Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla osób dorosłych
To prawdziwy klasyk z długą historią. Mówi się, że został wynaleziony na początku XX wieku we Florencji, kiedy to hrabia Camillo Negroni zażyczył sobie podrasowanego drinka Americano. Zamiast wody gazowanej barman miał dodać do niego ginu, a zamiast skórki z cytryny, użył tej z pomarańczy. Drink ewidentnie się przyjął, bo po dziś dzień negroni znajdziemy w menu każdego baru.
Jak wygląda? Podaje się go w niskich szklankach do whisky. Ma elegancki bursztynowy kolor. Jego smak? Do środka dodaje się raczej intensywne alkohole, więc i smak jest wyraźny. Można go opisać jako słodko-gorzki z nutami ziołowymi.
Zanim jednak przejdziemy do przepisu na negroni, drink, który także może was zainteresować. Sprawdźcie, jak zrobić Cuba Libre:
Do szklanki wkładamy kilka kostek lodu. Wlewamy gin, Campari i wermut i mieszamy, aż składniki się połączą i ochłodzą. Dekorujemy skórką pomarańczową.
Przepis na negroni jest, jak widać, bardzo prosty. A efekt? To musimy ocenić sami, ale ponad stuletnia tradycja jego przyrządzania raczej mówi sama za siebie.
A może przetestujecie drinki bezalkoholowe? Te też mogą zawrócić w głowie. Boskim smakiem!