Przepis na jagodzianki z 1 kg mąki rozpoczynamy oczywiście od rozczynu z drożdżami. W kilku łyżkach ciepłego mleka rozpuść drożdże i łyżkę mąki. Odstaw do wyrośnięcia na 10-15 minut. Mleko nie może być wrzące. Następnie pozostałe mleko utrzyj z cukrem i jajkami. Wlej rozczyn do mąki i dodaj szczyptę soli. Stopniowo dolewaj mieszaninę jajek, cukru i mleka oraz olej. Cały czas wyrabiaj ciasto. Możesz to zrobić ręcznie, łyżką lub za pomocą robota kuchennego. Tak przygotowane ciasto odstaw na blacie do wyrośnięcia. Świetnie, gdy poleży nawet godzinę. Jeśli nie masz tyle czasu, 15 minut powinno wystarczyć.
A może jagodzianki z kruszonką? Sprawdź nasz przepis:
W tym czasie przygotuj jagody. Umyj je porządnie, oczyść z listków, małych gałązek. Jagody zasyp cukrem pudrem. Gdy ciasto będzie gotowe, podziel je na mniejsze części. W dłoniach formuj placuszki i do każdego wkładaj obfitą porcję jagód. Zalep bułki z jagodami i odłóż na kolejne 10 minut do wyrośnięcia. Kiedy bułki drożdżowe będą rosnąć, rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ułóż bułki z jagodami na blaszce do pieczenia. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Piecz 15 minut.