Lubicie cinnamon rolls? Te w wersji truskawkowej podbiją wasze serca [PRZEPIS]

Drożdżowe zawijasy z truskawkami i cytrynowym lukrem to idealna przekąska na wiosnę. Jeśli należycie do wielbicieli domowych wypieków, te bułeczki bez wątpienia wam posmakują. Sprawdźcie, jak je upiec.

Czas na domowe wypieki w wersji wiosenno-letniej. Na pierwszy ogień niech idą drożdżowe zawijasy z truskawkami. To idealna propozycja, jeśli smakują wam cynamonowe rollsy! Bułeczki w wersji truskawkowej doskonale smakują jako przekąska na wiosennym spacerze lub do popołudniowej kawy. Sprawdźcie, jak je upiec.

Drożdżowe zawijasy z truskawkami - przepis

Składniki:

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej + mąka do podsypania,
  • 240 ml mleka,
  • 135 g cukru,
  • 120 g masła,
  • 2 spore jajka,
  • 14 g (2 opakowania) suchych drożdży

Nadzienie:

  • ok. 220 g truskawek (mogą być rozmrożone i odsączone),
  • 60 g cukru,
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Lukier cytrynowy:

  • 2-3 łyżki soku z cytryny,
  • 120 g cukru pudru
Zobacz wideo Kwiatek z ciasta drożdżowego - nigdy nie zwiędnie

Jak zrobić drożdżowe zawijasy z truskawkami?

Przygotowujemy ciasto: Do miseczki wsypujemy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, dwie łyżki mąki i ciepłe (ale nie gorące!) mleko. Łączymy i odstawiamy na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.

Do dużej miski wsypujemy mąkę i cukier, wbijamy jajka, dodajemy masło i zaczyn drożdżowy. Wszystko mieszamy i wyrabiamy ręcznie lub używając miksera ze specjalnym hakiem. Po ok. 15 minutach wyrabiania odstawiamy ciasto na dwie godziny w ciepłe miejsce, by wyrosło.

Przygotowujemy nadzienie: truskawki myjemy i oczyszczamy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je na patelnię i podgrzewamy, aż się rozpadną. Dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną, wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy o wystudzenia.

Przygotowujemy lukier: sok z cytryny łączymy z cukrem pudrem.

Przygotowujemy zawijasy z truskawkami: na stolnicy lub czystym stole rozsypujemy trochę mąki, wyjmujemy wyrośnięte ciasto drożdżowe i ponownie zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy na prostokąt. Na nim rozsmarowujemy truskawki (zostawiamy wolny jeden dłuższy brzeg). Zwijamy ciasto w wielki rulon, a potem kroimy go na dwucentymetrowe kawałki. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i pieczemy przez około 25 minut. Wyjmujemy i odstawiamy je na 10 minut, a potem polewamy lukrem.

Wskazówka: Bułeczki można także przygotować z kruszonką. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA