Magda Gessler jest znaną i cenioną restauratorką. Nikt nie ma wątpliwości, że jej przepisy są dopracowane w najdrobniejszych szczegółach, a jej nazwisko gwarantuje pewien niepowtarzalny smak. Przy okazji sałatki jarzynowej, Magda Gessler podzieliła się słuszną uwagą. Warto wziąć pod uwagę preferencje osób, które będą ją jeść. Gwiazda poleca więc przygotowanie dwóch wersji sałatki – jedną ze wszystkimi składnikami, a drugą w wersji bez cebuli. Wiele osób przecież nie przepada za surową cebulą. Ale to nie ten składnik sałatki jarzynowej z przepisu Magdy Gessler zaskakuje.
Na początek oczywiście gotujemy warzywa. Warto więc ugotować je przy okazji robienia zupy. W ten sposób uzyskamy cenny i smakowity bulion, który możemy wykorzystać do innego dania. Oto przykładowy przepis:
Ugotowane ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy. Gotujemy w międzyczasie także jajka. Specjalnie nie podajemy liczby żadnego ze składników. Proporcje zależą od nas. Od nas też zależy, jak dużo sałatki chcemy przygotować. Jeśli potrzebujemy jakiejś wskazówki, to warto na dwie marchewki, dwie pietruszki, dwa duże ziemniaki, dać około czterech, pięciu jaj.
Wszystkie składniki kroimy w kostkę. Sekretnym składnikiem, którego nie dodaje wiele gospodyń, są grzybki w occie. Podkręcają smak i dają wyjątkowego aromatu sałatce jarzynowej. Pamiętajmy jednak, aby pokroić je naprawdę drobno. Dodajemy majonez, musztardę, solimy i pieprzymy.