A może ciasto truskawkowe? Placek z truskawkami. Proste ciasto z truskawkami, które musisz przygotować w tym sezonie:
Dżem truskawkowy to przepis na zamknięcie lata w słoiku. To smak, który będzie nas rozgrzewał w zimowe wieczory, urozmaicał śniadania i po prostu rozpieszczał zmysły. Dżem truskawkowy nie wymaga wiele pracy. Jednak sam proces smażenia trwa długo. Trzeba uzbroić się w cierpliwość i... mieszać!
Przepis na dżem truskawkowy rozpoczynamy od umycia truskawek. Następnie usuwamy szypułki. Tu bardzo ważna jest kolejność - najpierw myjemy, potem usuwamy szypułki. W ten sposób truskawki nie nasiąkną przesadnie wodą. Następnie truskawki kroimy na połówki lub ćwiartki. Wrzucamy do garnka. Dodajemy połowę cukru podanego w przepisie na dżem truskawkowy.
Truskawki puszczą sok. Taki sok odlewamy do innego naczynia. Odlewamy około litra soku. I odstawiamy na bok. Dodajemy pozostały cukier. Zaczynamy gotować dżem na bardzo wolnym ogniu. Często mieszamy. Dżem truskawkowy musi być gęsty. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny. Trzeba uzbroić się w cierpliwość - pięć godzin powolnego gotowania to minimum.
Po tym czasie gorący dżem przelewamy do czystych, wyparzonych słoików. Zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Tak studzimy, aż do całkowitego wystygnięcia.