Fantastyczne przepisy na ostatnią chwilę. Przygotowanie nie zajmie ci więcej niż godzinę

Co zrobić na Wielkanoc, jeśli brakuje nam czasu na długie gotowanie? Mamy dla was trzy pomysły na pyszne dania, które zrobicie błyskawicznie. Zapraszamy po przepisy.

Wystarczy jedno kulinarne potknięcie lub nieprzewidziana sytuacja, by okazało się, że mamy za mało czasu na przygotowanie wielkanocnych dań. Co robić w takiej sytuacji? Mamy dwa sposoby: przydzielić zadania najbliższym oraz skorzystać z prostych i szybkich przepisów na dania wielkanocne.

Jajka faszerowane tuńczykiem - przepis

Składniki:

  • 8 jajek,
  • puszka tuńczyka (kawałki w sosie własnym),
  • 10 czarnych oliwek,
  • rzeżucha,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić jajka faszerowane tuńczykiem?

Jajka gotujemy na twardo, następnie studzimy i obieramy. Przekrawamy je na połówki, wyjmujemy żółtka i wrzucamy do miseczki. Rozgniatamy je widelcem. Oliwki kroimy drobno, dodajemy do żółtek razem z majonezem, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farszem faszerujemy połówki jajek, dekorujemy rzeżuchą. 

Jajka faszerowane można przygotować na mnóstwo sposobów. Więcej przepisów znajdziecie w poniższym artykule:

Przepisy na jajka faszerowana - smaczne i zdrowe.Jajka faszerowane na Wielkanoc. Sprawdź nasze propozycje podania

Mazurek bez pieczenia - przepis

Składniki (na formę 20x20 cm):

Na spód:

  • 200 g herbatników pełnoziarnistych,
  • 2,5 łyżki masła,
  • 3 łyżki kakao

Na nadzienie:

  • puszka kajmaku,
  • tabliczka gorzkiej czekolady,
  • solone fistaszki

Jak przygotować mazurek bez pieczenia?

Herbatniki pełnoziarniste kruszymy jak najdrobniej (można to zrobić, używając wałka kuchennego) i w misce łączymy je z kakao. Masło roztapiamy, a potem dodajemy do okruchów, mieszamy. Spód do mazurka wyklejamy powstałym ciastem i wstawiamy go do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie wyjmujemy spód i rozsmarowujemy na nim kajmak. Na nim rozsypujemy solone fistaszki i gorzką czekoladę startą na tarce o największych oczkach.

Zobacz wideo Przepisy wielkanocne - na ciasta i galaretowate jajka

Roladki z szynki z chrzanem i jajkiem - przepis

Składniki (12 sztuk):

  • 12 okrągłych plastrów szynki,
  • 8 jajek,
  • 4 łyżeczki chrzanu,
  • 2 łyżeczki majonezu lub gęstego jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić roladki z szynki z chrzanem i jajkiem?

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy chrzan i majonez (lub jogurt), doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Na każdy plaster szynki nakładamy porcję pasty i zawijamy w roladkę. 

Sałatka jajeczna z chrzanem - przepis

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 200 g kukurydzy z puszki,
  • 200 g groszku z puszki,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 120 g dobrej wędliny w kawałku (np. piersi z indyka lub szynki),
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka tartego chrzanu,
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić sałatkę jajeczną z chrzanem?

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Groszek i kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy do jajek. Wędlinę i ogórki kroimy w kostkę i mieszamy z pozostałymi składnikami.

Do miseczki nakładamy majonez, chrzan, jogurt i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Łączymy, a potem wlewamy do sałatki i wszystko dobrze mieszamy.

Szybka babka budyniowa - przepis

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 5 jajek,
  • opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez dodatku cukru,
  • 1/2 kostki masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jak zrobić szybką babkę budyniową?

Masło rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do wystudzenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, potem porcjami wsypujemy cukier, cały czas mieszając. Dodajemy żółtka, łączymy i wsypujemy powoli mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia, wlewamy też masło. 

Składniki mieszamy krótko mikserem. Formę do babki smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, wlewamy do środka ciasto i wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy babkę około 45 minut, do suchego patyczka.

Sprawdźcie też, jak przygotować wielkanocne pasty. Są proste i szybkie do zrobienia, a nadają się i do faszerowanych jajek, i na kanapkę:

Pasty na WielkanocPasty na wielkanocne śniadanie nie muszą ograniczać się do jajek z majonezem. Oto kilka inspiracji [PRZEPISY]