Idealne naleśniki? Mamy masę przepisów i garść trików, by zawsze były perfekcyjne

Ze świecą szukać osoby, która nie lubi naleśników. Jest przecież tyle kombinacji smakowych, że każdy znajdzie coś dla siebie. Można je jeść i na słodko, i na słono - na śniadanie, obiad i kolację. Nie wszyscy też wiedzą, że te pyszne placki mają swoje święto. W Polsce Dzień Naleśnika obchodzi się 2 lutego, zaś w innych krajach (m.in. w Wielkiej Brytanii) jest odpowiednikiem tłustego czwartku i naleśniki zajada się we wtorek przed Środą Popielcową. Zobacz nasze propozycje pysznych naleśników! Na końcu przygotowaliśmy też garść wskazówek, by twoje placki zawsze wychodziły idealnie.

Galettes Bretonnes

Ta propozycja to danie typowe dla kuchni francuskiej - jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Bretanii. Nietrudno spotkać je zarówno w restauracjach, jak i w lokalach streetfoodowych. Galettes Bretonnes to prosty naleśnik na bazie mąki gryczanej (obowiązkowo), podany z dowolnymi wytrawnymi składnikami (zwykle to szynka, ser i jajko z płynnym żółtkiem). W takiej wersji idealnie nadaje się na śniadanie. Jak go zrobić?

Galettes Bretonnes - przepis

Składniki:

  • 250 g mąki gryczanej
  • 2 jajka
  • 500 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • po 1 jajku na naleśnik
  • szynka pokrojona w paski
  • dojrzewający żółty ser (starty na tarce o grubych oczkach)
  • drobno posiekany szczypiorek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Mąkę gryczaną przesiej do miski. Dodaj sól i wymieszaj. Następnie dodaj jajka oraz wodę i energicznie wymieszaj na jednolitą masę. Na koniec wlej olej i jeszcze raz wymieszaj. Odstaw ciasto na 15 minut (w międzyczasie możesz pokroić szynkę, zetrzeć ser i posiekać szczypiorek).

Rozgrzej patelnię do naleśników i wylej na nią porcję ciasta. Kiedy naleśnik zacznie się rumienić, przewróć go na drugą stronę i wbij na środek surowe jajko. Naokoło żółtka rozłóż paski szynki oraz tarty ser i złóż brzegi naleśnika do środka, tworząc coś na kształt kwadratowej koperty. Kiedy jajko się zetnie, zdejmij naleśnik z patelni. Posyp jajko solą, pieprzem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem i od razu podawaj.

Przepis pochodzi z: Galettes Bretonnes

naleśnik naleśnik gazeta.tv

Ażurowe naleśniki

Można zrobić zwykłe naleśniki, a można wykazać się kreatywnością. Placki w tym wydaniu wcale nie wymagają wyszukanych umiejętności artystycznych. Wystarczy przelać ciasto do czystej butelki i wysmarować na patelni abstrakcyjne esy floresy. Nasza propozycja to wersja wytrawna, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je również na słodko. Takie naleśniki zachwycą i dorosłych, i dzieciaki. Jak się za nie zabrać? Oto przepis.

Ażurowe naleśniki - przepis

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 50 ml wody gazowanej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 

Dodatki:

  • Suszona szynka
  • Suszone pomidory
  • Sałata
  • Mozzarella

Sposób przygotowania:

Mąkę wsyp do dużej miski. Dodaj jajka, mleko, wodę gazowaną oraz przyprawy i zmiksuj na jednolite ciasto. Na koniec dodaj olej i wymieszaj do połączenia składników. Przelej ciasto do butelki ze sportowym korkiem.

Na rozgrzaną patelnię nalewaj delikatnie porcje ciasta, tworząc ażurowe naleśniki i smaż je z obu stron na złoty kolor. Każdy naleśnik wypełnij dodatkami w postaci suszonej szynki, suszonych pomidorów, sałaty i mozzarelli i złóż na dwa tak, aby powstał trójkąt.

Przepis pochodzi z: Ażurowe naleśniki na słono

Naleśniki szpinakowe z łososiem wędzonym Naleśniki szpinakowe z łososiem wędzonym Fot. Shutterstock/id-art

Naleśniki szpinakowe z łososiem wędzonym

Takie naleśniki to idealna propozycja zarówno na co dzień, jak i na imprezę. Wyglądają bardzo efektownie, a jak smakują! To, co odróżnia je od innych naleśników, to wyjątkowy, zielony kolor. Uzyskuje się go przez dodanie do masy zblendowanych liści szpinaku. Oto, jak się zabrać za przyrządzenie pysznych naleśników szpinakowych.

