Truskawki to jeden z tych owoców, które chcielibyśmy jeść przez cały rok. Kiedy jednak kupujemy je w sklepach zimą czy jesienią, nie są tak pyszne, jak świeże truskawki w sezonie. Najlepszym sposobem, by zachować ich smak, jest zrobienie przetworów. Sprawdźcie przepisy na truskawki w słoiku na zimę!
Uwaga: do każdego przepisu należy przygotować słoiki - dokładnie je umyć i wyparzyć.
Składniki (na 5 słoików o pojemności 1l):
Owoce przebieramy, dokładnie płuczemy i urywamy szypułki, osuszamy ręcznikiem papierowym. Do słoika wrzucamy naprzemiennie warstwę owoców i warstwę cukru, do 3/4 wysokości. Na wierzchu powinna być warstwa cukru. Następnie słoiki mocno zakręcamy. Na dnie dużego garnka układamy ściereczkę, wstawiamy słoiki i zalewamy wodą, aby były zakryte. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż cukier się rozpuści. Wtedy wyjmujemy słoiki i odstawiamy je do całkowitego wystudzenia. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Składniki:
Truskawki przebieramy, myjemy i oczyszczamy z szypułek, suszymy. Miksujemy je, używając blendera lub wyciskamy w maszynce do mięsa. Przelewamy masę do garnka i dodajemy cukier. Gotujemy przez 10 minut, często mieszając, w trakcie gotowania dodajemy także sok z cytryn.
Gotowy mus przelewamy do czystych i wyparzonych słoików. Zakręcamy je mocno i ustawiamy do góry dnem, zostawiamy, aż wystygną. Jeśli wieczka będą wciągnięte, odstawiamy je do ciemnego, chłodnego miejsca i przechowujemy. Jeśli nie - należy je zapasteryzować, jak w powyższym przepisie.
Składniki:
Truskawki przebieramy, myjemy i oczyszczamy, następnie (te większe) kroimy na kawałki. Owoce przekładamy do garnka, dodajemy sok z cytryny i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na około 2 godziny. Po tym czasie smażymy truskawki na niewielkim ogniu przez około godzinę (aż uzyskamy pożądaną konsystencję). Gotowy dżem przekładamy do czystych i wyparzonych słoików. Mocno je zakręcamy i pasteryzujemy według instrukcji w pierwszym przepisie.