Niektórzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa. Jarski posiłek uważają za mniej smaczny i mniej sycący. Nic bardziej mylnego! Danie wegetariańskie również może być pyszne, mieć odpowiednią ilość kalorii i witamin. Jeśli macie ochotę na zmiany w swojej diecie lub planujecie zachować dziś i w najbliższym czasie tradycyjny post, mamy dla was kilka jarskich propozycji. Co na obiad bez mięsa? Sprawdźcie.
Składniki:
Soczewicę płuczemy pod kranem, następnie zalewamy dwiema szklankami wody, dodajemy sól i gotujemy do miękkości (przez około 10-15 minut). W trakcie gotowania zbieramy szumowiny i często mieszamy. Soczewica powinna wchłonąć całą wodę - należy uważać, aby się nie przypaliła.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o największych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek wyciskamy w wyciskarce. Cebulę i czosnek podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Przestudzoną soczewicę przekładamy do miski, dodajemy do niej marchewkę, podsmażoną cebulkę z czosnkiem oraz kaszę manną. Wszystko łączymy. Doprawiamy wędzoną i słodką papryką, kurkumą i kminem rzymskim, a także solą i pieprzem do smaku. Masa powinna ładnie formować się w placuszki, jeśli jest zbyt luźna, dodajemy więcej kaszy manny. Każdy kotlecik obtaczamy w bułce tartej z obu stron.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i układamy kotleciki. Smażymy je przez kilka minut po obu stronach, aż się ładnie przyrumienią. Po usmażeniu odkładamy je na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Kotleciki z soczewicy serwujemy na ciepło. Można je podawać tak samo, jak tradycyjne kotlety - z ziemniakami lub z kaszą i ulubioną surówką. Chcecie spróbować czegoś innego? Kotlety z soczewicy doskonale smakują także z sosem czosnkowym lub z lekką sałatką.
Należycie do miłośników tradycyjnych smaków? W polskiej kuchni jest wiele potraw, do których nie używa się mięsa - i nie muszą to być dania na słodko. Należą do nich m.in. kopytka, kluski śląskie czy pyzy serwowane z sosem grzybowym, podsmażoną cebulką lub pokruszonym twarogiem. Można przyrządzić pyszne naleśniki ze szpinakiem lub z pieczarkami, usmażyć placki ziemniaczane, zrobić pierogi ruskie... Pomysłów jest mnóstwo. Jeśli szukacie inspiracji sprawdźcie także kilka naszych pomysłów.