W wielu polskich rodzinach w piątki nie spożywa się mięsa – z wyjątkiem ryb. Zwyczaj ten ma korzenie w tradycji chrześcijańskiej, gdzie w piątek pości się i wspomina się mękę i śmierć Jezusa. Od lat jednak zwyczaj ten funkcjonuje w wielu rodzinach, zarówno wierzących, jak i niewierzących, a w piątek na stole ląduje ryba smażona w panierce, ziemniaki i surówka z kiszonej kapusty. Co jeszcze można podać na piątkowy obiad? Podpowiadamy!
Składniki:
Czerstwą bułkę namaczamy w mleku bądź w wodzie i odstawiamy na pół godziny. Spośród 10 jajek 8 gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i drobno siekamy. Cebulę również kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju, potem studzimy. Do dużej miski wrzucamy pokrojone jajka i cebulkę, wbijamy dwa surowe jajka, dodajemy rozmoczoną bułkę, sól oraz pieprz. Masę wyrabiamy dłonią, a potem formujemy z niej owalne kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy do zrumienienia. Kotlety jajeczne podajemy z sałatką z pomidorów, ziemniakami lub ze szpinakiem.
Składniki:
Na pulpety:
Na sos koperkowy:
Filety z dorsza kroimy na mniejsze kawałki i rozdrabniamy w malakserze. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, a pietruszkę siekamy. Do ryby wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą i dodajemy cebulę oraz pietruszkę. Wszystko mieszamy ręką i formujemy okrągłe klopsiki. Obtaczamy je w mące i smażymy na dużej patelni z każdej strony, aż się ładnie zezłocą. Wtedy ostrożnie wlewamy wodę, dodajemy posiekany koperek i masło. Mąkę rozrabiamy ze śmietaną i odrobiną sosu z patelni, wlewamy i mieszamy, aż składniki się połączą, a sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i podajemy z ziemniakami lub z ulubioną kaszą.
Składniki:
Makaron tagliatelle ugotuj według przepisu na opakowaniu i odcedź. Cukinię umyj, odetnij jej końce i przekrój na pół. Łyżeczką wydrąż część nasienną, a potem, używając obieraczki, pokrój na cienkie, długie wstążki. Pomidorki koktajlowe poprzekrawaj na połówki. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj szpinak oraz rozdrobniony czosnek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Duś, aż szpinak zwiędnie. Wtedy dodaj makaron tagliatelle, wstążki z cukinii oraz pokrojone pomidorki, wszystko wymieszaj i smaż jeszcze przez 3-4 minuty. Podawaj z odrobiną tartej mozzarelli.