Kluski z ziemniaków to pomysł na proste danie, które bez wątpienia znacie z domowej kuchni mamy lub babci. Kluski można robić na różne sposoby, ale dziś polecamy przepis Jaśka Kuronia na kluski szare (żelazne), znane także jako przecieraki. Sprawdźcie, jak je zrobić.
Składniki:
Ziemniaki ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach, solimy i odstawiamy na 20 minut. Gdy puszczą sok, odlewamy go i dodajemy mąkę pszenną, wbijamy też jajko i wszystko mieszamy. W garnku zagotowujemy wodę z solą. Łyżką wykładamy na nią kluski i gotujemy przez minutę od wypłynięcia na powierzchnię.
Podajemy z cebulką podsmażoną na boczku, z pokruszonym serem białym lub wędzonym. Dobrze smakują także z kiełbasą.
Fani obserwujący Jaśka Kuronia na instagramie byli zachwyceni przypomnieniem tego dania. (w cytowanych komentarzach zachowano oryginalną pisownię)
Jasiek dzięki za przypomnienie o tych prostych do zrobienia kluskach. ??U mnie były podawane w sosie pomidorowym. Klusek była taka ilość żeby wieczorem sobie podsmażyć z cebulką na boczku.
Pojawiły się co prawda różnice co do przepisu...
Jajek się nie dodaje …?? bo i po co ? Wystarczy mąka ?? bardzo stary przepis z Kujaw … mojej babci .Najlepsze ??
...ale mnóstwo osób wspomina przecieraki jako jedno z najsmaczniejszych dań dzieciństwa.
Mniam?? smaki mojego dzieciństwa??