Naleśniki szpinakowe z łososiem wędzonym - przepis

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 80 g świeżego szpinaku
  • 50 g roztopionego masła
  • 250 g kremowego serka
  • 200 g wędzonego łososia
  • 3-4 garści mieszanki sałat

Sposób przygotowania:

W dużej misce wymieszaj mąkę z solą i cukrem. Dodaj mleko, wodę oraz jajka i zmiksuj na jednolitą masę. Następnie dodaj świeże liście szpinaku i dokładnie zblenduj. Na koniec wmieszaj rozpuszczone masło.

Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż naleśniki na średnim ogniu po około 1,5 minuty z każdej strony.

Usmażone naleśniki posmaruj kremowym serkiem, rozłóż na nich kawałki wędzonego łososia oraz mieszankę sałat i pozwijaj w roladki.

Przepis pochodzi z: Naleśniki szpinakowe z łososiem wędzonym

Jeśli spodobał się wam pomysł z 'farbowaniem' naleśników, koniecznie sprawdźcie, jak zrobić kolorowy makaron. Idealny dla estetów i niejadków.

Dutch baby Dutch baby Fot. Shutterstock/Tatiana Vorona

Dutch baby

Był już naleśnik francuski, pora na holenderski. Choć w zasadzie jedyne, co ma wspólnego z Holandią to nazwa. W rzeczywistości to amerykańsko-niemieckie danie. Wymyślił je Victor Manca - mieszkający w Seattle kucharz, który pochodził z Niemiec. Podobno pieczony naleśnik miał się nazywać Deutsch (czyli po prostu 'niemiecki'), ale malutka córka kucharza nie potrafiła tego wypowiedzieć i na danie mówiła 'Dutch' (ang. holenderski). Manca postanowił wykorzystać tę nazwę w połączeniu ze słowem 'baby' (ang. dziecko) i tak właśnie  przysmak zyskał sławę nie tylko lokalnie, lecz także w innych stanach, a później na całym świecie.

Dutch baby - przepis

Składniki:

  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 duże jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli 

Do podania:

  • mascarpone
  • sezonowe owoce
  • cukier puder
  • świeża mięta

Sposób przygotowania:

Na początku przygotuj patelnię odpowiednią do pieczenia naleśnika. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Na patelnię żeliwną nałóż dwie łyżki masła i wstaw patelnię do piekarnika na czas przygotowywania ciasta.

W dużej misce umieść mąkę, cukier puder oraz sól. Dodaj jajka oraz ekstrakt waniliowy, wlej mleko i wymieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Przelej ciasto na rozgrzaną patelnię i wstaw ją ponownie do piekarnika. Piecz około 15 minut w 200 stopniach C, aż naleśnik wyrośnie i nabierze złotobrązowego koloru.

Upieczony naleśnik oprósz cukrem pudrem. Podawaj z mascarpone i świeżymi owocami.

Przepis pochodzi z: Dutch baby, czyli pieczony naleśnik

Naleśniki Naleśniki Fot. Shutterstock/Whiteaster

Naleśniki z mąki kokosowej

Jeśli należysz do grona osób unikających mąki pszennej, ten przepis jest dla ciebie. Naleśniki to o tyle elastyczna potrawa, że można przygotowywać je z różnymi składnikami. Nie musi to być mąka pszenna, ba! Nie musi to być w ogóle mąka. Można też pominąć dodawanie do nich jajek. Więcej o tym: Jak zrobić naleśniki bez jajek lub mąki? Mamy kilka porad na braki w zaopatrzeniu. A tymczasem zabieramy się za przygotowanie pysznych naleśników z mąki kokosowej.

Naleśniki z mąki kokosowej - przepis

Składniki (2 porcje):

  • 4 łyżki mąki kokosowej,
  • 4 jajka,
  • 1 niepełna szklanka mleka roślinnego lub krowiego,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru,
  • olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Jajka ubij z cukrem, potem wlej mleko, dodaj mąkę oraz 1 łyżkę oleju kokosowego. Wszystkie składniki połącz, używając trzepaczki lub miksera. Na patelni rozgrzej olej (należy użyć trochę więcej tłuszczu niż podczas smażenia zwykłych naleśników) i wlej porcję ciasta. Smaż przez kilka minut, aż naleśnik się zrumieni, a potem przełóż ostrożnie na drugą stronę. Usmażone naleśniki układaj jeden na drugim i przykryj pokrywką, gdyż szybko wysychają.

