Ogórki małosolne na sucho. Idealne na kanapkę i do chrupania solo

Lubisz ogórki małosolne, ale nigdy nie masz czasu i nie wiesz, jak zrobić idealną zalewę? Mamy na to rozwiązanie! Wypróbuj przepis na ogórki małosolne na sucho, czyli ogórki małosolne bez wody.

Ogórki małosolne bez wody - bajecznie prosty przepis

Ogórki małosolne bez wody cieszą się popularnością szczególnie wśród osób, które nie mają czasu na gotowanie, odmierzanie składników, przygotowywanie zalew. To przepis dla zabieganych lub… osób, które mają w kuchni dwie lewe ręce.

Ogórki małosolne bez wody inaczej nazywane też ogórkami małosolnymi bez wody lub ogórkami po rosyjsku przygotuje w rekordowo krótkim czasie. Wystarczy zaledwie 10 godzin i będą smaczne oraz chrupiące. Gdy poczekasz kolejnych 10 godzin, będą wręcz rozpływały się w ustach.

Zobacz wideo Nowy sposób na ogórki małosolne. Zrób je na sucho!

Ogórki małosolne na sucho - prosty przepis

Ogórki małosolne na sucho - składniki: 

  • 1 duży woreczek strunowy, 
  • 1 kg ogórków gruntowych,
  • 2 łyżeczki soli, 
  • 1 pęczek koperku, 
  • 3 liście laurowe, 
  • 3 ziarna ziela angielskiego, 
  • 1/2 łyżeczki gorczycy, 
  • 3 ząbki czosnku. 

Ogórki małosolne na sucho - przygotowanie:

Ogórki gruntowe umyj i odetnij końcówki. Przełóż je do woreczka strunowego i dodaj następne (najlepiej grubo posiekane) składniki. Zamknij torebkę. Pamiętaj o pozbyciu się nadmiaru powietrza.

Woreczek odłóż do lodówki na sześć godzin. Po tym czasie wyjmij je z lodówki i przechowuj w temperaturze pokojowej przez dobę. Ogórki małosolne na sucho gotowe!

Tylko jak je przechowywać? Dowiesz się więcej na ten temat tu:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.