Męczący dzień w pracy, sprzeczka z sąsiadem czy po prostu kolejny dzień paskudnej pogody...Czasem nie potrzeba wiele, by skutecznie zepsuć humor na całe popołudnie. W takich chwilach można sobie (lub komuś bliskiemu) dodać otuchy pysznym deserem. Dziś mamy dla was rewelacyjną propozycję na takie sytuacje. Sprawdźcie, jak zrobić supersłodkie cynamonowe tosty z czekoladą.
Składniki:
W miseczce mieszamy cukier i cynamon. Czekoladę siekamy drobno lub łamiemy na małe kawałki.
Kromki pieczywa tostowego podgrzewamy w tosterze. Po jednej stronie smarujemy je masłem, a potem obsypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Między kromki wkładamy kawałki czekolady (posmarowana masłem strona powinna być na zewnątrz). Złożone kromki podgrzewamy na gorącej patelni, aż czekolada w środku się rozpuści. Podajemy na ciepło.
Tak przygotowane tosty cynamonowe to idealny comfort food, czyli takie jedzenie, które poprawia nam nastrój. Zwykle są to potrawy kojarzące się nam z bliskimi osobami czy z momentami w życiu, kiedy byliśmy szczęśliwi. Mogą to być zarówno proste dania (np. naleśniki, jakie przed laty robiła nam babcia) lub zawierające duże ilości naszych ulubionych składników, choćby czekolady czy masła orzechowego.