do nich łyżkę mąki, cukier oraz sól, a następnie zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Przygotowujemy ciasto drożdżowe: Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną. Wlewamy rozczyn i oliwę, wbijamy dwa jajka i przez 5 minut wyrabiamy ciasto ręką lub używając robota kuchennego ze specjalnym hakiem. Misę z ciastem przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.

Przygotowujemy masło czosnkowe: miękkie masło przekładamy do miseczki. Ząbki czosnku wyciskamy, a koperek lub pietruszkę drobno siekamy. Składniki te dodajemy do masła, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 

Przygotowujemy zawijasy czosnkowe: Blat podsypujemy mąką i wyjmujemy ciasto drożdżowe. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto i rozwałkowujemy na duży prostokąt. Następnie rozsmarowujemy na nim masło czosnkowe i zawijamy w rulon, od strony dłuższego boku. Roladę kroimy na kawałki o szerokości 2-3 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy je na 15 minut, aby wyrosły, a następnie smarujemy żółtkiem, posypujemy serem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Bułeczki pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze 180 st. C. 

Zobacz wideo Bomby serowo-bekonowe

Jak zrobić czosnkowe bułeczki - wskazówki

  • do pokrojenia rolady z ciasta można użyć zamiast noża mocno napiętej czystej nici,
  • bułeczki można upiec także w okrągłej tortownicy - będą to rollsy odrywane,
  • jeśli ciasto jest za rzadkie przed odstawieniem do wyrośnięcia, nie dosypujmy mąki od razu. Lepiej uzupełnić jej ilość dopiero po wyrośnięciu ciasta,
  • bułeczki są najlepsze do trzech dni po upieczeniu.
Więcej o: