Jak zrobić ogórki małosolne? Przepis na symbol lata i ciepłe wspomnienie dzieciństwa

Ogórki małosolne to pyszny dodatek do obiadu lub do położenia na kanapkę. Nieodzownie kojarzą się lekkimi posiłkami, które przygotowujemy latem. Sprawdźcie, jak zrobić pyszne ogórki małosolne.

Macie ochotę na przedwakacyjną kulinarną podróż w czasie? Zróbcie ogórki małosolne! Są idealne do chrupania między posiłkami albo do podania z pożywnym obiadem. Sprawdźcie przepis na przepyszne i szybkie ogórki małosolne - delikatne i chrupiące, takie, jak robiły wasze babcie i mamy.

Ogórki małosolne na szybko - przepis

Składniki:

  • 2 kg niewielkich ogórków gruntowych (najlepiej wybrać niewielkie, jędrne),
  • 3 l wody,
  • sól kamienna
  • "zestaw do kiszenia", tj: mała wiązka kopru, kilka ząbków czosnku, kawałek korzenia chrzanu
Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku

Ogórki małosolne - ile soli na litr?

Do przygotowania ogórków małosolnych będziecie potrzebować około 1 łyżki soli na litr. Weźcie zatem 3 łyżki soli kamiennej na 3 l wody. 

Jak zrobić ogórki małosolne w kamionce?

Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej sól. Do kamionki wkładamy koper, obrane ząbki czosnku i pokrojone kawałki chrzanu. Ogórki dokładnie myjemy i układamy ciasno w naczyniu. Zalewamy przestudzoną wodą z solą i przykrywamy pokrywką. Kamionkę odstawiamy w chłodne miejsce (ale nie do lodówki). Po 2-3 dniach ogórki są gotowe do spożycia. Im dłużej stoją, tym bardziej będą przypominały w smaku ogórki kiszone.

Ogórki małosolne na szybko w słoikach

Nie macie kamionki? Nic nie szkodzi! Zamiast niej możecie użyć sporych słoików. Pamiętajcie, że przed użyciem należy je dokładnie umyć i wyparzyć. 

Jak zrobić ogórki małosolne na sucho?

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 pęczek koperku,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 3 liście laurowe

Przygotuj: spory woreczek strunowy.

Ogórki myjemy, osuszamy i odcinamy ich końcówki, wkładamy do woreczka. Koperek siekamy, ząbki czosnku miażdżymy, razem z zielem angielskim, solą i liśćmi laurowymi wrzucamy do strunówki. Spuszczamy z niej powietrze i zamykamy, a następnie potrząsamy, aby przyprawy dobrze się wymieszały. Na kilka godzin ogórki w worku wkładamy do lodówki, a potem przechowujemy w temperaturze pokojowej. Po 1-2 dniach będą gotowe. Uwaga! Najlepiej zjeść od razu całą porcję tak przygotowanych ogórków. 

Więcej o: