Czas na domowe wypieki w wersji wiosenno-letniej. Na pierwszy ogień niech idą drożdżowe zawijasy z truskawkami. To idealna propozycja, jeśli smakują wam cynamonowe rollsy! Bułeczki w wersji truskawkowej doskonale smakują jako przekąska na wiosennym spacerze lub do popołudniowej kawy. Sprawdźcie, jak je upiec.
Składniki:
Na ciasto:
Nadzienie:
Lukier cytrynowy:
Przygotowujemy ciasto: Do miseczki wsypujemy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, dwie łyżki mąki i ciepłe (ale nie gorące!) mleko. Łączymy i odstawiamy na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Do dużej miski wsypujemy mąkę i cukier, wbijamy jajka, dodajemy masło i zaczyn drożdżowy. Wszystko mieszamy i wyrabiamy ręcznie lub używając miksera ze specjalnym hakiem. Po ok. 15 minutach wyrabiania odstawiamy ciasto na dwie godziny w ciepłe miejsce, by wyrosło.
Przygotowujemy nadzienie: truskawki myjemy i oczyszczamy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je na patelnię i podgrzewamy, aż się rozpadną. Dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną, wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy o wystudzenia.
Przygotowujemy lukier: sok z cytryny łączymy z cukrem pudrem.
Przygotowujemy zawijasy z truskawkami: na stolnicy lub czystym stole rozsypujemy trochę mąki, wyjmujemy wyrośnięte ciasto drożdżowe i ponownie zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy na prostokąt. Na nim rozsmarowujemy truskawki (zostawiamy wolny jeden dłuższy brzeg). Zwijamy ciasto w wielki rulon, a potem kroimy go na dwucentymetrowe kawałki. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i pieczemy przez około 25 minut. Wyjmujemy i odstawiamy je na 10 minut, a potem polewamy lukrem.
Wskazówka: Bułeczki można także przygotować z kruszonką.