• Link został skopiowany

Jajka na miękko, czyli śniadaniowy klask. Ile gotować jajka? To zależy

Jajka na miękko to jedna z najpopularniejszych form spożywania jajek na śniadanie. Możemy je zjadać po prostu jako dodatek do kanapek, samodzielną przekąskę, a także w ramach wykwintnego śniadania, jak na przykład proponowanego przez nas przepisu na jajka na miękko ze szparagami i boczkiem. Tylko jak gotować jajka? Tak łatwo, zamiast jajek na miękko uzyskać jajka na twardo!
Jajko na miękko
fot. aga7ta / shutterstock.com

Ile gotować jajka?

Ugotowanie jajka na miękko to nie taka łatwa sprawa. Wystarczy się zagapić, źle spojrzeć na zegarek czy zapomnieć ustawić minutnika. Warto więc skorzystać z naszej ściągawki.

Ile gotować jajka? Jajko na miękko

Zagotuj wodę. Bardzo delikatnie włóż jajko na łyżce. Najlepiej wyjąć jajko z lodówki na kilka chwil wcześniej, tak żeby osiągnęło temperaturę bliską tej pokojowej. Gotuj jajko na miękko przez 2-4 minuty. Dwie minuty gotujemy jajka malutkie, im większe, tym wydłużamy ten czas. Nie należy przekraczać jednak czasu. 4-5 minut.

Co zjeść na śniadanie? Może szybkie jajko na miękko albo słodkie naleśniki? Mamy przepisy

Ile gotować jajka? Jajko na półtwardo

Aby ugotować jajko na pół twardo, włóż je do zimnej wody i gotuj 3,5 - 5 minut od momentu, aż woda zacznie wrzeć. Tu także ma znaczenie wielkość jajka. Małe jajka po 3 minutach będą ugotowane na półtwardo, duże dopiero po 5 minutach.

Ile gotować jajka? Jajko na twardo

Tu sprawa jest prosta. Włóż jajko do zimnej wody i gotuj 8 minut od momentu, aż woda zacznie wrzeć.

Masz ochotę na pyszny przepis na jajko ze szparagami?

Jajka na miękko ze szparagami. Przepis

Jajka na miękko ze szparagami. Składniki:

  • 2 jajka średniej wielkości,
  • 5 szparagów zielonych,
  • 5 plastrów cienko pokrojonego boczku,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • ulubione pieczywo - świetnie pasuje bagietka.
Zobacz wideo

Jajka na miękko ze szparagami. Przygotowanie:

Jajka ugotuj na miękko. Włóż je do gotującej się wody i gotuj przez 2-4 minuty. Przygotowane, odłóż do wystygnięcia. W międzyczasie przygotuj szparagi. Obierz je skrobaczką do warzyw, odłam końcówki. Każdy szparag owiń w plaster boczku. Ułóż szparagi na blaszce do pieczenia - silikonowej lub tradycyjnej, wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp odrobinę świeżo zmielonym pieprzem. Piecz przez 10 minut w temperaturze 180 stopni, w opcji góra-dół. Podawaj z jajkiem na miękko i ulubionym pieczywem.

Więcej o: