Fasolka szparagowa do słoików - bo nie samymi kiszonymi żyje Polak. Przepis blogerki robi furorę

Zrobiliście już ogórki na zimę i dżemy z sezonowych owoców? Autorka popularnego bloga podrzuciła inny pomysł na przetwory. Przygotujcie na zimę... fasolkę szparagową w słoikach.

Na straganach i w sklepach królują sezonowe owoce i warzywa. Kiszone buraki już były, ogórki na kilka sposobów zrobione... W takim razie czas na fasolkę szparagową! Monika Molecka, autorka bloga "Pysznie czy przepysznie" pochwaliła się swoimi zapasami fasolki na zimę. Sprawdźcie, jak zrobić ten przysmak.

Fasolka szparagowa do słoików - przepis

Składniki:

  • fasolka szparagowa (dowolna ilość),
  • zalewa z wody i soli,
  • cukier i ocet

oraz kilka wyparzonych słoików z nakrętkami.

Zobacz wideo

Jak zrobić fasolkę szparagową do słoików?

Fasolkę szparagową dokładnie myjemy i odcinamy jej końcówki. Następnie upychamy ją ciasno w czystych, wyparzonych słoikach. 

Przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z solą (na 1 litr wody używamy 1 łyżki soli). Do każdego słoika wsypujemy po łyżeczce cukru i wlewamy po łyżeczce octu. Następnie zalewamy zalewą z wody i soli, mocno zakręcamy przykrywki.

Do dużego garnka wkładamy na dno ściereczkę i stawiamy na niej słoiki. Zalewamy je wodą do 3/4 wysokości i gotujemy przez 2 godziny na niewielkim ogniu. Przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu, a po otwarciu - w lodówce.

Tak przygotowaną fasolkę można używać do zup i sosów, ale także podawać na ciepło z bułką tartą

 
Więcej o:
Copyright © Agora SA