Co zjeść na śniadanie? Może szybkie jajko na miękko albo słodkie naleśniki?
Placki z bananami są banalnie proste do przygotowania. 2 banany, płatki owsiane i jajka blendujemy na gładką masę. Jeśli chcemy możemy dodać więcej płatków owsianych pod koniec blendowania. W ten sposób w plackach będą one bardziej wyczuwalne. Tak przygotowaną masę smażymy na oleju kokosowym. Placki z bananami gotowe!
Jabłka obieramy, kroimy je w drobną kostkę. Mieszamy mąkę, mleko i jajko. Po chwili dodajemy pokrojone jabłko. Smażymy placki z jabłkami na rozgrzanym tłuszczu – najlepsze wychodzą, gdy smażymy je na tradycyjnym oleju roślinnym.
Fit śniadanie to także placki jogurtowe. Oddzielamy białka od żółtego. Żółtka, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy mieszamy razem. Ubijamy białka na sztywną masę. Delikatnie dodajemy do masy na placki jogurtowe. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu (na przykład oleju kokosowym). Przekręcamy na drugą stronę. Gdy placki będą gotowe, polewamy je miodem lub serwujemy z owocami sezonowymi.