Czy zastanawialiście się kiedyś, czy dżem czy krem ze słoiczka wybieracie w prawidłowy sposób? My też nie... aż do dziś. Użytkownik portalu Reddit zwrócił uwagę, że jeśli na brzegach słoiczka zostają resztki kremu, to znaczy, że robimy to źle. Jak wykonywać tę czynność poprawnie?
Internauta zwrócił uwagę, że większość osób wybiera dżem czy krem od brzegów słoiczka, zeskrobując przy okazji przysmak ze ścianek. W efekcie na koniec pozostaje na nich dużo niemożliwego do wybrania kremu. Można tego uniknąć, jeśli zmienimy nieco taktykę - będziemy nabierać krem łyżeczką zawsze od środka. Wtedy masa, która jest z boku, zacznie opadać do środka i łatwiej będzie nam wybrać smakołyk. Sztuczka zadziała także np. podczas jedzenia sałatki czy tiramisu ze słoiczka. Proste? A jakie genialne!
Uwaga! Trik zadziała tylko w wypadku niezbyt gęstych, mało zwartych kremów i przetworów. Te, które stały uprzednio w lodówce, należy wyjąć przed spożyciem i potrzymać w temperaturze pokojowej.