Papryka konserwowa - przepis. Najłatwiejszy i najprostszy sposób na przetwory

Chodź do jesieni kalendarzowej pozostała jeszcze chwila, już czuć jej powiew w powietrzu. A kiedy za oknem szaro i buro, dobrze nie marnować czasu i. przygotować przetwory na zimowe miesiące. Podziękujemy sobie za ten czas spędzony w kuchni już w grudniu! Proponujemy jednak nie namęczyć się zbytnio i wypróbować nasz najszybszy przepis na paprykę konserwową.

Papryka konserwowa – przepis. Jaką paprykę kupić?

Zanim wykorzystamy przepis na paprykę konserwową, warto wiedzieć, jaką paprykę kupić. Która sprawdzi się najlepiej do przetworów? Papryka oprócz kolorów czy ostrości różni się także… płcią. To duże uproszczenie, ale dzielimy papryki na żeńskie i męskie. Te żeńskie mają od spodu cztery wypukłe końców. Męskie mają tylko trzy.

Dlaczego warto to wiedzieć? Ponieważ do przetworów zdecydowanie lepiej sprawdzą się papryki żeńskie. Mają one dużo nasion, są znacznie słodsze. Świetnie nadają się do przetworów, na kanapkę czy po prostu do chrupania. Te męskie lepiej wykorzystać do pieczenia czy duszenia. Skoro już to wiemy, oto nasz najszybszy przepis na paprykę konserwową.

Zobacz wideo Chcesz schudnąć? Ostra papryczka przyspiesza przemianę materii

Papryka konserwowa – przepis. Składniki:

  • 4 kg papryki (najładniej w słoiku wyglądają te kolorowe)
  • 1 duża główka czosnku lub po prostu 1 ząbek czosnku na słoik,
  • czubata łyżka soli,
  • 1 szklanka octu 10 proc.,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3/4 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego.

Papryka konserwowa – przepis. Sposób przygotowania:

Słoiki bardzo dokładnie myjemy, wycieramy do sucha. To bardzo ważne w procesie pasteryzacji. Więcej na ten temat dowiesz się tu:

Paprykę czyścimy z nasion i kroimy w paseczki. Następnie przekładamy do miski. Czosnek kroimy w plasterki i dodajemy do papryki. Zasypujemy wszystko solą, zalewamy octem. Dodajemy cukier i mieszamy. Tak przygotowane warzywa odstawiamy na godzinę. Po tym czasie wkładamy paprykę do słoików, przekładamy do każdego słoika kilka plasterków czosnku i zalewamy zalewą octową. Słoiki szczelnie zamykamy i przystępujemy do pasteryzacji.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.