Naleśniki na piwie, czyli klasyk w nieco innej odsłonie. Jak się za nie zabrać? Podpowiadamy

Naleśniki to potrawa, którą umie zrobić chyba każdy. I ze świecą szukać osób nielubiących tego dania. Ale czy próbowaliście kiedyś naleśników na piwie? Mamy prosty przepis - sprawdźcie, jak je zrobić

Naleśniki na piwie to pyszna wersja tradycyjnego dania. Dodatek piwa nadaje im ciekawego aromatu, a dzięki bąbelkom, ciasto jest idealnie puszyste. Naleśniki na piwie mogą być także przygotowane z dodatkiem piwa wygazowanego - otwartego niedawno (ale nieprzeterminowanego), niedopitego. Jak je przyrządzić? Bardzo łatwo - zapraszamy po przepis.

Naleśniki na piwie - przepis

Składniki (na ok. 15 naleśników ze średniej patelni):

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka dowolnego piwa,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia

Wskazówka: do naleśników można użyć dowolnego rodzaju piwa, ale należy pamiętać, że dodatkiem ciemnego będą miały wyraźniejszy aromat, z jasnym - delikatniejszy.

Jak zrobić naleśniki na piwie?

Do dużej miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy mleko i piwo. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką lub używając miksera kuchennego. Doprawiamy solą.

Na patelni rozgrzewamy olej i chochlą wylewamy porcje ciasta. Naleśniki smażymy po obu stronach aż do zrumienienia. 

Jak podawać naleśniki na piwie?

Naleśniki na piwie najlepiej będą smakowały w wersji wytrawnej, na przykład z pieczarkami, ze szpinakiem czy z warzywami. Jeśli lubicie nieoczywiste połączenia, możecie podać je na słodko - najlepiej z dodatkiem gorzkiej czekolady, kwaskowym dżemem z wiśni lub porzeczki. 

W takim cieście naleśnikowym można także maczać i smażyć na głębokim oleju różne produkty. Doskonale smakują przygotowane w ten sposób kawałki ryby, tofu lub warzyw. 

Zobacz wideo Naleśniki buraczane