Sałatka jarzynowa przepis Magdy Gessler ma jeden zaskakujący składnik. Możesz zrobić ją w dwóch wersjach

Sałatka jarzynowa to klasyk. Jemy ją w święta, na imieninach u cioci, lubimy sami niekiedy przyrządzić i zjeść podczas niedzielnego śniadania. Wersji sałatek jarzynowych jest wiele. Sałatka jarzynowa Magdy Gessler rozkłada jednak inne na łopatki. Jeden składnik tej pysznej sałatki was zaskoczy.

Sałatka jarzynowa przepis Magdy Gessler

Magda Gessler jest znaną i cenioną restauratorką. Nikt nie ma wątpliwości, że jej przepisy są dopracowane w najdrobniejszych szczegółach, a jej nazwisko gwarantuje pewien niepowtarzalny smak. Przy okazji sałatki jarzynowej, Magda Gessler podzieliła się słuszną uwagą. Warto wziąć pod uwagę preferencje osób, które będą ją jeść. Gwiazda poleca więc przygotowanie dwóch wersji sałatki – jedną ze wszystkimi składnikami, a drugą w wersji bez cebuli. Wiele osób przecież nie przepada za surową cebulą. Ale to nie ten składnik sałatki jarzynowej z przepisu Magdy Gessler zaskakuje.

Sałatka jarzynowa przepis Magdy Gessler. Składniki:

  • ogórki kiszone,
  • grzybki marynowane w occie,
  • jabłka,
  • jajka na twardo,
  • seler,
  • pietruszki,
  • marchewki,
  • ziemniaki,
  • groszek konserwowy,
  • cebula,
  • majonez,
  • łyżka musztardy,
  • sól i pieprz.
Zobacz wideo Sałatka na święta - proponujemy jarzynową lub śledziową

Sałatka jarzynowa przepis Magdy Gessler. Przygotowanie:

Na początek oczywiście gotujemy warzywa. Warto więc ugotować je przy okazji robienia zupy. W ten sposób uzyskamy cenny i smakowity bulion, który możemy wykorzystać do innego dania. Oto przykładowy przepis:

Ugotowane ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy. Gotujemy w międzyczasie także jajka. Specjalnie nie podajemy liczby żadnego ze składników. Proporcje zależą od nas. Od nas też zależy, jak dużo sałatki chcemy przygotować. Jeśli potrzebujemy jakiejś wskazówki, to warto na dwie marchewki, dwie pietruszki, dwa duże ziemniaki, dać około czterech, pięciu jaj.

Wszystkie składniki kroimy w kostkę. Sekretnym składnikiem, którego nie dodaje wiele gospodyń, są grzybki w occie. Podkręcają smak i dają wyjątkowego aromatu sałatce jarzynowej. Pamiętajmy jednak, aby pokroić je naprawdę drobno. Dodajemy majonez, musztardę, solimy i pieprzymy.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.