Naleśniki na piwie to pyszna wersja tradycyjnego dania. Dodatek piwa nadaje im ciekawego aromatu, a dzięki bąbelkom, ciasto jest idealnie puszyste. Naleśniki na piwie mogą być także przygotowane z dodatkiem piwa wygazowanego - otwartego niedawno (ale nieprzeterminowanego), niedopitego. Jak je przyrządzić? Bardzo łatwo - zapraszamy po przepis.
Składniki (na ok. 15 naleśników ze średniej patelni):
Wskazówka: do naleśników można użyć dowolnego rodzaju piwa, ale należy pamiętać, że dodatkiem ciemnego będą miały wyraźniejszy aromat, z jasnym - delikatniejszy.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy mleko i piwo. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką lub używając miksera kuchennego. Doprawiamy solą.
Na patelni rozgrzewamy olej i chochlą wylewamy porcje ciasta. Naleśniki smażymy po obu stronach aż do zrumienienia.
Naleśniki na piwie najlepiej będą smakowały w wersji wytrawnej, na przykład z pieczarkami, ze szpinakiem czy z warzywami. Jeśli lubicie nieoczywiste połączenia, możecie podać je na słodko - najlepiej z dodatkiem gorzkiej czekolady, kwaskowym dżemem z wiśni lub porzeczki.
W takim cieście naleśnikowym można także maczać i smażyć na głębokim oleju różne produkty. Doskonale smakują przygotowane w ten sposób kawałki ryby, tofu lub warzyw.