Ciasteczka bez piekarnika? Żaden problem! Wystarczy kilka składników

Czy można zrobić ciasteczka bez pieczenia? Oczywiście, że tak. Dziś przygotowaliśmy przepis na pyszne ciastka, które bez problemu zrobicie, nawet jeśli nie macie piekarnika. Zapraszamy po przepis.

Domowe ciasteczka to zawsze dobry pomysł na pyszną przekąskę. Te własnoręcznie przygotowane mają wielką przewagę nad kupionymi - dokładnie wiemy, co jest w składzie i możemy kontrolować jakość składników. Nasza dzisiejsza propozycja to ciastka czekoladowo-orzechowe, które zrobicie nawet, jeśli nie macie piekarnika.

Czekoladowo-orzechowe ciasteczka bez pieczenia - przepis

Składniki (na 24 nieduże ciasteczka):

  • 3 szklanki płatków owsianych,
  • 1 szklanka masła orzechowego gładkiego,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1/3 szklanki kakao bez dodatku cukru,
  • 1/2 szklanki miękkiego masła,
  • 1/2 szklanka mleka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (może być łyżeczka cukru z wanilią)
Zobacz wideo

Jak zrobić czekoladowo-orzechowe ciasteczka bez pieczenia?

Do miski wsypujemy płatki owsiane i przekładamy masło orzechowe, łączymy. W garnku łączymy cukier i kakao, tak, aby nie było grudek. Podłączamy ogień i do garnka wrzucamy jeszcze masło, wlewamy mleko oraz ekstrakt waniliowy. Całość doprowadzamy na wolnym ogniu do wrzenia, gotujemy jeszcze przez minutę, a potem mieszamy szpatułką. Masa powinna osiągnąć temperaturę ok. 110 st. C. 

Do masy dodajemy masło orzechowe i płatki owsiane, wszystko łączymy szpatułką. Dużą deskę lub talerz wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką do lodów lub zwykłą łyżką wykładamy porcje masy i delikatnie rozpłaszczamy. Ciasteczka wstawiamy do lodówki na 25-30 minut, aby się schłodziły i dobrze zastygły.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.