Domowe ciasteczka to zawsze dobry pomysł na pyszną przekąskę. Te własnoręcznie przygotowane mają wielką przewagę nad kupionymi - dokładnie wiemy, co jest w składzie i możemy kontrolować jakość składników. Nasza dzisiejsza propozycja to ciastka czekoladowo-orzechowe, które zrobicie nawet, jeśli nie macie piekarnika.
Składniki (na 24 nieduże ciasteczka):
Do miski wsypujemy płatki owsiane i przekładamy masło orzechowe, łączymy. W garnku łączymy cukier i kakao, tak, aby nie było grudek. Podłączamy ogień i do garnka wrzucamy jeszcze masło, wlewamy mleko oraz ekstrakt waniliowy. Całość doprowadzamy na wolnym ogniu do wrzenia, gotujemy jeszcze przez minutę, a potem mieszamy szpatułką. Masa powinna osiągnąć temperaturę ok. 110 st. C.
Do masy dodajemy masło orzechowe i płatki owsiane, wszystko łączymy szpatułką. Dużą deskę lub talerz wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką do lodów lub zwykłą łyżką wykładamy porcje masy i delikatnie rozpłaszczamy. Ciasteczka wstawiamy do lodówki na 25-30 minut, aby się schłodziły i dobrze zastygły.