Ta propozycja to danie typowe dla kuchni francuskiej - jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Bretanii. Nietrudno spotkać je zarówno w restauracjach, jak i w lokalach streetfoodowych. Galettes Bretonnes to prosty naleśnik na bazie mąki gryczanej (obowiązkowo), podany z dowolnymi wytrawnymi składnikami (zwykle to szynka, ser i jajko z płynnym żółtkiem). W takiej wersji idealnie nadaje się na śniadanie. Jak go zrobić?
Składniki:
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
Mąkę gryczaną przesiej do miski. Dodaj sól i wymieszaj. Następnie dodaj jajka oraz wodę i energicznie wymieszaj na jednolitą masę. Na koniec wlej olej i jeszcze raz wymieszaj. Odstaw ciasto na 15 minut (w międzyczasie możesz pokroić szynkę, zetrzeć ser i posiekać szczypiorek).
Rozgrzej patelnię do naleśników i wylej na nią porcję ciasta. Kiedy naleśnik zacznie się rumienić, przewróć go na drugą stronę i wbij na środek surowe jajko. Naokoło żółtka rozłóż paski szynki oraz tarty ser i złóż brzegi naleśnika do środka, tworząc coś na kształt kwadratowej koperty. Kiedy jajko się zetnie, zdejmij naleśnik z patelni. Posyp jajko solą, pieprzem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem i od razu podawaj.
Przepis pochodzi z: Galettes Bretonnes
Można zrobić zwykłe naleśniki, a można wykazać się kreatywnością. Placki w tym wydaniu wcale nie wymagają wyszukanych umiejętności artystycznych. Wystarczy przelać ciasto do czystej butelki i wysmarować na patelni abstrakcyjne esy floresy. Nasza propozycja to wersja wytrawna, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je również na słodko. Takie naleśniki zachwycą i dorosłych, i dzieciaki. Jak się za nie zabrać? Oto przepis.
Składniki:
Dodatki:
Sposób przygotowania:
Mąkę wsyp do dużej miski. Dodaj jajka, mleko, wodę gazowaną oraz przyprawy i zmiksuj na jednolite ciasto. Na koniec dodaj olej i wymieszaj do połączenia składników. Przelej ciasto do butelki ze sportowym korkiem.
Na rozgrzaną patelnię nalewaj delikatnie porcje ciasta, tworząc ażurowe naleśniki i smaż je z obu stron na złoty kolor. Każdy naleśnik wypełnij dodatkami w postaci suszonej szynki, suszonych pomidorów, sałaty i mozzarelli i złóż na dwa tak, aby powstał trójkąt.
Przepis pochodzi z: Ażurowe naleśniki na słono
Takie naleśniki to idealna propozycja zarówno na co dzień, jak i na imprezę. Wyglądają bardzo efektownie, a jak smakują! To, co odróżnia je od innych naleśników, to wyjątkowy, zielony kolor. Uzyskuje się go przez dodanie do masy zblendowanych liści szpinaku. Oto, jak się zabrać za przyrządzenie pysznych naleśników szpinakowych.
Składniki:
Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszaj mąkę z solą i cukrem. Dodaj mleko, wodę oraz jajka i zmiksuj na jednolitą masę. Następnie dodaj świeże liście szpinaku i dokładnie zblenduj. Na koniec wmieszaj rozpuszczone masło.
Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż naleśniki na średnim ogniu po około 1,5 minuty z każdej strony.
Usmażone naleśniki posmaruj kremowym serkiem, rozłóż na nich kawałki wędzonego łososia oraz mieszankę sałat i pozwijaj w roladki.
Przepis pochodzi z: Naleśniki szpinakowe z łososiem wędzonym
Jeśli spodobał się wam pomysł z 'farbowaniem' naleśników, koniecznie sprawdźcie, jak zrobić kolorowy makaron. Idealny dla estetów i niejadków.
Był już naleśnik francuski, pora na holenderski. Choć w zasadzie jedyne, co ma wspólnego z Holandią to nazwa. W rzeczywistości to amerykańsko-niemieckie danie. Wymyślił je Victor Manca - mieszkający w Seattle kucharz, który pochodził z Niemiec. Podobno pieczony naleśnik miał się nazywać Deutsch (czyli po prostu 'niemiecki'), ale malutka córka kucharza nie potrafiła tego wypowiedzieć i na danie mówiła 'Dutch' (ang. holenderski). Manca postanowił wykorzystać tę nazwę w połączeniu ze słowem 'baby' (ang. dziecko) i tak właśnie przysmak zyskał sławę nie tylko lokalnie, lecz także w innych stanach, a później na całym świecie.
