Przepis na grzybki w occie - marynowane podgrzybki. Najlepszy patent na babcine przetwory

Jesień to idealna pora na przygotowanie grzybków w occie. Jeśli lubisz smak marynowanych grzybów, ten przepis jest właśnie dla ciebie. Jednym z najsmaczniejszych gatunków do przetworów będą podgrzybki.

Grzyby marynowane są dość łatwe i szybkie w przygotowaniu. Marynować można praktycznie większość grzybów, jednak uznaje się, że podgrzybki wypadają w tym smakowym rankingu najlepiej. Grzyby w occie to uniwersalny dodatek do dań obiadowych, który będzie doskonale komponował się także w sałatkach jarzynowych i makaronowych. Smakują równie dobrze w różnych warzywnych kombinacjach. Są idealnym dodatkiem do mięs i podrobów. Stanowią też bazę do farszów i sosów. 

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Grzybki w occie. Najlepszy patent na babcine przetwory

Składniki:

  • kilogram podgrzybków,
  • 0,3 l wody,
  • 0,2 l octu 10 proc.,
  • 3 łyżki soli,
  • 3 łyżki cukru,
  • 4 liście laurowe,
  • około 10 kulek ziela angielskiego.

Gdzie szukać grzybów we wrześniu?Grzyby. Gdzie najwięcej grzybów we wrześniu? Jakie grzyby już są? [MAPA]

Przygotowanie:

Grzyby:

  1. Bardzo dokładnie oczyść i umyj grzyby. 
  2. Gotuj w osolonej wodzie około pół godziny na małym ogniu pilnując, aby nie wykipiały.
  3. Odcedź grzyby.

Marynata:

  1. Wlej do garnka wodę, ocet, dodaj przyprawy: cukier, łyżkę soli, liść laurowy i ziele angielskie.
  2. Doprowadź do wrzenia.
  3. Przełóż grzyby do wyparzonych słoików, zalej gorącą marynatą i zakręć.

Grzyby można jeść już po mniej więcej pięciu dniach.

Rodzaj zalewy zależy od dodatków, jakich użyjemy

Do marynaty można dodać goździki, gorczycę, chrzan i kwasek cytrynowy. Istnieje też słodka wersja zalewy, do której należy dodać miód i marchew. Tego rodzaju przetwory są dość proste w wykonaniu i wymagają niewielu składników. Czasami dodaje się do marynaty cebulę i pieprz w ziarnach. Najbardziej nietypową wersją takich grzybów ze słoika będą opieńki marynowane z koncentratem pomidorowym. 

Co wiesz o grzybach?Rozwiąż quiz: Co wiesz o grzybach?

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: