Aromatyczne cinnamon rollsy, czyli bułeczki z cynamonem, są wspaniałe, ale mogą się w końcu znudzić. Wtedy warto zmienić co nieco smaki i przygotować zawijasy w wersji na słono. Dzięki dodatkowi masła czosnkowego doprawionego ziołami będą smakować naprawdę wybornie! Sprawdźcie, jak zrobić "garlic rollsy" - drożdżowe zawijasy z czosnkiem.
Sprawdźcie też przepis na cinnamon rolls. Mamy ekspresową wersję:
Składniki:
Na ciasto drożdżowe:
Na nadzienie czosnkowe:
Przygotowujemy rozczyn: Do miseczki wkruszamy lub wsypujemy drożdże. Dodajemy do nich łyżkę mąki, cukier oraz sól, a następnie zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Przygotowujemy ciasto drożdżowe: Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną. Wlewamy rozczyn i oliwę, wbijamy dwa jajka i przez 5 minut wyrabiamy ciasto ręką lub używając robota kuchennego ze specjalnym hakiem. Misę z ciastem przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
Przygotowujemy masło czosnkowe: miękkie masło przekładamy do miseczki. Ząbki czosnku wyciskamy, a koperek lub pietruszkę drobno siekamy. Składniki te dodajemy do masła, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Przygotowujemy zawijasy czosnkowe: Blat podsypujemy mąką i wyjmujemy ciasto drożdżowe. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto i rozwałkowujemy na duży prostokąt. Następnie rozsmarowujemy na nim masło czosnkowe i zawijamy w rulon, od strony dłuższego boku. Roladę kroimy na kawałki o szerokości 2-3 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy je na 15 minut, aby wyrosły, a następnie smarujemy żółtkiem, posypujemy serem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Bułeczki pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze 180 st. C.