Fit śniadanie na idealny rozruch. Kilka sposobów na placki - bananowe, jogurtowe i z jabłkami

Kiedy mamy więcej czasu o poranku i kiedy zależy nam na fit śniadaniu, które idealnie pobudzi nas do działania i dostarczy samych zdrowych kalorii, warto pomyśleć o plackach. Wypróbujcie nasze sprawdzone sposoby na placki bananowe, placki jogurtowe i placki z jabłkami.

Fit śniadanie - placki bananowe

Fit śniadanie - placki bananowe. Składniki:

  • 2 banany,
  • 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
  • 2 jajka,
  • olej kokosowy do smażenia

Co zjeść na śniadanie? Może szybkie jajko na miękko albo słodkie naleśniki

Fit śniadanie - placki bananowe. Przygotowanie:

Placki z bananami są banalnie proste do przygotowania. 2 banany, płatki owsiane i jajka blendujemy na gładką masę. Jeśli chcemy możemy dodać więcej płatków owsianych pod koniec blendowania. W ten sposób w plackach będą one bardziej wyczuwalne. Tak przygotowaną masę smażymy na oleju kokosowym. Placki z bananami gotowe!

Fit śniadanie - placki z jabłkami

Fit śniadanie - placki z jabłkami. Składniki:

  • 2 jabłka,
  • 4 łyżki mąki owsianej,
  • 150 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • tłuszcz do smażenia.

Fit śniadanie - placki z jabłkami. Przygotowanie:

Jabłka obieramy, kroimy je w drobną kostkę. Mieszamy mąkę, mleko i jajko. Po chwili dodajemy pokrojone jabłko. Smażymy placki z jabłkami na rozgrzanym tłuszczu – najlepsze wychodzą, gdy smażymy je na tradycyjnym oleju roślinnym.

Zobacz wideo Wegetariańskie placuszki kukurydziane z jarmużem

Fit śniadanie - placki jogurtowe

Fit śniadanie - placki jogurtowe. Składniki:

  •  250 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 jajka,
  • 3/4 szklanki mąki (dowolnej),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • tłuszcz do smażenia.

Fit śniadanie - placki jogurtowe. Przygotowanie:

Fit śniadanie to także placki jogurtowe. Oddzielamy białka od żółtego. Żółtka, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy mieszamy razem. Ubijamy białka na sztywną masę. Delikatnie dodajemy do masy na placki jogurtowe. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu (na przykład oleju kokosowym). Przekręcamy na drugą stronę. Gdy placki będą gotowe, polewamy je miodem lub serwujemy z owocami sezonowymi.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.