Wystarczy jedno kulinarne potknięcie lub nieprzewidziana sytuacja, by okazało się, że mamy za mało czasu na przygotowanie wielkanocnych dań. Co robić w takiej sytuacji? Mamy dwa sposoby: przydzielić zadania najbliższym oraz skorzystać z prostych i szybkich przepisów na dania wielkanocne.
Składniki:
Jajka gotujemy na twardo, następnie studzimy i obieramy. Przekrawamy je na połówki, wyjmujemy żółtka i wrzucamy do miseczki. Rozgniatamy je widelcem. Oliwki kroimy drobno, dodajemy do żółtek razem z majonezem, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farszem faszerujemy połówki jajek, dekorujemy rzeżuchą.
Jajka faszerowane można przygotować na mnóstwo sposobów. Więcej przepisów znajdziecie w poniższym artykule:
Składniki (na formę 20x20 cm):
Na spód:
Na nadzienie:
Herbatniki pełnoziarniste kruszymy jak najdrobniej (można to zrobić, używając wałka kuchennego) i w misce łączymy je z kakao. Masło roztapiamy, a potem dodajemy do okruchów, mieszamy. Spód do mazurka wyklejamy powstałym ciastem i wstawiamy go do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie wyjmujemy spód i rozsmarowujemy na nim kajmak. Na nim rozsypujemy solone fistaszki i gorzką czekoladę startą na tarce o największych oczkach.
Składniki (12 sztuk):
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy chrzan i majonez (lub jogurt), doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Na każdy plaster szynki nakładamy porcję pasty i zawijamy w roladkę.
Składniki:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Groszek i kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy do jajek. Wędlinę i ogórki kroimy w kostkę i mieszamy z pozostałymi składnikami.
Do miseczki nakładamy majonez, chrzan, jogurt i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Łączymy, a potem wlewamy do sałatki i wszystko dobrze mieszamy.
Składniki:
Masło rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do wystudzenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, potem porcjami wsypujemy cukier, cały czas mieszając. Dodajemy żółtka, łączymy i wsypujemy powoli mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia, wlewamy też masło.
Składniki mieszamy krótko mikserem. Formę do babki smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, wlewamy do środka ciasto i wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy babkę około 45 minut, do suchego patyczka.
Sprawdźcie też, jak przygotować wielkanocne pasty. Są proste i szybkie do zrobienia, a nadają się i do faszerowanych jajek, i na kanapkę: