Co na obiad w piątek? Mamy kilka pomysłów na dania bez mięsa lub z rybą [PRZEPISY]
Co na obiad w piątek?
W wielu polskich rodzinach w piątki nie spożywa się mięsa – z wyjątkiem ryb. Zwyczaj ten ma korzenie w tradycji chrześcijańskiej, gdzie w piątek pości się i wspomina się mękę i śmierć Jezusa. Od lat jednak zwyczaj ten funkcjonuje w wielu rodzinach, zarówno wierzących, jak i niewierzących, a w piątek na stole ląduje ryba smażona w panierce, ziemniaki i surówka z kiszonej kapusty. Co jeszcze można podać na piątkowy obiad? Podpowiadamy!
Tradycyjny obiad na piątek: kotlety jajeczne – przepis
Składniki:
- 10 jajek,
- 2 cebule,
- 1 czerstwa kajzerka,
- woda lub mleko do namoczenia bułki,
- bułka tarta,
- sól i pieprz,
- olej rzepakowy
Kotlety jajeczne – sposób przygotowania
Czerstwą bułkę namaczamy w mleku bądź w wodzie i odstawiamy na pół godziny. Spośród 10 jajek 8 gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i drobno siekamy. Cebulę również kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju, potem studzimy. Do dużej miski wrzucamy pokrojone jajka i cebulkę, wbijamy dwa surowe jajka, dodajemy rozmoczoną bułkę, sól oraz pieprz. Masę wyrabiamy dłonią, a potem formujemy z niej owalne kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy do zrumienienia. Kotlety jajeczne podajemy z sałatką z pomidorów, ziemniakami lub ze szpinakiem.
Co na obiad w piątek: Pulpeciki z dorsza w sosie koperkowym – przepis
Składniki:
Na pulpety:
- 500 g filetu z dorsza (waga po ewentualnym rozmrożeniu),
- jajko,
- 1/2 cebuli,
- 1/2 pęczka pietruszki,
- 3 łyżki bułki tartej,
- mąka do obtoczenia,
- olej rzepakowy
Na sos koperkowy:
- 1 pęczek koperku,
- 1 l wody,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki śmietany 18 proc.,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- sól i pieprz do smaku
Pulpeciki z dorsza w sosie koperkowym – sposób przygotowania
Filety z dorsza kroimy na mniejsze kawałki i rozdrabniamy w malakserze. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, a pietruszkę siekamy. Do ryby wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą i dodajemy cebulę oraz pietruszkę. Wszystko mieszamy ręką i formujemy okrągłe klopsiki. Obtaczamy je w mące i smażymy na dużej patelni z każdej strony, aż się ładnie zezłocą. Wtedy ostrożnie wlewamy wodę, dodajemy posiekany koperek i masło. Mąkę rozrabiamy ze śmietaną i odrobiną sosu z patelni, wlewamy i mieszamy, aż składniki się połączą, a sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i podajemy z ziemniakami lub z ulubioną kaszą.
Obiad na piątek? Tagliatelle z cukinii, pomidorami i szpinakiem – przepis
Składniki:
- 100 g makaronu tagliatelle,
- 2 długie cukinie,
- 12 pomidorków koktajlowych,
- 450 g szpinaku baby,
- 150 g tartej mozzarelli,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku,
- oliwa
Spaghetti z cukinii, pomidorami i szpinakiem – sposób przygotowania
Makaron tagliatelle ugotuj według przepisu na opakowaniu i odcedź. Cukinię umyj, odetnij jej końce i przekrój na pół. Łyżeczką wydrąż część nasienną, a potem, używając obieraczki, pokrój na cienkie, długie wstążki. Pomidorki koktajlowe poprzekrawaj na połówki. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj szpinak oraz rozdrobniony czosnek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Duś, aż szpinak zwiędnie. Wtedy dodaj makaron tagliatelle, wstążki z cukinii oraz pokrojone pomidorki, wszystko wymieszaj i smaż jeszcze przez 3-4 minuty. Podawaj z odrobiną tartej mozzarelli.
-
Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej, a tym bardziej o wyrzucaniu. Zrób pizzę zero waste
-
Przygotowanie zakwasu jest czasochłonne, ale są szybsze alternatywy. Czym są biga i poolish? Jak zrobić na nich prosty chleb?
-
Kolejny genialny trik z internetu? Tortilla burger to teraz hit. Próbowaliście?
-
Znacie smażone lody? A... smażony krem? To genialna włoska przekąska, która rozpływa się w ustach
-
Rolnik miał wyrzucić ponad tysiąc ton "krzywych" buraków. Na ratunek przyszła sieć sklepów
- Co powiecie na robaki w kuchni? Agencja UE ds. żywności uznała mącznika młynarka za jadalnego i zdrowego
- Toruń. Mieli zamknąć popularną knajpę. Fani stanęli murem. Wtem kradzież i włamanie
- Eksperymenty z kuchnią roślinną łatwe jak nigdy dotąd
- Restauracje zamknięte co najmniej do końca stycznia. Nieoficjalnie do kwietnia. Bunt przedsiębiorców
- Potrafisz wymówić nazwy tych potraw? Sprawdź, czy bez wstydu możesz iść do restauracji