Ugotowanie jajka na miękko to nie taka łatwa sprawa. Wystarczy się zagapić, źle spojrzeć na zegarek czy zapomnieć ustawić minutnika. Warto więc skorzystać z naszej ściągawki.
Zagotuj wodę. Bardzo delikatnie włóż jajko na łyżce. Najlepiej wyjąć jajko z lodówki na kilka chwil wcześniej, tak żeby osiągnęło temperaturę bliską tej pokojowej. Gotuj jajko na miękko przez 2-4 minuty. Dwie minuty gotujemy jajka malutkie, im większe, tym wydłużamy ten czas. Nie należy przekraczać jednak czasu. 4-5 minut.
Co zjeść na śniadanie? Może szybkie jajko na miękko albo słodkie naleśniki? Mamy przepisy
Aby ugotować jajko na pół twardo, włóż je do zimnej wody i gotuj 3,5 - 5 minut od momentu, aż woda zacznie wrzeć. Tu także ma znaczenie wielkość jajka. Małe jajka po 3 minutach będą ugotowane na półtwardo, duże dopiero po 5 minutach.
Tu sprawa jest prosta. Włóż jajko do zimnej wody i gotuj 8 minut od momentu, aż woda zacznie wrzeć.
Masz ochotę na pyszny przepis na jajko ze szparagami?
Jajka ugotuj na miękko. Włóż je do gotującej się wody i gotuj przez 2-4 minuty. Przygotowane, odłóż do wystygnięcia. W międzyczasie przygotuj szparagi. Obierz je skrobaczką do warzyw, odłam końcówki. Każdy szparag owiń w plaster boczku. Ułóż szparagi na blaszce do pieczenia - silikonowej lub tradycyjnej, wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp odrobinę świeżo zmielonym pieprzem. Piecz przez 10 minut w temperaturze 180 stopni, w opcji góra-dół. Podawaj z jajkiem na miękko i ulubionym pieczywem.