Fantastyczne przepisy na ostatnią chwilę. Przygotowanie nie zajmie ci więcej niż godzinę
Wystarczy jedno kulinarne potknięcie lub nieprzewidziana sytuacja, by okazało się, że mamy za mało czasu na przygotowanie wielkanocnych dań. Co robić w takiej sytuacji? Mamy dwa sposoby: przydzielić zadania najbliższym oraz skorzystać z prostych i szybkich przepisów na dania wielkanocne.
Jajka faszerowane tuńczykiem - przepis
Składniki:
- 8 jajek,
- puszka tuńczyka (kawałki w sosie własnym),
- 10 czarnych oliwek,
- rzeżucha,
- 3 łyżki majonezu,
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić jajka faszerowane tuńczykiem?
Jajka gotujemy na twardo, następnie studzimy i obieramy. Przekrawamy je na połówki, wyjmujemy żółtka i wrzucamy do miseczki. Rozgniatamy je widelcem. Oliwki kroimy drobno, dodajemy do żółtek razem z majonezem, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farszem faszerujemy połówki jajek, dekorujemy rzeżuchą.
Jajka faszerowane można przygotować na mnóstwo sposobów. Więcej przepisów znajdziecie w poniższym artykule:
Mazurek bez pieczenia - przepis
Składniki (na formę 20x20 cm):
Na spód:
- 200 g herbatników pełnoziarnistych,
- 2,5 łyżki masła,
- 3 łyżki kakao
Na nadzienie:
- puszka kajmaku,
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- solone fistaszki
Jak przygotować mazurek bez pieczenia?
Herbatniki pełnoziarniste kruszymy jak najdrobniej (można to zrobić, używając wałka kuchennego) i w misce łączymy je z kakao. Masło roztapiamy, a potem dodajemy do okruchów, mieszamy. Spód do mazurka wyklejamy powstałym ciastem i wstawiamy go do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie wyjmujemy spód i rozsmarowujemy na nim kajmak. Na nim rozsypujemy solone fistaszki i gorzką czekoladę startą na tarce o największych oczkach.
Roladki z szynki z chrzanem i jajkiem - przepis
Składniki (12 sztuk):
- 12 okrągłych plastrów szynki,
- 8 jajek,
- 4 łyżeczki chrzanu,
- 2 łyżeczki majonezu lub gęstego jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić roladki z szynki z chrzanem i jajkiem?
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy chrzan i majonez (lub jogurt), doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Na każdy plaster szynki nakładamy porcję pasty i zawijamy w roladkę.
Sałatka jajeczna z chrzanem - przepis
Składniki:
- 6 jajek,
- 200 g kukurydzy z puszki,
- 200 g groszku z puszki,
- 4 ogórki konserwowe,
- 120 g dobrej wędliny w kawałku (np. piersi z indyka lub szynki),
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka tartego chrzanu,
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić sałatkę jajeczną z chrzanem?
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Groszek i kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy do jajek. Wędlinę i ogórki kroimy w kostkę i mieszamy z pozostałymi składnikami.
Do miseczki nakładamy majonez, chrzan, jogurt i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Łączymy, a potem wlewamy do sałatki i wszystko dobrze mieszamy.
Szybka babka budyniowa - przepis
Składniki:
- szklanka mąki pszennej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 5 jajek,
- opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez dodatku cukru,
- 1/2 kostki masła,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jak zrobić szybką babkę budyniową?
Masło rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do wystudzenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, potem porcjami wsypujemy cukier, cały czas mieszając. Dodajemy żółtka, łączymy i wsypujemy powoli mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia, wlewamy też masło.
Składniki mieszamy krótko mikserem. Formę do babki smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, wlewamy do środka ciasto i wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy babkę około 45 minut, do suchego patyczka.
Sprawdźcie też, jak przygotować wielkanocne pasty. Są proste i szybkie do zrobienia, a nadają się i do faszerowanych jajek, i na kanapkę:
-
Lagun nie taki straszny, jak go malują. Wystarczy mały skok w bok
-
Szyba od piekarnika - nie do doczyszczenia? Błąd. Jeden trik ułatwi zadanie
-
W ząbku czosnku pojawiły się zielone kiełki. Czy można go zjeść? Zdania są podzielone
-
Ciasto góra lodowa - klasyczne i bez pieczenia. To hit na każdą okazję [PRZEPISY]
-
Opakowanie po lodach za kilka tysięcy złotych? Produkt reklamowany przez youtuberów hitem sprzedaży
- Gubisz się w restauracyjnym menu? Ten quiz rozłoży cię na łopatki
- Wasa prezentuje ulubione przepisy Agnieszki Radwańskiej na zdrowe i lekkie przekąski
- Sezon na pokrzywy trwa. A co z nich zrobić? Leśnicy z Lasów Państwowych podpowiadają: ciasto!
- Ser halloumi - jak smakuje majówka w klimacie greckiej kuchni?
- Grill na balkon: na jaki rodzaj urządzenia najlepiej się zdecydować?