Co na obiad szybko? Mamy pomysł na szybki obiad z piekarnika, który przygotujesz 15 minut

Pomysł na szybki obiad potrzebny od zaraz? Mamy świetny pomysł na obiad, który jest banalnie prosty w przygotowaniu, nie wymaga umiejętności szefa kuchni, a na dodatek jest zdrowy. Zainteresowani? Gotujemy!

Co na obiad szybko? Zapiekana ryba w sosie sezamowym

Pomysł na szybki obiad. Składniki:

  • 150 g białej ryby – na przykład dorsza, ale sprawdzi się dosłownie każda biała ryba,
  • 150 g łososia bez skóry – lepiej, aby łosoś był bez skóry, zaoszczędzimy dzięki temu sporo czasu, ale łosoś ze skórą też sprawdzi się w tym przepisie,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • łyżka sezamu,
  • 1 limonka,
  • sól i pieprz.
Zobacz wideo Wariacja na temat znanego dania. Seleryba po grecku

Obiad z piekarnika. Przygotowanie:

Polecamy udać się do dobrego sklepu rybnego, gdzie sprzedawca doradzi nam, którą rybę wybrać. Możemy wtedy dopytać o ości i wybrać najlepszą opcję. Przed przygotowaniem obiadu z piekarnika ryby oczyszczamy. Powinny być umyte i pozbawione większych ości. Kroimy je na kawałki o długości trzech-czterech centymetrów i szerokości około dwóch centymetrów. Lekko solimy, ewentualnie pieprzymy. Pieprz nie jest jednak konieczny.

Włączamy piekarnik i ustawiamy 180 stopni w funkcji termoobieg. W naczyniu żaroodpornym lub nawet zwykłej tortownicy rozsmarowujemy 2 łyżki oleju sezamowego. Posypujemy połową sezamu. Układamy rybę – najefektowniej nasz pomysł na szybki obiad wygląda, gdy układamy łososia i białą rybę naprzemiennie. Wszystko polewamy sosem sojowym, sokiem wyciśniętym z limonki. Posypujemy wszystko pozostałymi ziarnami sezamu i skórką startą z jednej limonki.

Ryby pieczemy około 10 minut w nagrzanym piekarniku. Serwujemy z ulubioną sałatką, może zainspiruje was ten przepis: 

Nasz obiad z piekarnika świetnie pasuje także do ryżu, makaronu czy nawet zwykłych grzanek. Polecamy szczególnie te za patelni, które pozwolą wykorzystać stare pieczywo. Jak je zrobić? Kilkudniowy chleb kroimy w kromki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, pokrojone w plasterki dwa ząbki czosnku, łyżeczkę tymianku i odrobinę płatków chili. Podsmażamy kromki z obu stron. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA