Polecamy udać się do dobrego sklepu rybnego, gdzie sprzedawca doradzi nam, którą rybę wybrać. Możemy wtedy dopytać o ości i wybrać najlepszą opcję. Przed przygotowaniem obiadu z piekarnika ryby oczyszczamy. Powinny być umyte i pozbawione większych ości. Kroimy je na kawałki o długości trzech-czterech centymetrów i szerokości około dwóch centymetrów. Lekko solimy, ewentualnie pieprzymy. Pieprz nie jest jednak konieczny.
Włączamy piekarnik i ustawiamy 180 stopni w funkcji termoobieg. W naczyniu żaroodpornym lub nawet zwykłej tortownicy rozsmarowujemy 2 łyżki oleju sezamowego. Posypujemy połową sezamu. Układamy rybę – najefektowniej nasz pomysł na szybki obiad wygląda, gdy układamy łososia i białą rybę naprzemiennie. Wszystko polewamy sosem sojowym, sokiem wyciśniętym z limonki. Posypujemy wszystko pozostałymi ziarnami sezamu i skórką startą z jednej limonki.
Ryby pieczemy około 10 minut w nagrzanym piekarniku. Serwujemy z ulubioną sałatką, może zainspiruje was ten przepis:
Nasz obiad z piekarnika świetnie pasuje także do ryżu, makaronu czy nawet zwykłych grzanek. Polecamy szczególnie te za patelni, które pozwolą wykorzystać stare pieczywo. Jak je zrobić? Kilkudniowy chleb kroimy w kromki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, pokrojone w plasterki dwa ząbki czosnku, łyżeczkę tymianku i odrobinę płatków chili. Podsmażamy kromki z obu stron. Smacznego!