Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Kupiliście cukinię i zastanawiacie się, co z nią zrobić? Rozwiązanie jest bardzo proste - kremową zupę cukiniową. Mamy dla was przepis oraz kilka propozycji na dodatki. W końcu zupa sama w sobie jest raczej lekkostrawna - wszystko zależy od tego, z czym ją podamy.
Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie w dużym garnku o grubym dnie. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Cukinie również kroimy na mniejsze kawałki, a ząbki czosnku rozdrabniamy w wyciskarce. Warzywa wrzucamy do garnka i wlewamy bulion (można po prostu użyć wody, ale zupa będzie mniej aromatyczna). Gotujemy, aż wszystkie warzywa zmiękną. Dodajemy bazylię, tymianek i lubczyk. Całość blendujemy na gładki krem. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krem z cukinii podajemy na gorąco z ulubionymi dodatkami. Doskonale sprawdzą się pokrojona w kostkę feta, pokruszony wędzony twaróg oraz tarty parmezan. Można zrobić grzanki z czerstwego chleba lub tosty z masłem czosnkowym. Krem świetnie smakuje także z wędzonym łososiem i prażonymi nasionami słonecznika lub dyni. W wersji bardziej kalorycznej można podać zupę z chipsem z boczku lub podsmażoną kiełbasą chorizo.