Składniki:
Do podania:
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj patelnię odpowiednią do pieczenia naleśnika. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Na patelnię żeliwną nałóż dwie łyżki masła i wstaw patelnię do piekarnika na czas przygotowywania ciasta.
W dużej misce umieść mąkę, cukier puder oraz sól. Dodaj jajka oraz ekstrakt waniliowy, wlej mleko i wymieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Przelej ciasto na rozgrzaną patelnię i wstaw ją ponownie do piekarnika. Piecz około 15 minut w 200 stopniach C, aż naleśnik wyrośnie i nabierze złotobrązowego koloru.
Upieczony naleśnik oprósz cukrem pudrem. Podawaj z mascarpone i świeżymi owocami.
Przepis pochodzi z: Dutch baby, czyli pieczony naleśnik
Jeśli należysz do grona osób unikających mąki pszennej, ten przepis jest dla ciebie. Naleśniki to o tyle elastyczna potrawa, że można przygotowywać je z różnymi składnikami. Nie musi to być mąka pszenna, ba! Nie musi to być w ogóle mąka. Można też pominąć dodawanie do nich jajek. Więcej o tym: Jak zrobić naleśniki bez jajek lub mąki? Mamy kilka porad na braki w zaopatrzeniu. A tymczasem zabieramy się za przygotowanie pysznych naleśników z mąki kokosowej.
Składniki (2 porcje):
Sposób przygotowania:
Jajka ubij z cukrem, potem wlej mleko, dodaj mąkę oraz 1 łyżkę oleju kokosowego. Wszystkie składniki połącz, używając trzepaczki lub miksera. Na patelni rozgrzej olej (należy użyć trochę więcej tłuszczu niż podczas smażenia zwykłych naleśników) i wlej porcję ciasta. Smaż przez kilka minut, aż naleśnik się zrumieni, a potem przełóż ostrożnie na drugą stronę. Usmażone naleśniki układaj jeden na drugim i przykryj pokrywką, gdyż szybko wysychają.
Uwaga! Smażenie naleśników z mąki kokosowej jest trudniejsze niż smażenie tych zwykłych. Naleśniki z mąki kokosowej łatwiej się rozrywają - zwłaszcza podczas smażenia - a mąka bardzo chłonie płyny. Jeśli za pierwszym razem nie wyjdą perfekcyjne - nie poddawaj się, trening czyni mistrza!
Przepis pochodzi z: Naleśniki z mąki kokosowej - przysmak dla osób, które unikają pszennej mąki
Kto powiedział, że naleśniki można robić tylko 'na sucho'? To danie sprawdza się doskonale także w wersji zapieczonej i zalanej sosem. To idealna propozycja na obiad. Te z sosem bolońskim i beszamelem to połączenie kuchni polskiej i włoskiej. Czy może być coś lepszego? Do dzieła!
Składniki:
Na sos boloński:
Na naleśniki:
Na sos beszamelowy:
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj sos boloński: cebulę, marchewkę oraz seler naciowy pokrój w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj mięso mielone i smaż, aż delikatnie się zrumieni. Dodaj pokrojone warzywa i smaż około 5 minut. Dopraw mięso z warzywami solą oraz pieprzem i dodaj łyżeczkę rozmarynu. Wlej wino i podgrzewaj, aż cały płyn odparuje. Następnie dodaj pomidory z puszki oraz bulion i duś na małym ogniu około 30 minut, aż sos mocno zgęstnieje.
W międzyczasie usmaż naleśniki: w dużej misce umieść jajka, mleko i wodę. Dodaj mąkę oraz szczyptę soli i wymieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Na koniec wmieszaj rozpuszczone masło. Rozgrzej patelnię i smaż naleśniki na średnim ogniu po ok. 1,5 minuty z każdej strony.
Przygotuj sos beszamelowy: w rondlu rozpuść dwie łyżki masła. Dodaj dwie łyżki mąki i smaż około minuty ciągle mieszając. Nie przerywając mieszania, wlej stopniowo mleko i gotuj nadal mieszając, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw sos gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
Dno prostokątnej formy do zapiekania (20x30cm) posmaruj beszamelem. Na każdym naleśniku rozsmaruj po dużej łyżce sosu bolońskiego i pozwijaj naleśniki w roladki. Zwinięte naleśniki ułóż ciasno w formie do pieczenia, polej je sosem beszamelowym i posyp tartym żółtym serem. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 20 minut.
Przepis pochodzi z: Naleśniki z sosem bolońskim