Pachnące cinnamon rolls, po polsku nazywane cynamonowymi ślimakami lub zawijasami, to wypiek idealny na jesienną chandrę. Albo na drugie śniadanie do pracy. Albo po prostu na pyszną przekąskę! Jeśli nie macie czasu na długie wyrabianie drożdżowego ciasta i czekanie, aż wyrośnie, sprawdźcie, jak zrobić te bułeczki w wersji ekspresowej. Mamy prosty przepis, z którym każdy sobie poradzi, a przygotowanie rollsów nie zajmie więcej niż 30 minut.
Składniki:
Na dużej blasze rozkładamy papier do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Na stolnicy lub na dokładnie umytym blacie rozsypujemy trochę mąki i kładziemy pierwszy płat ciasta francuskiego.
W małej misce roztrzepujemy jajko i używając pędzelka, smarujemy ciasto francuskie, a następnie równomiernie rozsypujemy połowę przygotowanej ilości cukru oraz cynamonu (składniki te można wymieszać wcześniej w miseczce). Dzięki wcześniejszemu posmarowaniu jajkiem, podczas pieczenia cukier z cynamonem nie opadną, ale przykleją się do ciasta.
Następnie cały płat ciasta zwijamy w rulon i kroimy go w plastry o grubości około 1,5-2 cm. Na przygotowanej blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy rollsy obok siebie, zachowując pewne odległości. Smarujemy je na wierzchu pozostałym rozkłóconym jajkiem. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 20-25 minut, aż zawijasy wyrosną i ładnie się zrumienią. Po upieczeniu odstawiamy je do całkowitego wystudzenia.
W misce mieszamy cukier puder, ekstrakt waniliowy oraz mleko. Polewą ozdabiamy upieczone rollsy i podajemy.
Sprawdźcie także nasze genialne tosty cynamonowe - patent na pyszny poranek: