Nie wiem, czy to się liczy jako stary przepis, ale uwielbiałem je w szkole średniej! - napisał użytkownik Reddita (popularnego serwisu internetowego), wrzuciwszy zdjęcie przepisu na hamburgery-niespodzianki. Receptura od razu podbiła serca internautów. I nic dziwnego! Pachnące ciasto drożdżowe, soczyste mięso... sprawdźcie, jak zrobić ten przysmak.
Składniki:
Na ciasto:
Nadzienie mięsne:
Mąkę, sól i cukier mieszamy. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, a następnie wlewamy do mąki, wlewamy także olej i wszystko mieszamy dłońmi. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Cebulę drobno kroimy i szklimy na odrobinie oleju. Dodajemy mięso, wsypujemy także czosnek i doprawiamy solą, mieszamy i podsmażamy. Przekładamy do miski, dodajemy mąkę i łączymy, wrzucamy także ser, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Z ciasta formujemy spore kółka. Nakładamy po 1/4 kubeczka nadzienia mięsnego na każdy okrąg i zaklejamy. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu smarujemy rozpuszczonym masłem lub olejem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C i pieczemy bułeczki przez około 15 minut, aż ładnie zbrązowieją.