Grzyby marynowane są dość łatwe i szybkie w przygotowaniu. Marynować można praktycznie większość grzybów, jednak uznaje się, że podgrzybki wypadają w tym smakowym rankingu najlepiej. Grzyby w occie to uniwersalny dodatek do dań obiadowych, który będzie doskonale komponował się także w sałatkach jarzynowych i makaronowych. Smakują równie dobrze w różnych warzywnych kombinacjach. Są idealnym dodatkiem do mięs i podrobów. Stanowią też bazę do farszów i sosów.
Składniki:
Przygotowanie:
Grzyby:
Grzyby można jeść już po mniej więcej pięciu dniach.
Do marynaty można dodać goździki, gorczycę, chrzan i kwasek cytrynowy. Istnieje też słodka wersja zalewy, do której należy dodać miód i marchew. Tego rodzaju przetwory są dość proste w wykonaniu i wymagają niewielu składników. Czasami dodaje się do marynaty cebulę i pieprz w ziarnach. Najbardziej nietypową wersją takich grzybów ze słoika będą opieńki marynowane z koncentratem pomidorowym.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl