Hamburger niespodzianka, czyli nowy-stary trend z internetu. Jak je zrobić?

Macie takie przepisy, których nie przygotowywaliście od lat, mimo że dania były pyszne? Jeden z użytkowników Reddita przypomniał stary przepis na hamburgery-niespodzianki. Od razu stały się hitem internetu.

Nie wiem, czy to się liczy jako stary przepis, ale uwielbiałem je w szkole średniej! - napisał użytkownik Reddita (popularnego serwisu internetowego), wrzuciwszy zdjęcie przepisu na hamburgery-niespodzianki. Receptura od razu podbiła serca internautów. I nic dziwnego! Pachnące ciasto drożdżowe, soczyste mięso... sprawdźcie, jak zrobić ten przysmak.

Hamburgery-niespodzianki - przepis

Składniki:

Na ciasto:

  • 6 kubeczków mąki pszennej,
  • 1/2 kubeczka oleju,
  • 2 kubeczki ciepłej wody,
  • 2 łyżki soli,
  • opakowanie (7 g) suchych drożdży,
  • odrobina cukru

Nadzienie mięsne:

  • 900 g mielonego mięsa,
  • 1 średnia cebula,
  • 1/2 kubeczka mąki,
  • 2 kubeczki tartego sera żółtego,
  • 1 łyżka granulowanego czosnku,
  • 1 łyżka ulubionych ziół,
  • 1 łyżeczka soli
Zobacz wideo

Jak zrobić hamburgery-niespodzianki?

Mąkę, sól i cukier mieszamy. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, a następnie wlewamy do mąki, wlewamy także olej i wszystko mieszamy dłońmi. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

Cebulę drobno kroimy i szklimy na odrobinie oleju. Dodajemy mięso, wsypujemy także czosnek i doprawiamy solą, mieszamy i podsmażamy. Przekładamy do miski, dodajemy mąkę i łączymy, wrzucamy także ser, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. 

Z ciasta formujemy spore kółka. Nakładamy po 1/4 kubeczka nadzienia mięsnego na każdy okrąg i zaklejamy. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu smarujemy rozpuszczonym masłem lub olejem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C i pieczemy bułeczki przez około 15 minut, aż ładnie zbrązowieją.

Więcej o: