Obiad bez mięsa? Nic trudnego. Zróbcie pyszne i sycące kotleciki z soczewicy

Chcecie zrobić obiad bez mięsa? Nie ma problemu. Mamy dla was przepis na pyszne kotleciki z soczewicy i kilka propozycji podania. Sprawdźcie, jak je zrobić.

Niektórzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa. Jarski posiłek uważają za mniej smaczny i mniej sycący. Nic bardziej mylnego! Danie wegetariańskie również może być pyszne, mieć odpowiednią ilość kalorii i witamin. Jeśli macie ochotę na zmiany w swojej diecie lub planujecie zachować dziś i w najbliższym czasie tradycyjny post, mamy dla was kilka jarskich propozycji. Co na obiad bez mięsa? Sprawdźcie.

Co na obiad w piątek? Mamy kilka pomysłów na dania bez mięsa lub z rybą [PRZEPISY]Co na obiad w piątek? Przegląd dań idealnych na piątkowy obiad [PRZEPISY]

Obiad bez mięsa: kotleciki z czerwonej soczewicy

Składniki: 

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 8 łyżek kaszy manny (można także użyć mąki pszennej),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 szklanki wody,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • bułka tarta do obtoczenia

Jak zrobić kotleciki z czerwonej soczewicy?

Soczewicę płuczemy pod kranem, następnie zalewamy dwiema szklankami wody, dodajemy sól i gotujemy do miękkości (przez około 10-15 minut). W trakcie gotowania zbieramy szumowiny i często mieszamy. Soczewica powinna wchłonąć całą wodę - należy uważać, aby się nie przypaliła. 

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o największych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek wyciskamy w wyciskarce. Cebulę i czosnek podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. 

Przestudzoną soczewicę przekładamy do miski, dodajemy do niej marchewkę, podsmażoną cebulkę z czosnkiem oraz kaszę manną. Wszystko łączymy. Doprawiamy wędzoną i słodką papryką, kurkumą i kminem rzymskim, a także solą i pieprzem do smaku. Masa powinna ładnie formować się w placuszki, jeśli jest zbyt luźna, dodajemy więcej kaszy manny. Każdy kotlecik obtaczamy w bułce tartej z obu stron.

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i układamy kotleciki. Smażymy je przez kilka minut po obu stronach, aż się ładnie przyrumienią. Po usmażeniu odkładamy je na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Jak podawać kotleciki z czerwonej soczewicy? 

Kotleciki z soczewicy serwujemy na ciepło. Można je podawać tak samo, jak tradycyjne kotlety - z ziemniakami lub z kaszą i ulubioną surówką. Chcecie spróbować czegoś innego? Kotlety z soczewicy doskonale smakują także z sosem czosnkowym lub z lekką sałatką.

Zobacz wideo Flaczki z boczniaków [HAPS VEGE]

Obiad bez mięsa - co zjeść?

Należycie do miłośników tradycyjnych smaków? W polskiej kuchni jest wiele potraw, do których nie używa się mięsa - i nie muszą to być dania na słodko. Należą do nich m.in. kopytka, kluski śląskie czy pyzy serwowane z sosem grzybowym, podsmażoną cebulką lub pokruszonym twarogiem. Można przyrządzić pyszne naleśniki ze szpinakiem lub z pieczarkami, usmażyć placki ziemniaczane, zrobić pierogi ruskie... Pomysłów jest mnóstwo. Jeśli szukacie inspiracji sprawdźcie także kilka naszych pomysłów