Zawsze zostają ci resztki kremu czekoladowego w słoiku? Okazuje się, że źle go wybierasz. Też jesteśmy zaskoczeni

Znacie to uczucie, gdy kończy się krem czekoladowy czy dżem, a resztki zostają na brzeżkach słoika? Tyle smakowitości się marnuje w ten sposób! Jeśli też macie ten problem, sprawdźcie, co robicie nie tak.

Czy zastanawialiście się kiedyś, czy dżem czy krem ze słoiczka wybieracie w prawidłowy sposób? My też nie... aż do dziś. Użytkownik portalu Reddit zwrócił uwagę, że jeśli na brzegach słoiczka zostają resztki kremu, to znaczy, że robimy to źle. Jak wykonywać tę czynność poprawnie?

Zobacz wideo Nutella z awokado i banana [HAPS FIT]

Całe życie w błędzie?

Internauta zwrócił uwagę, że większość osób wybiera dżem czy krem od brzegów słoiczka, zeskrobując przy okazji przysmak ze ścianek. W efekcie na koniec pozostaje na nich dużo niemożliwego do wybrania kremu. Można tego uniknąć, jeśli zmienimy nieco taktykę - będziemy nabierać krem łyżeczką zawsze od środka. Wtedy masa, która jest z boku, zacznie opadać do środka i łatwiej będzie nam wybrać smakołyk. Sztuczka zadziała także np. podczas jedzenia sałatki czy tiramisu ze słoiczka. Proste? A jakie genialne!

Uwaga! Trik zadziała tylko w wypadku niezbyt gęstych, mało zwartych kremów i przetworów. Te, które stały uprzednio w lodówce, należy wyjąć przed spożyciem i potrzymać w temperaturze pokojowej. 

Więcej o: