Macie ochotę na przedwakacyjną kulinarną podróż w czasie? Zróbcie ogórki małosolne! Są idealne do chrupania między posiłkami albo do podania z pożywnym obiadem. Sprawdźcie przepis na przepyszne i szybkie ogórki małosolne - delikatne i chrupiące, takie, jak robiły wasze babcie i mamy.
Składniki:
Do przygotowania ogórków małosolnych będziecie potrzebować około 1 łyżki soli na litr. Weźcie zatem 3 łyżki soli kamiennej na 3 l wody.
Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej sól. Do kamionki wkładamy koper, obrane ząbki czosnku i pokrojone kawałki chrzanu. Ogórki dokładnie myjemy i układamy ciasno w naczyniu. Zalewamy przestudzoną wodą z solą i przykrywamy pokrywką. Kamionkę odstawiamy w chłodne miejsce (ale nie do lodówki). Po 2-3 dniach ogórki są gotowe do spożycia. Im dłużej stoją, tym bardziej będą przypominały w smaku ogórki kiszone.
Nie macie kamionki? Nic nie szkodzi! Zamiast niej możecie użyć sporych słoików. Pamiętajcie, że przed użyciem należy je dokładnie umyć i wyparzyć.
Składniki:
Przygotuj: spory woreczek strunowy.
Ogórki myjemy, osuszamy i odcinamy ich końcówki, wkładamy do woreczka. Koperek siekamy, ząbki czosnku miażdżymy, razem z zielem angielskim, solą i liśćmi laurowymi wrzucamy do strunówki. Spuszczamy z niej powietrze i zamykamy, a następnie potrząsamy, aby przyprawy dobrze się wymieszały. Na kilka godzin ogórki w worku wkładamy do lodówki, a potem przechowujemy w temperaturze pokojowej. Po 1-2 dniach będą gotowe. Uwaga! Najlepiej zjeść od razu całą porcję tak przygotowanych ogórków.