Zupa krem z cukinii - cudownie kremowa i sycąca. A jaka prosta!

Krem z cukinii to doskonały pomysł na kolację na ciepło lub po prostu na lekkie danie obiadowe. Łatwa i szybka w przygotowaniu, cudownie kremowa może być podawana z różnymi dodatkami. Sprawdźcie, jak zrobić zupę cukiniową.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Kupiliście cukinię i zastanawiacie się, co z nią zrobić? Rozwiązanie jest bardzo proste - kremową zupę cukiniową. Mamy dla was przepis oraz kilka propozycji na dodatki. W końcu zupa sama w sobie jest raczej lekkostrawna - wszystko zależy od tego, z czym ją podamy. 

Zupa cukiniowa krem - przepis

  • 500-600 g cukinii,
  • 1 spora cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 litr bulionu warzywnego lub delikatnego drobiowego,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka lubczyku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oliwy
Zobacz wideo Roladki z cukinii [HAPS VEGE]

Jak zrobić krem z cukinii?

Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie w dużym garnku o grubym dnie. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Cukinie również kroimy na mniejsze kawałki, a ząbki czosnku rozdrabniamy w wyciskarce. Warzywa wrzucamy do garnka i wlewamy bulion (można po prostu użyć wody, ale zupa będzie mniej aromatyczna). Gotujemy, aż wszystkie warzywa zmiękną. Dodajemy bazylię, tymianek i lubczyk. Całość blendujemy na gładki krem. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Jak podawać krem cukiniowy?

Krem z cukinii podajemy na gorąco z ulubionymi dodatkami. Doskonale sprawdzą się pokrojona w kostkę feta, pokruszony wędzony twaróg oraz tarty parmezan. Można zrobić grzanki z czerstwego chleba lub tosty z masłem czosnkowym. Krem świetnie smakuje także z wędzonym łososiem i prażonymi nasionami słonecznika lub dyni. W wersji bardziej kalorycznej można podać zupę z chipsem z boczku lub podsmażoną kiełbasą chorizo. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.