Jasiek Kuroń pokazuje, jak zrobić żelazne kluski. Fanka: "Mojej babci najlepsze"

Przecieraki znane też jaki kluski szare albo żelazne to jeden z przysmaków dzieciństwa. Jasiek Kuroń przypomniał na swoim instagramie, jak je przygotować.

Kluski z ziemniaków to pomysł na proste danie, które bez wątpienia znacie z domowej kuchni mamy lub babci. Kluski można robić na różne sposoby, ale dziś polecamy przepis Jaśka Kuronia na kluski szare (żelazne), znane także jako przecieraki. Sprawdźcie, jak je zrobić.

 

Kluski szare/żelazne (przecieraki) - przepis

Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • woda do gotowania,
  • dodatki: ser biały, boczek, cebula

Jak zrobić przecieraki?

Ziemniaki ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach, solimy i odstawiamy na 20 minut. Gdy puszczą sok, odlewamy go i dodajemy mąkę pszenną, wbijamy też jajko i wszystko mieszamy. W garnku zagotowujemy wodę z solą. Łyżką wykładamy na nią kluski i gotujemy przez minutę od wypłynięcia na powierzchnię.

Podajemy z cebulką podsmażoną na boczku, z pokruszonym serem białym lub wędzonym. Dobrze smakują także z kiełbasą.

Zobacz wideo

Mojej babci najlepsze!

Fani obserwujący Jaśka Kuronia na instagramie byli zachwyceni przypomnieniem tego dania. (w cytowanych komentarzach zachowano oryginalną pisownię)

Jasiek dzięki za przypomnienie o tych prostych do zrobienia kluskach. ??U mnie były podawane w sosie pomidorowym. Klusek była taka ilość żeby wieczorem sobie podsmażyć z cebulką na boczku.

Pojawiły się co prawda różnice co do przepisu...

Jajek się nie dodaje …?? bo i po co ? Wystarczy mąka ?? bardzo stary przepis z Kujaw … mojej babci .Najlepsze ??

...ale mnóstwo osób wspomina przecieraki jako jedno z najsmaczniejszych dań dzieciństwa.

Mniam?? smaki mojego dzieciństwa??
Więcej o: