Jajka na miękko, czyli śniadaniowy klask. Ile gotować jajka? To zależy

Jajka na miękko to jedna z najpopularniejszych form spożywania jajek na śniadanie. Możemy je zjadać po prostu jako dodatek do kanapek, samodzielną przekąskę, a także w ramach wykwintnego śniadania, jak na przykład proponowanego przez nas przepisu na jajka na miękko ze szparagami i boczkiem. Tylko jak gotować jajka? Tak łatwo, zamiast jajek na miękko uzyskać jajka na twardo!

Ile gotować jajka?

Ugotowanie jajka na miękko to nie taka łatwa sprawa. Wystarczy się zagapić, źle spojrzeć na zegarek czy zapomnieć ustawić minutnika. Warto więc skorzystać z naszej ściągawki.

Ile gotować jajka? Jajko na miękko

Zagotuj wodę. Bardzo delikatnie włóż jajko na łyżce. Najlepiej wyjąć jajko z lodówki na kilka chwil wcześniej, tak żeby osiągnęło temperaturę bliską tej pokojowej. Gotuj jajko na miękko przez 2-4 minuty. Dwie minuty gotujemy jajka malutkie, im większe, tym wydłużamy ten czas. Nie należy przekraczać jednak czasu. 4-5 minut.

Co zjeść na śniadanie? Może szybkie jajko na miękko albo słodkie naleśniki? Mamy przepisy

Ile gotować jajka? Jajko na półtwardo

Aby ugotować jajko na pół twardo, włóż je do zimnej wody i gotuj 3,5 - 5 minut od momentu, aż woda zacznie wrzeć. Tu także ma znaczenie wielkość jajka. Małe jajka po 3 minutach będą ugotowane na półtwardo, duże dopiero po 5 minutach.

Ile gotować jajka? Jajko na twardo

Tu sprawa jest prosta. Włóż jajko do zimnej wody i gotuj 8 minut od momentu, aż woda zacznie wrzeć.

Masz ochotę na pyszny przepis na jajko ze szparagami?

Jajka na miękko ze szparagami. Przepis

Jajka na miękko ze szparagami. Składniki:

  • 2 jajka średniej wielkości,
  • 5 szparagów zielonych,
  • 5 plastrów cienko pokrojonego boczku,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • ulubione pieczywo - świetnie pasuje bagietka.
Zobacz wideo

Jajka na miękko ze szparagami. Przygotowanie:

Jajka ugotuj na miękko. Włóż je do gotującej się wody i gotuj przez 2-4 minuty. Przygotowane, odłóż do wystygnięcia. W międzyczasie przygotuj szparagi. Obierz je skrobaczką do warzyw, odłam końcówki. Każdy szparag owiń w plaster boczku. Ułóż szparagi na blaszce do pieczenia - silikonowej lub tradycyjnej, wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp odrobinę świeżo zmielonym pieprzem. Piecz przez 10 minut w temperaturze 180 stopni, w opcji góra-dół. Podawaj z jajkiem na miękko i ulubionym pieczywem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.