Placki twarogowe na kefirze. Obłędne śniadanie, które przygotujesz w kilka minut

Jeśli uwielbiasz placki, ale przejadły ci się racuchy czy placki ziemniaczane, koniecznie spróbuj placków twarogowych. Szczególnie polecamy placki twarogowe na kefirze, placki twarogowe z jabłkiem i placki twarogowe ze skyrem. To smaczny sposób na szybkie i bardzo pożywne śniadanie.

Placki twarogowe na kefirze

Placki twarogowe na kefirze. Składniki:

  • 250 g sera twarogowego,
  • 3 jajka,
  • szklanka mąki,
  • dwie szklanki kefiru,
  • olej do smażenia.

Placki twarogowe na kefirze. Przygotowanie:

Ser rozbij widelcem. Oddziel białka od żółtek. Do sera dodaj żółtka, mąkę i kefir. Wymieszaj porządnie. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy. Smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Serwuj ze świeżymi owocami.

A może masz ochotę na jeszcze szybsze śniadanie? Polecamy owsianki!

Placki twarogowe z jabłkiem

Placki twarogowe z jabłkiem. Składniki:

  • 250 g twarogu,
  • 1 jabłko,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 3 łyżki mąki (pszennej, ryżowej, kukurydzianej – do wyboru),
  • olej do smażenia.

Placki twarogowe z jabłkiem. Przygotowanie:

Jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Połącz twaróg, jajka, cukier wanilinowy, mąkę. Do masy dodaj jabłko. Wymieszaj. Smaż z obu stron na oleju. Polecamy olej kokosowy. Serwuj z jogurtem naturalnym lub ulubionym serkiem.

Zobacz wideo Placuszki z kukurydzy

Placki ze skyrem

Placki ze skyrem. Składniki:

  • 2 jajka,
  • 300 g skyru,
  • 3 łyżki cukru brązowego,
  • 50 g mąki (dowolnej),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • olej do smażenia.

Placki ze skyrem. Przygotowanie:

Wszystkie składniki placków ze skyrem zmiksuj na gładką masę. Powinny pojawić się bąbelki powietrza. Dopiero wtedy wylewaj łyżką masę na rozgrzany tłuszcz. Smaż placki z obu stron. Podawaj z dżemem lub konfiturą.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.