Uwaga! Smażenie naleśników z mąki kokosowej jest trudniejsze niż smażenie tych zwykłych. Naleśniki z mąki kokosowej łatwiej się rozrywają - zwłaszcza podczas smażenia - a mąka bardzo chłonie płyny. Jeśli za pierwszym razem nie wyjdą perfekcyjne - nie poddawaj się, trening czyni mistrza!

Przepis pochodzi z: Naleśniki z mąki kokosowej - przysmak dla osób, które unikają pszennej mąki

naleśniki bolońskie naleśniki bolońskie haps

Naleśniki z sosem bolońskim

Kto powiedział, że naleśniki można robić tylko 'na sucho'? To danie sprawdza się doskonale także w wersji zapieczonej i zalanej sosem. To idealna propozycja na obiad. Te z sosem bolońskim i beszamelem to połączenie kuchni polskiej i włoskiej. Czy może być coś lepszego? Do dzieła!

Naleśniki z sosem bolońskim - przepis:

Składniki:
 
Na sos boloński:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 150 ml bulionu
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Na naleśniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 50 ml wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli

Na sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 400 ml mleka
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Dodatkowo:

  • 100 g tartego żółtego sera

Sposób przygotowania:

Na początku przygotuj sos boloński: cebulę, marchewkę oraz seler naciowy pokrój w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj mięso mielone i smaż, aż delikatnie się zrumieni. Dodaj pokrojone warzywa i smaż około 5 minut. Dopraw mięso z warzywami solą oraz pieprzem i dodaj łyżeczkę rozmarynu. Wlej wino i podgrzewaj, aż cały płyn odparuje. Następnie dodaj pomidory z puszki oraz bulion i duś na małym ogniu około 30 minut, aż sos mocno zgęstnieje.

W międzyczasie usmaż naleśniki: w dużej misce umieść jajka, mleko i wodę. Dodaj mąkę oraz szczyptę soli i wymieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Na koniec wmieszaj rozpuszczone masło. Rozgrzej patelnię i smaż naleśniki na średnim ogniu po ok. 1,5 minuty z każdej strony.

Przygotuj sos beszamelowy: w rondlu rozpuść dwie łyżki masła. Dodaj dwie łyżki mąki i smaż około minuty ciągle mieszając. Nie przerywając mieszania, wlej stopniowo mleko i gotuj nadal mieszając, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw sos gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.

Dno prostokątnej formy do zapiekania (20x30cm) posmaruj beszamelem. Na każdym naleśniku rozsmaruj po dużej łyżce sosu bolońskiego i pozwijaj naleśniki w roladki. Zwinięte naleśniki ułóż ciasno w formie do pieczenia, polej je sosem beszamelowym i posyp tartym żółtym serem. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 20 minut.

Przepis pochodzi z: Naleśniki z sosem bolońskim

Naleśniki Naleśniki Fot. Shutterstock/Dariusz Banaszuk

Idealne naleśniki - wskazówki

  • Niezależnie od tego, czy wolisz bardzo cienkie naleśniki, czy nieco grubsze, zawsze powinny być delikatne i puszyste. By takie były, zamiast zwykłej wody do ciasta dodaj wodę gazowaną. Bąbelki nadadzą masie lekkości, a placki nieco bardziej wyrosną. 
  • Zanim przystąpisz do smażenia naleśników (a także grubszych pancake'ów), warto uzbroić się w cierpliwość. By placki wyszły delikatne i nie gumowate, ciasto powinno odpocząć przynajmniej przez kilkanaście minut. W osobnym artykule wyjaśniamy, dlaczego.
  • Jeśli chcesz nadać swoim naleśnikom ciekawych kolorów, wystarczy dodać do nich barwniki. Mogą być spożywcze, które dostaniecie w sklepach, ale zachęcamy do użycia naturalnych. Kolor czerwony uzyskacie przez dodanie soku z buraków, żółty - odrobiny kurkumy lub curry, pomarańczowy - koncentratu pomidorowego, zielony - zmiksowanego szpinaku, pietruszki lub bazylii, a brązowy - kakao lub kawy. 
  • Czy zawsze masz tak, że pierwszy naleśnik nie wychodzi? To wina zbyt słabo rozgrzanej patelni. Jeśli poświęcisz dodatkową minutę na porządne rozgrzanie, wszystkie naleśniki - nawet ten pierwszy - będą zawsze idealne.