• Link został skopiowany

Przepis na gołąbki Roberta Makłowicza. Sekretny składnik poprawi ich smak

Gołąbki jak u mamy, gołąbki jak u babci. Gołąbki jak u Roberta Makłowicza! Znany kucharz, osobowość telewizyjna i znawca polskich smaków chętnie dzieli się swoimi sprawdzonymi recepturami. Tym razem zdradził przepis na gołąbki. Jak przygotować gołąbki Roberta Makłowicza?
123rf.com; Fot. Tomasz Pietrzyk / Agencja Gazeta
123rf.com; Fot. Tomasz Pietrzyk / Agencja Wyborcza.pl

Przepis na gołąbki Roberta Makłowicza

Przepis na gołąbki Roberta Makłowicza. Składniki:

  • 100 g surowego wędzonego boczku,
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 300 g mielonego mięsa wołowego,
  • 1 główka kapusty,
  • 1 cebula,
  • 300 g ryżu,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól i pieprz.
Zobacz wideo Gołąbki, czyli polskie sajgonki? Wypróbuj przepis

Przepis na gołąbki Roberta Makłowicza. Przygotowanie:

Co sprawia, że gdy raz spróbujecie przepisu na gołąbki Roberta Makłowicza, nie będziecie chcieli przygotowywać gołąbków z innych receptur? Tajemniczy składnik, który znany kucharz dodaje do swojego przepisu to… boczek! Podsmażony na patelni podkreśla walory smakowe, uwydatnia smak gołąbków i sprawia, że to prawdziwe niebo w gębie! Oto jak przygotować gołąbki z przepisu Roberta Makłowicza.

Na początek obgotowujemy umyte i delikatnie oderwane od głąba liście kapusty. Powinny być lekko zmiękczone, ale nie za bardzo rozgotowane. Około 10 minut w gorącej wodzie wystarczy w zupełności. Odcinamy twarde końcówki i nasady. Nastawiamy wodę i gotujemy ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę. Podobnie postępujemy z boczkiem. Wygodnym rozwiązaniem jest zakup gotowego krojonego boczku. Boczek podsmażamy na suchej patelni. Gdy wytopi się tłuszcz, dodajemy cebulę.

Ugotowany i lekko przestudzony ryż dodajemy do mięsa mielonego. Dodajemy cebulę i boczek. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku. Zawijamy farsz w liście kapusty. Kilka liści zostawiamy. Wykładamy nimi naczynie żaroodporne. Na nich kładziemy gołąbki, zalewamy je wodą lub sosem pomidorowym, na przykład z tego przepisu: 

Pieczemy trzy godziny w temperaturze 180 stopni.

Więcej o: