Ogórki małosolne bez wody cieszą się popularnością szczególnie wśród osób, które nie mają czasu na gotowanie, odmierzanie składników, przygotowywanie zalew. To przepis dla zabieganych lub… osób, które mają w kuchni dwie lewe ręce.
Ogórki małosolne bez wody inaczej nazywane też ogórkami małosolnymi bez wody lub ogórkami po rosyjsku przygotuje w rekordowo krótkim czasie. Wystarczy zaledwie 10 godzin i będą smaczne oraz chrupiące. Gdy poczekasz kolejnych 10 godzin, będą wręcz rozpływały się w ustach.
Ogórki małosolne na sucho - składniki:
Ogórki gruntowe umyj i odetnij końcówki. Przełóż je do woreczka strunowego i dodaj następne (najlepiej grubo posiekane) składniki. Zamknij torebkę. Pamiętaj o pozbyciu się nadmiaru powietrza.
Woreczek odłóż do lodówki na sześć godzin. Po tym czasie wyjmij je z lodówki i przechowuj w temperaturze pokojowej przez dobę. Ogórki małosolne na sucho gotowe!
Tylko jak je przechowywać? Dowiesz się więcej na ten temat tu: