Dżem truskawkowy - przepis na zamknięcie lata w słoiku. Jak go zrobić?

Dżem truskawkowy to jeden z tych smaków, które kojarzą nam się z latem i najlepszą kuchnią babci. Dżem truskawkowy - przepis babci to same pyszności! Zapomnij o substancjach żelujących. Postaw na naturalne składniki. Do najsmaczniejszego dżemu truskawkowego potrzebujesz tylko trzech produktów.

Dżem truskawkowy przepis

Przepis na dżem truskawkowy. Składniki:

  • 4 kg truskawek,
  • 0,5 kg cukru,
  • sok z 1 cytryny.

A może ciasto truskawkowe?  Placek z truskawkami. Proste ciasto z truskawkami, które musisz przygotować w tym sezonie:

Dżem truskawkowy - przepis babci. Przygotowanie:

Dżem truskawkowy to przepis na zamknięcie lata w słoiku. To smak, który będzie nas rozgrzewał w zimowe wieczory, urozmaicał śniadania i po prostu rozpieszczał zmysły. Dżem truskawkowy nie wymaga wiele pracy. Jednak sam proces smażenia trwa długo. Trzeba uzbroić się w cierpliwość i... mieszać!

Przepis na dżem truskawkowy rozpoczynamy od umycia truskawek. Następnie usuwamy szypułki. Tu bardzo ważna jest kolejność - najpierw myjemy, potem usuwamy szypułki. W ten sposób truskawki nie nasiąkną przesadnie wodą. Następnie truskawki kroimy na połówki lub ćwiartki. Wrzucamy do garnka. Dodajemy połowę cukru podanego w przepisie na dżem truskawkowy.

Truskawki puszczą sok. Taki sok odlewamy do innego naczynia. Odlewamy około litra soku. I odstawiamy na bok. Dodajemy pozostały cukier. Zaczynamy gotować dżem na bardzo wolnym ogniu. Często mieszamy. Dżem truskawkowy musi być gęsty. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny. Trzeba uzbroić się w cierpliwość - pięć godzin powolnego gotowania to minimum.

Zobacz wideo Truskawka to tak naprawdę poziomka! I na dodatek... ananasowa

Po tym czasie gorący dżem przelewamy do czystych, wyparzonych słoików. Zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Tak studzimy, aż do całkowitego wystygnięcia.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.