Co na obiad w piątek? Mamy kilka pomysłów na dania bez mięsa lub z rybą [PRZEPISY]

Co na obiad w piątek? W ten dzień wiele osób decyduje się na tradycyjny post. Co zamiast mięsa można podać na obiad? Mamy propozycje zarówno dla tych, którzy wolą dobrze znane dania, jak i osób lubiących kuchenne eksperymenty. Sprawdźcie nasze pomysły i przepisy!

Co na obiad w piątek?

W wielu polskich rodzinach w piątki nie spożywa się mięsa – z wyjątkiem ryb. Zwyczaj ten ma korzenie w tradycji chrześcijańskiej, gdzie w piątek pości się i wspomina się mękę i śmierć Jezusa. Od lat jednak zwyczaj ten funkcjonuje w wielu rodzinach, zarówno wierzących, jak i niewierzących, a w piątek na stole ląduje ryba smażona w panierce, ziemniaki i surówka z kiszonej kapusty. Co jeszcze można podać na piątkowy obiad? Podpowiadamy!

Tradycyjny obiad na piątek: kotlety jajeczne – przepis

Składniki:

  • 10 jajek,
  • 2 cebule,
  • 1 czerstwa kajzerka,
  • woda lub mleko do namoczenia bułki,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz,
  • olej rzepakowy

Kotlety jajeczne – sposób przygotowania

Czerstwą bułkę namaczamy w mleku bądź w wodzie i odstawiamy na pół godziny. Spośród 10 jajek 8 gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i drobno siekamy. Cebulę również kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju, potem studzimy. Do dużej miski wrzucamy pokrojone jajka i cebulkę, wbijamy dwa surowe jajka, dodajemy rozmoczoną bułkę, sól oraz pieprz. Masę wyrabiamy dłonią, a potem formujemy z niej owalne kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy do zrumienienia. Kotlety jajeczne podajemy z sałatką z pomidorów, ziemniakami lub ze szpinakiem.

Co na obiad w piątek: Pulpeciki z dorsza w sosie koperkowym – przepis

Składniki:

Na pulpety:

  • 500 g filetu z dorsza (waga po ewentualnym rozmrożeniu),
  • jajko,
  • 1/2 cebuli,
  • 1/2 pęczka pietruszki,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • mąka do obtoczenia,
  • olej rzepakowy

Na sos koperkowy:

  • 1 pęczek koperku,
  • 1 l wody,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku

Pulpeciki z dorsza w sosie koperkowym – sposób przygotowania

Filety z dorsza kroimy na mniejsze kawałki i rozdrabniamy w malakserze. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, a pietruszkę siekamy. Do ryby wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą i dodajemy cebulę oraz pietruszkę. Wszystko mieszamy ręką i formujemy okrągłe klopsiki. Obtaczamy je w mące i smażymy na dużej patelni z każdej strony, aż się ładnie zezłocą. Wtedy ostrożnie wlewamy wodę, dodajemy posiekany koperek i masło. Mąkę rozrabiamy ze śmietaną i odrobiną sosu z patelni, wlewamy i mieszamy, aż składniki się połączą, a sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i podajemy z ziemniakami lub z ulubioną kaszą.

Zobacz wideo Polecamy także pyszne spaghetti z sosem sojowo-maślanym. Niebo w gębie!

Obiad na piątek? Tagliatelle z cukinii, pomidorami i szpinakiem – przepis

Składniki:

  • 100 g makaronu tagliatelle,
  • 2 długie cukinie,
  • 12 pomidorków koktajlowych,
  • 450 g szpinaku baby,
  • 150 g tartej mozzarelli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa

Spaghetti z cukinii, pomidorami i szpinakiem – sposób przygotowania

Makaron tagliatelle ugotuj według przepisu na opakowaniu i odcedź. Cukinię umyj, odetnij jej końce i przekrój na pół. Łyżeczką wydrąż część nasienną, a potem, używając obieraczki, pokrój na cienkie, długie wstążki. Pomidorki koktajlowe poprzekrawaj na połówki. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj szpinak oraz rozdrobniony czosnek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Duś, aż szpinak zwiędnie. Wtedy dodaj makaron tagliatelle, wstążki z cukinii oraz pokrojone pomidorki, wszystko wymieszaj i smaż jeszcze przez 3-4 minuty. Podawaj z odrobiną tartej mozzarelli.

Więcej o:
Copyright © Agora SA